Élő Forma-1

Hamilton nyert Barcelonában, Räikkönen, Verstappen és Bottas kiesett

Lewis Hamilton nyerte a Forma-1 Spanyol Nagydíját. A brit ugyan a pole-ból indulva visszaesett a második helyre, a táv második felében visszaelőzte Sebastian Vettelt és pályafutása során másodszor is nyert a katalán pályán. Vettel lett a második, Daniel Ricciardo pedig a harmadik. Kimi Räikkönen és Max Verstappen a rajt után esett ki egy baleset miatt, Valtteri Bottas autója pedig kigyulladt.

A rajtrács alapján elég izgalmasnak ígérkezett a Forma-1 Spanyol Nagydíja, ugyanis a két nagy rivális, Lewis Hamilton, valamint a világbajnoki pontversenyben vezető Sebastian Vettel rajtolt az első sorból. Mögöttük a csapattársak következtek, Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen sorrendben. Külön érdekessé tette a barcelonai versenyt az is, hogy Fernando Alonso a hetedik rajtkockából várta a kezdést.

Kaotikus volt a futam rajtja: Vettel lerajtolta Hamiltont, majd az első kanyarban egymásnak ment Kimi Räikkönen és Max Verstappen, ők mindketten kiestek. Alonso visszaesett a 11. helyre.

A rajt:

A legutóbbi, Orosz Nagydíjon szinte semmi akciózást nem láthattunk, ehhez képest most, a 14. körben még a boxutca kijáratánál is előzni akart Sainz, Magnussen azonban visszaverte a próbálkozását. Egyikük sem kapott büntetést.

A gumicserék során Hamilton visszaelőzte Vettelt a 15. körben, azonban ez csak átmeneti állapot volt, amikor a brit is kiment a boxba, akkor a német visszavette az első helyet. Ekkor Bottas próbált meg segíteni a csapattársának és feltartani Vettelt, egy darabig sikerült is, majd a Ferrari versenyzője bemutatta a finn ellen az év egyik legszebb előzését.

Vettel előzése Bottas ellen:

A 38. körben Vettel a boxból visszatérve hatalmasat csatázott Hamiltonnal, de meg tudta őrizni az első helyet. Nem sokkal később Bottas esett ki, kigyulladt a Mercedes, majd a 44. körben Hamilton a célegyenesben izomból lenyomta Vettelt és az élre állt.

Innentől kezdve már nem volt kérdés, hogy ő nyeri a versenyt, másodszor győzött a Spanyol Nagydíjon. Ez pályafutása 55. futamgyőzelme.

Itt dőlt el a verseny:

Vettel lett a második, a harmadik hely pedig szép csendben Daniel Ricciardo ölébe hullott, aki elől tulajdonképpen kiestek a riválisok.

Nagyszerű hétvégét zárt a Force India, Sergio Pérez lett a negyedik, Esteban Ocon pedig az ötödik. Nico Hülkenberg,  Carlos Sainz, Pascal Wehrlein (aki fantasztikusan versenyzett, és úgy lett nyolcadik, hogy kapott egy 5 másodperces büntetést), a boxból rajtoló Danyiil Kvjat és Romain Grosjean szerzett még pontot.

A hétvége nagy sztorija még, hogy Räikkönen kiesése után a kamera mutatott egy Ferrari-mezes kisfiút, aki nem tudta leplezni csalódottságát, vigasztalhatatlanul sírt a lelátón. Később aztán a szervezők elintézték, hogy találkozhasson a finnel, megkapta Räikkönen sapkáját is. (Fotó: Getty Images/David Ramos)

Vettel az élen, Räikkönen és Verstappen kiesett

Sebastian Vettel óriási rajtolt, megelőzte Hamiltont. Räikkönen és Verstappen a rajt nagy vesztesei, ők összeakadtak, a finn ki is esett már a versenyből, a hollandot berendelték a boxba, az első felfüggesztése sérült meg, kérdéses, hogy tudja-e folytatni. Nem tudja, Verstappen is kiesett.

Fernando Alonso megjárta a kavicságyat, visszaesett a 11. helyre.

Michael Schumacher nyert eddig a legtöbbször Spanyolországban

Talán senkit sem fog meglepni, hogy toronymagasan a hétszeres világbajnok a legeredményesebb a maga hat elsőségével (1995, 1996, 2001, 2002, 2003, 2004), Öten nyertek háromszor a Spanyol Nagydíjon, és öten kétszer.

A mostani mezőnyben Fernando Alonso (2006, 2013) és Kimi Räikkönen (2005, 2008) tudott két-két alkalommal diadalmaskodni a katalán pályán.

Az elmúlt 10 évben 10 különböző győztese volt a Spanyol Nagydíjnak. Vajon folytatódik a sorozat?

Kellemes vasárnap délutánt mindenkinek, lassan kezdődik a futam

Addig is, nézzük csak azt rajtrácsot!

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Sebastian Vettel (Ferrari)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  5. Max Verstappen (Red Bull)
  6. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  7. Fernando Alonso (McLaren-Honda)
  8. Sergio Pérez (Force India)
  9. Felipe Massa (Williams)
  10. Esteban Ocon (Force India)
  11. Kevin Magnussen (Haas)
  12. Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso)
  13. Nico Hülkenberg (Renault)
  14. Romain Grosjean (Haas)
  15. Pascal Wehrlein (Sauber)
  16. Marcus Ericsson (Sauber)
  17. Jolyon Palmer (Renault)
  18. Lance Stroll (Williams)
  19. Stoffel Vandoore (McLaren-Honda)*
  20. Danyiil Kvjat (Toro Rosso)*

*Stoffel Vandoorne 10 rajthelyes büntetést kapott, mert két elemen is változtattak a McLaren-Honda motorján. Danyiil Kvjat a boxutcából rajtol.

Olvasói sztorik