Élő Forma-1

Hamilton nyert Kanadában, Vettel hatalmasat mentett

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Forma-1 Kanadai Nagydíján. Valtteri Bottas lett a második, Daniel Ricciardo pedig a harmadik. Sebastian vettel a mezőny végére esett vissza az elején, de így is negyedikként ért célba.

Lewis Hamilton rajtolt az élről, szombaton a 65. pole-ját szerezte meg, ezzel utolérte a példakép Ayrton Sennát. A brit meg tudta őrizni az első helyét, a legjobb rajtot pedig Max Verstappen mutatta be, aki feljött a második helyre, a többi közt Sebastian Vettelt is megelőzve. Már az elején volt egy baleset, Carlos Sainz és Felipe Massa esett ki, úgyhogy jöhetett a biztonsági autó.

Max Verstappen pazar kezdése az ötödik helyről:

Vettel esett vissza a 6. körben a mezőny végére, a start utáni őrületben sérült meg az autója, Hamilton nagy esélyt kapott. Főleg, hogy Verstappen autója megadta magát a 11. körben.

A két Mercedes így el is húzott, nem nagyon voltak veszélyben a futam alatt. Nem úgy a többiek, főleg Vettel, aki fokozatosan jött fel, a futam végére pedig megérkezett a harmadik, negyedik, ötödik helyen haladó Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Esteban Ocon hármasra.

A Force Indiánál eltaktikázták magukat, addig gondolkodtak azon, mihez kezdjenek, míg elszúrták a lehetőségét annak, hogy dobogóért csatázzanak – Ocon ugyanis gyorsabbnak tűnt. Cserébe Vettel levadászta őket, így amilyen rosszul nézett ki neki a futam elején a helyzet, a negyedik hely a legtöbb, amit kihozhatott belőle.

Vettel itt ép Ocont előzi meg:

A versenyt Lewis Hamilton nyerte, aki tökéletes futamon van túl. Ez volt Kanadában a hatodik győzelme, Michael Schumacher a rekorder hét elsőséggel. A brit összességében 56. futamgyőzelmét aratta.

Valtteri Bottas lett a második, az utóbbi évek után teljesen meglepő módon ez volt a szezon első Mercedes egy-kettője. Daniel Ricciardo mostanság elég szerencsés, ismét kiesett előle pár rivális, ő lett a harmadik.

Sebastian Vettel, Sergio Pérez, Esteban Ocon, a rajtnál nagyon sokat veszítő Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Lance Stroll (a kanadai újonc először szerzett pontot, rögtön kettőt) és Romain Grosjean volt az első tíz további sorrendje.

Vettel maradt az első helyen a világbajnoki pontversenyben, neki 141 pontja van, Hamiltonnak 129. Bottas a harmadik 93-mal, Räikkönen a negyedik 73-mal.

Fernando Alonso alatt az utolsó előtti körben állt meg az autó. A spanyol ezután kiment a szurkolók közé a lelátóra. Remek pillanat volt.

Íme, a Kanadai Nagydíj rajtrácsa

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Sebastian Vettel (Ferrari)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  5. Max Verstappen (Red Bull)
  6. Daniel Ricciardo (Red BullÖ
  7. Felipe Massa (Williams)
  8. Sergio Pérez (Force India)
  9. Esteban Ocon (Force India)
  10. Nico Hülkenberg (Renault)
  11. Danyiil Kvjat (Toro Rosso)
  12. Fernando Alonso (McLaren-Honda)
  13. Carlos Sainz (Toro Rosso)
  14. Romain Grosjean (Haas)
  15. Jolyon Palmer (Renault)
  16. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda)
  17. Lance Stroll (Williams)
  18. Kevin Magnissen (Haas)
  19. Marcus Ericsson (Sauber)
  20. Pascal Wehrlein (Sauber)*

*Pascal Wehrlein 5 rajthelyes büntetést kapott, amiért állítottak a váltóján. A német a boxból rajtol majd, mert az időmérőn összetörte az autóját és újra kellett építeni a hátulját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik