Forma-1

Lewis Hamilton: Nehéz ezt megemészteni, de ez van

A háromszoros világbajnok a hétvégi Brazil Nagydíj előtt úgy beszél, mintha már lemondott volna az újabb győzelemről. Pedig van még esélye. Lehet, hogy altat?

Két futam van még hátra a 2016-os Forma-1-es világbajnokságból. Hétvégén rendezik a Brazil Nagydíjat, míg november 27-én Abu-Dhabiban fejeződik be az évad. Ami örömteli, még nem dőlt el a világbajnoki cím sorsa.

Nico Rosberg 19 ponttal vezet az utolsó két futamra  – Amerikai Nagydíj, Mexikói Nagydíj – a poraiból feltámadó Lewis Hamilton előtt. Az angolnak még van matematikai esélye a negyedik világbajnoki címének megszerzésére, alább a keretesben hamarjában össze is foglaljuk, mi kell ahhoz, hogy Hamiltont újra megkoronázzák.

Ettől még Hamilton elég negatívan nyilatkozott a minap. Arra a kissé provokatív újságírói kérdésre, hogy felkészült-e már a vereségre, úgy fogalmazott, nem tudja, fel lehet-e egyáltalán készülni erre, azt meg végképp nem tudja, hogyan kell, bár 2007-ben átélt már egy hasonló, talán még a mostani helyzetnél is rosszabb szituációt.

Hamilton az első Forma-1-es szezonjában óriásit ment, 17 pontos vezetését követően csak az utolsó két futamon bukta el a bajnoki címet Kimi Räikkönennel szemben. Van tehát tapasztalata, tetemes hátrányból hogyan lehet nyerni, illetve veszíteni.

A jelenlegi helyzetben sokkal nagyobb az esélye annak, hogy kikapok. Nem könnyű ezt megemészteni, de ez van. Az élet megy tovább, én is túlteszem rajta magam és abban bízom, hogy jövőre már nem lesz ennyi gond a kocsival

– fogalmazott Hamilton.

Így lehet világbajnok Nico Rosberg:

  • Rosberg a világbajnok, ha Hamilton csak második, és Rosberg nyer Brazíliában
  • ha Hamilton csak harmadik, és Rosberg nyer
  • ha Hamilton csak negyedik, és Rosberg második
  • ha Hamilton ötödik, és Rosberg második
  • ha Hamilton hatodik, és Rosberg harmadik
  • ha Hamilton hetedik, és Rosberg harmadik
  • ha Hamilton nyolcadik, és Rosberg legalább negyedik
  • ha Hamilton kilencedik, és Rosberg legalább az ötödik
  • ha Hamilton tizedik, és Rosberg legalább a hatodik.

Jól látszik, Hamiltonnak lényegében csak akkor marad esélye a világbajnoki cím megnyerésére, ha Brazíliában Nico Rosberg valamilyen okból idő előtt kiszáll a kocsiból, feladja a versenyt.

A világbajnokság állása:
1, Nico Rosberg (Mercedes) 349 pont
2, Lewis hamilton (Mercedes) 330 pont
3, Daniel Ricciardo (Red Bull) 242 pont
4, Sebastan Vettel (ferrari) 187 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik