Forma-1

Hamilton nyerte az időmérőt Kanadában, beérte Ayrton Sennát

A Forma-1-es Kanadai Nagydíj időmérő edzése előtt nehéz volt megjósolni, melyik pilóta szerzi meg a pole pozíciót a kvalifikáción. A pénteki két szabadedzésen ugyanis előbb Lewis Hamilton, majd Kimi Raikkönen diadalmaskodott, míg szombaton már Sebastian Vettel volt a leggyorsabb.

A Q1-ben a nagyok közül senki sem hibázott, a Mercedesek a Ferrarik előtt voltak. Igaz Valtteri Bottas és Hamilton ultralágy gumikon ment, míg a maranellóiak szuperlágy abroncsokon köröztek. A két Mercedes-pilóta között egyébként hét ezredmásodperc volt a különbség a finn javára.

Nem jutott tovább a hazai pályán versenyző Lance Stroll, valamint Stoffel Vandoorne, Kevin Magnussen, Marcus Ericsson és Pascal Werhlein. A Sauber német pilótája össze is törte autóját a Q1 végén.

A második 15 perc során már Vettel és Raikkönen is ultralágy gumikra váltott, de megelőzni így sem tudták a két Mercedest. Ezt a szakaszt már Hamilton nyerte, de az első három 84 ezreden belül volt. A kieső helyen Danyiil Kvjat, Fernando Alonso, Carlos Sainz, Romain Grosjean és Jolyon Palmer végzett, így ők a 11., a 12., a 13., a 14. és a 15. helyet csípték el.

A mindent eldöntő Q3-ban az első mért kör után Hamilton állt az élén, ráadásul 1:11.791-el új pályacsúcsot repesztett. Ezzel pedig tetemes előnyt is szerzett, Bottas már majdnem négy tizeddel volt mögötte, míg a Ferrarik hátránya már fél másodperc felett volt.

A kerékcserék előtt Vettel már csak négy ezreddel volt elmaradva a brittől. Az új gumikon Hamilton tovább javított a pályacsúcson (1:11.459), így ő szerezte meg a pole pozíciót Vettel, Bottas és Raikkönen előtt.

Hamilton pályafutása során 65. alkalommal nyert időmérőt, így beérte az örökranglista második helyén álló Ayrton Sennát. 

Az időmérő végeredménye:

https://twitter.com/F1/status/873610900284084224

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik