Forma-1

Forma-1: felért a csúcsra az örök második

2016 Nico Rosberg éve volt. De ha most nem nyert volna, talán sosem lett volna világbajnok.

Nico Rosberg egy különleges rekordot tarthatna volna, de minden bizonnyal örül neki, hogy másképp alakult az idei szezon. A német ugyanis 23 Forma-1-es futamot nyert meg eddig karrierje során, de világbajnok még nem volt. Egészen vasárnapig, ahol is második lett a minden trükköt bevető Lewis Hamilton mögött Abu-Dzabiban, ezzel pedig biztossá vált, hogy ő 2016 világbajnoka.

Édesapja, Keke Rosberg 1982-ben nyert vb-t, így Graham és Damon Hill után ők a második apa-fia páros, akik Forma-1-es világbajnokok.

Rosberg megható videót osztott meg a győzelme után:

A kezdetek

Mivel édesapja is autóversenyző volt, Nico Rosberg számára is egyértelműnek tűnt ez a pályafutás. Hogy mást ne mondjunk, pár nappal azután született, hogy Keke Rosberg 1985-ben megnyerte a Detroiti Nagydíjat. Hatévesen már gokartozott és itt találkozott össze először Lewis Hamiltonnal, az erről az időszakról készült fotók bejárták a világot, amikor már épp egymás ellen küzdöttek csapattársakként a Forma-1-ben.

16 éves volt, amikor a német Formula BMW sorozatban debütált, meg is nyerte a versenyt az idény végén. A következő két évet apja csapatánál töltötte a Forma-3-ban, majd 2005-ben az akkor debütáló GP2-es bajnokságba igazolt és egyből meg is nyerte a bajnoki címet, 23 futamból ötön diadalmaskodott, összesen 12-szer állt a dobogóra.

Irány a Forma-1

A sikerek miatt hamar a középpontba került, 2006-ban pedig bemutatkozott a Forma-1-ben édesapja korábbi csapatánál, a Williamsnél, rögtön hetedik lett az idénynyitó Bahreini Nagydíjon, amivel a középpontba került, olyan csapatokkal hozták hírbe, mint a McLaren. Rosberg maradt, annak ellenére is, hogy a Williams nem volt valami versenyképes. Öt szezon alatt kétszer állt mindössze dobogóra, először a 2008-as Ausztrál Nagydíjon lett harmadik, majd ugyanabban az évben Szingapúrban életében először vezetett is egy versenyen, végül a második lett.

Fotó: Getty Images
A szingapúr dobogón 2008-ban – Lewis Hamilton előtt Fotó: Getty Images

A Williams sokat segített a pályafutásom során, ugyanakkor jelenleg nem hiszem, hogy futamot tudnának nyerni, márpedig én azt szeretnék

– mondta a 2009-es Abu-Dzabi Nagydíj előtt, majd átigazolt a Brawn GP-ből átformálódó Mercedeshez, decemberben pedig bejelentették, hogy a hétszeres világbajnok, a Forma-1-be visszatérő Michael Schumacher lesz a csapattársa.

Természetesen mindenki Schumacherre volt kíváncsi, Rosberg azonban szép csendben mind az időmérőkön, mind a futamokon jobban teljesített nála, mindamellett, hogy rengeteget tanult honfitársától. Az a Mercedes azonban még nem ez a Mercedes volt, az első szezonban ugyan összejött Rosbergnek három dobogós helyezés is,

az első futamgyőzelmére a 2012-es Kínai Nagydíjig kellett várni, a pole-ból indulva nyert.

Jött Hamilton, és minden megváltozott

A következő szezonban Schumacher távozott a Mercedestől, érkezett helyette Hamilton. Rosberg maradt a csapatnál. 2013 még Sebastian Vettelről és a Red Bullról szólt, a Mercedes azért összehozott három futamgyőzelmet is. És bár Rosberg nyert kétszer is, Hamilton előrébb végzett nála a pontversenyben.

2014-től kezdve zajlik a Forma-1-ben az, ami mind a mai napig jellemzi a sorozatot, azaz hogy a Mercedes két versenyzője csatázik az első helyért. Már abban az évben volt egy időmérős incidens Monacóban, ahol összezördült egymással a két csapattárs, a dolog pedig odáig fajult azóta, hogy alig beszélnek egymással. Bár a 2014-es szezon Rosberg addigi karrierje során a legjobb volt (öt futamgyőzelem, tizenöt dobogós helyezés), és a szezonzárón is versenyben volt a világbajnoki címért, kikapott Hamiltontól.

Lewis jobb munkát végzett, mint én

– mondta akkor, de bizonygatta, egy év múlva minden más lesz.

Valahol 2015-ben mérgesedett el végleg a viszony Rosberg és Hamilton között, úgyhogy a sajtó is eléggé rápörgött kettejük kapcsolatára, a brit pedig kihasználva ezt próbálta meg nyomás alá helyezni a németet. Az Amerikai Nagydíjon aztán Rosberg hibázott, Hamilton nyert, ezzel pedig bebiztosította az újabb világbajnoki címet – ekkor történt az ominózus incidens, amikor Hamilton odavetette a másodiknak járó sapkát Rosbergnek, mire ő kissé dühösen visszadobta neki.

A sapkás jelenet:

A német ekkor stratégiát váltott, azt mondta, csak magával törődik, számára új világbajnokság kezdődik. Meg is nyerte a szezon utolsó három versenyét, majd ezt a lendületet átmentette 2016-ra, az első négy futamon nem talált legyőzőre, miközben a kelleténél talán többet bulizó Hamilton csak szenvedett.

Jött aztán a Spanyol Nagydíj, amikor összeakadt a két Mercedes, kiestek a versenyből és ez mintha Rosberget zavarta volna meg, a szezon folytatásában Hamilton teljesítménye javult fel, sorra nyerte a versenyeket és a nyáron át is vette a vezetést az összetettben. Ekkor jött a szezon újabb fordulópontja, a nyári szünet, ami után ismét Rosberg teljesített jobban, majd Malajziában Hamilton kiesett, Rosberg harmadik lett. Miután Japánban nyerni tudott a német biztossá vált, ha a szezon utolsó négy versenyén „csak” második lesz a csapattárs mögött, akkor megnyeri élete első világbajnoki címét.

Fotó: Getty Images
Önfeledt pezsgőzés Japánban Fotó: Getty Images

A Mercedes dominanciáját elnézve ez nem tűnt teljesíthetetlen feladatnak, de azért intő jel volt Rosberg számára, hogy a Red Bullok feljavultak, volt is pár kellemetlen perce a szezonhajrában. Főleg az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon, ahol Hamilton direkt lassította a futamot, az utolsó szalmaszálba kapaszkodott. Szoros is volt a befutó, Sebastian Vettel és Max Verstappen végig ott loholtak Rosberg nyakában. Bár a csapatvezetés végig azért győzködte Hamiltont, lépjen már oda a gázpedálra, ő nem tette meg, de Rosberg bejött másodiknak és megnyerte a világbajnokságot. Schumacher és Vettel után a harmadik német vb-győztes.

Hamilton több futamot nyert, több pole-t szerzett, mégis csak második lett.

Egy gyerekkori álmom vált valóra, köszönöm mindenkinek

– mondta az érthetően elérzékenyült Rosberg a csapatrádióban.

A futam után a legnagyobb beszédtémát Hamilton taktikája szolgáltatta, Vettel szerint piszkos trükköt vetett be a brit. Rosberg inkább annyiban hagyta a dolgot:

„Lehet naivitás volt a részemről, de nem számítottam rá, hogy ezt fogja csinálni. A csapat persze ideges volt, de meg lehet érteni Lewist is, autóversenyzők vagyunk, mindent megpróbált. Szerintem hagyjuk is ennyiben a dolgot” – mondta Rosberg.

Nem meglepő, hogy ilyen higgadtan tudta ezt mondani a korábban örök másodiknak elkönyvelt német. Ő 2016 világbajnoka, és ezt már senki sem veheti el tőle.

Nico Rosberg – portré

született: 1985. június 27., Wiesbaden
lakóhely: Monte-Carlo (Monaco)
családi állapota: házas, felesége Vivian Sibold, lányuk Alaia 2015 augusztusában született
magasság/testsúly: 178 cm/67 kg
beszélt nyelvek: francia, olasz, spanyol, német, angol
jelenlegi csapata: Mercedes (2010 óta)
előző csapata: Williams (2006-2009)
első GP: 2006. március 12., Bahreini Nagydíj (Williams)
első GP-győzelem: 2012. április 12., Kínai Nagydíj (Mercedes)
összes futam a Forma-1-ben: 206
futamgyőzelem: 23 (ebből 2016-ben 9)
első rajtkocka: 30
világbajnoki pontok: 1576,5
legnagyobb sikere: Forma-1-es világbajnok (2016)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik