Élő Forma-1

Vettel nyerte a Monacói Nagydíjat, 2001 óta várt erre a sikerre a Ferrari

Sebastian Vettel nyerte a Monacói Nagydíjat vasárnap. A Ferrari legutóbb 2001-ben, Michael Schumachernek köszönhetően nyert a hercegségben. A pole-ból rajtoló Kimi Räikkönen lett a második, a jól taktikázó Daniel Ricciardol pedig a harmadik. Lewis Hamilton a hetedik helyen ért célba.

Az Orosz Nagydíj után a szezonban másodszor, ezúttal Monacóban szerezte meg az első két rajthelyet a Ferrari: Kimi Räikkönen indult az élről, mögüle pedig Sebastian Vettel rajtolt. Ezúttal is Valtteri Bottas indult a harmadik helyről, Szocsiban meg tudta előzni a két Ferrarit és nyerni tudott. Lewis Hamilton csak a 13. pozícióból várta a startot.

Az előző négy évben rendre a Mercedes nyert: 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben Nico Rosberg, tavaly pedig Lewis Hamilton. Ennek a sorozatnak vetett véget a Ferrari, amely utoljára 2001-ben(!) nyert a hercegségben, Michael Schumacher volt akkor az első.

Fotó: Europress/AFP/Andrej Isakovic

A rajtot remekül kapta el Räikkönen és Vettel is visszaverte Bottas támadásait. A kezdésnél nagyon vigyáztak egymásra a versenyzők, úgyhogy senki sem esett ki az első körökben. Sőt, az első kieső Nico Hülkenberg volt a 16. körben, váltóhiba miatt füstölt el az autója.

Räikkönent a 35. körben hívták ki a boxba, a taktikai előnyt megadta neki a csapata, de a boxkiállásokból Vettel és Daniel Ricciardo jött ki a legjobban: a német az élre állt a 40. körben, az ausztrál pedig a harmadik helyen folytathatta, Bottas és a csapattárs Max Verstappen is mögé került.

A megszokottnál is kevesebb előzést hozó futamon a 60. kör hozott némi fordulatot, az Indy 500-on induló Fernando Alonsót helyettesítő Jenson Button ekkor ment bele és borította fel Pascal Wehrleint. Ők ketten kiestek, és bejött a biztonsági autó (amely időszak alatt meg Marcus Ericsson ment a falnak), az újraindítás után pedig volt egy nagy csata Bottas és Riccirdo között, az ausztrál kicsit neki is koccant a falnak egy hiba után, de meg tudta őrizni a harmadik helyét.

A Wehrlein-Button baleset:

Az élen már nem történt változás, Sebastian Vettel nyerte meg a Monacói Nagydíjat. Szezonbeli harmadik, karrierje 45. futamgyőzelmét aratta.

Räikkönen lett a második, Ricciardo a harmadik, Bottas a negyedik, Verstappen az ötödik, Carlos Sainz a hatodik, Hamilton a hetedik, Romain Grosjean a nyolcadik, Felipe Massa a kilencedik, és Kevin Magnussen a tizedik, ők szereztek még pontot.

Ami Hamilton versenyét illeti, addig húzta a kerékcseréjét, amíg csak tudta, aztán a hatodik helyről állt ki, Sainz akkor előzte vissza. A 13. helyről rajtolva a lehető legtöbbet hozta ki ebből a mostani versenyből.

Megszakadt Sergio Pérez pontszerző sorozata, a Force India mexikói pilótája a 13. helyen végzett.

Ami a világbajnoki pontversenyt illeti, Vettelnek 129 pontja van, Hamiltonnak 104, Bottasnek pedig már csak 75. Räikkönen a negyedik helyen áll, neki 67 pontja van. A Ferrari a konstruktőrök között 17 egységgel vezet a Mercedes előtt.

Hamilton egy helyet javított

Vandoorne-t előzte meg a brit a rajt után, igaz, még így is csak a 12., szóval lesz még feladata bőven.

Kimi Räikkönen pazarul rajtolt!

Räikkönen nagyszerűen kapta el a rajtot, így megőrizte első helyét, Vettelt támadta Bottas, de a német maradt a második helyen. Nem törte össze magát senki, a mezőny nagyon óvatosan jött el a kezdésnél.

Alonso Indianapolisból üzent

Na, meg is van a hétvége sztorija. Az Indy 500-on induló Fernando Alonso rádión üzent az őt helyettesítő Jenson Buttonnak, sok sikert kívánt a britnek.

Íme, a rajtrács

Ha valaki esetleg csak legyintett volna arra, hogy a Ferrari a szabadedzéseken lenyomta a Mercedest, az a Monacói Nagydíj szombati időmérője után már biztosan nem tette. Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel sajátították ki az első sort a rajtrácson, a finn 2008 után szerezte meg a pole-t ismét. A némettől csak két ezreddel maradt el Valtteri Bottas.

Räikkönen pole-t érő köre:

Közben Lewis Hamilton csak szenvedett, kétszer is majdnem összetörte a Mercedest és be sem jutott a Q3-ba, a 13. helyről indul.

Az Indy 500-on induló Fernando Alonsót helyettesítő Jenson Button a kilencedik rajthelyet szerezte meg, de neki van egy 15 rajthelyes büntetés, így a mezpny végére került. A boxból rajtol majd.

  1. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  2. Sebastian Vettel (Ferrari)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Max Verstappen (Red Bull)
  5. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  6. Carlos Sainz (Toro Rosso)
  7. Sergio Pérez (Force India)
  8. Romain Grosjean (Haas)
  9. Danyiil Kvjat (Toro Rosso)
  10. Nico Hülkenberg (Renault)
  11. Kevin Magnussen (Haas)
  12. Stoffel Vandoorne (McLaren)*
  13. Lewis Hamilton (Mercedes)
  14. Felipe Massa (Williams)
  15. Esteban Ocon (Force India)
  16. Jolyon Palmer (Renault)
  17. Lance Stroll (Williams)
  18. Pascal Wehrlein (Sauber)
  19. Marcus Ericsson (Sauber)
  20. Jenson Button (McLaren)*

*Stoffel Vandoorne (McLaren) még egy Spanyol Nagydíjon történt ütközés miatt 3 rajthelyes büntetést, Jenson Button (McLaren) autójában kicserélték a motor egyes összetevőit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik