Forma-1

Forma-1: Rosberg nyerte az időmérőt, de taktikai előnyben a két Red Bull

A Mercedes riválisai nagy reményekkel érkeztek a szingapúri versenyhétvégére, miután tavaly a Red Bull és a Ferrari is könnyedén legyőzte a német istállót a villanyfényben, valamint utcai pályán rendezett futamon. Nico Rosberg és Lewis Hamilton a három szabadedzésen megmutatta, hogy javultak 2015 óta.

A Q1-ben egy nagy és egy kisebb meglepetés történt. A tavalyi időmérőt megnyerő Sebastian Vettel műszaki hiba miatt csak a 22. helyen zárt. A német kiesése miatt lehetőség nyílt egy gyengébb autóval köröző pilóta előtt, hogy bejusson az időmérő második szakaszába. A sauberes Marcus Ericsson csapott le a lepattanóra, így kvalifikálta magát a Q2-be.

Az első szakaszt Daniel Ricciardo nyerte meg, ez utóbbi a kisebb meglepetés.

A Q2-ben úgy tűnt, erődemonstrációt tart a Mercedes, és csak altattak a kvalifikáció első szakaszában. Rosbergék két másodperccel futottak jobb időt, mint az ausztrál a Q1-ben. Ricciardo és Max Verstappen egy másodperccel maradt le mögöttük, viszont ők nem ultralágy, hanem szuperlágy gumin mentek.

Ezzel már taktikázott a Red Bull, mivel a versenyen azzal a szettel kell rajtolni, amelyen a pilóták a legjobb körüket futották az időmérő második szakaszában. A Pirelli jóslata szerint körülbelül egy másodperc a különbség a két abroncs között. Így egyértelmű, hogy ők vannak stratégiai előnyben.

A Q2-ből meglepetésre nem tudott továbbjutni a két Williams-pilóta, Valtteri Bottas, valamint a sorozattól a szezon végén visszavonuló Felipe Massa. A két versenyző mellől a szerencse is elpártolt, mert Romain Grosjean és Jenson Button kicsúszása miatt lengették a sárga zászlót, így nem volt esélyük javítani az időeredményükön.

A Q3 tíz perces késéssel indult, mert a tízes kanyarban rendbe kellett tenni a gumifalat a Haas francia pilótájának kicsúszása után. Mivel ekkor már a minél jobb rajtpozíció megszerzése volt a fontos, nem a taktika, így az esélyesek kivétel nélkül ultralágy gumikon hajtottak ki a garázsból.

Az első mért kör után Rosberg megfutotta az abszolút körrekordot Szingapúrban (1:42.584), Hamilton hét tizeddel volt mögötte, míg a két Red Bull 1.2 másodperccel. Ráadásul Kimi Raikkönen is bejött eléjük a harmadik helyre.

A második menetben Rosberg első helye nem forgott veszélyben, így ő indulhat az első rajtkockából a vasárnapi futamon. Ricciardo viszont feljött a második helyre, megelőzte Hamiltont és Verstappent is. Raikkönen nem tudott jobb időt futni, így ő lett az ötödik.

A német pályafutása első pole pozícióját szerezte meg Szingapúrban, idén a hetediket, pályafutása során pedig a huszonkilencediket.

A vasárnapi verseny magyar idő szerint 14 órakor rajtol.

Az időmérő végeredménye:

https://twitter.com/F1/status/777150740804542464

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik