Forma-1

F1: Az utolsó futamon dől el a világbajnoki cím sorsa

Magyar idő szerint vasárnap késő délután rendezték a 2016-os Forma-1-es szezon utolsó előtti futamát. A Brazil Nagydíjon Lewis Hamilton indulhatott az élről, miután három tizeddel megverte Nico Rosberget az időmérő edzésen.

Nagyon izgalmas rajtra számíthattunk, hiszen zuhogott az eső Interlagosban. Már a felvezető kör is eseménydús volt, folyamatosan csúszkáltak a versenyzők. Az első hét kört a biztonsági autó mögött tették meg a pilóták.

Lewis Hamilton rögtön beletaposott, Max Verstappen pedig simán elment Kimi Räikkönen mellett, és feljött a harmadik helyre. Sebastian Vettel pördült meg a 11. körben, szerencsére nem lett komoly baj a kicsúszásból.

Marcus Ericsson falnak csapódott a 13. körben, így visszatért a pályára a biztonsági autó. A pályabírók nagy nehezen eltakarították a törmeléket az aszfaltcsíkról, így hat kör után újraindult a versenyzés.

Räikkönen egyből az újraindulás után falnak csapódott, így jöhetett is vissza egyből a biztonsági autó.

Ennek így nincs értelme. Állítsák le! Hány autót akarnak látni, ahogy összetörik? Majdnem nekimentem Kiminek, semmit sem láttam

-mondta a csapatrádión Sebastian Vettel az eset után. A 20. körben végül félbeszakították a futamot. Nincs komoly baja a finn pilótának.

Bő fél órányi kényszerpihenő után a biztonsági autó vezetésével indult újra a verseny. Újabb 15 perccel később azonban megint lengették a piros zászlót, 30 percig ismét pihengettek a pilóták, majd Bernd Maylander mögött sorakozott fel a mezőny Lewis Hamilton vezetésével.

Verstappen nem sokkal később megelőzte Rosberget, így feljött a második helyre. A németnek a harmadik hely is elég lett volna, ha Hamilton megnyerné az Abu-dzabi Nagydíjat, akkor még mindig Rosberg lenne a világbajnok.

Max Verstappen csúszott meg a célegyenesbe vezető szakaszon, mentésére egyszerűen nincsenek szavak:

Rosberg hátránya ekkor 3 másodperc volt a fiatal holland mögött. A 49. körben Felipe Massa törte össze az autóját, így nem ért célba utolsó futamán saját közönség előtt.

Max Verstappen elképesztően versenyzett az egész futamon, végül úgy lett harmadik, hogy az utolsó újraindításnál, 15 körrel a vége előtt csak a 16. volt. A Brazil Nagydíjat Hamilton nyerte Rosberg előtt, így a német versenyző 12 pontos előnnyel érkezik Abu-Dzabiba. Az Egyesült Arab Emírségekben egy dobogós helyezés is elég lesz  a 31 éves pilótának a vb-címhez.

A brit címvédő pályafutása 52. futamgyőzelmét aratta, így megelőzte Alain Prostot a vonatkozó rangsorban, és már csak Michael Schumacher előzi meg. A hétszeres világbajnok 91-szer állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik