Forma-1

Rosberg simán győzött Belgiumban, Hamilton az utolsó helyről lett harmadik

Egy hónap szünet után ismét folytatódott a Forma-1. A mezőny Belgiumba látogatott augusztus utolsó hétvégéjén. A szombati időmérőn Nico Rosberg élt a lehetőséggel és Lewis Hamilton büntetéseinek is köszönhetően megszerezte az első rajtkockát. A világbajnoki pontversenyben vezető brit pilóta autóján több alkatrészt is kicseréltek, így a mezőny végéről indulhatott.

A rajtot a második helyről startoló Max Verstappen kapta el a legrosszabbul, a két Ferrari is elment mellette, akik végül a holland erőszakossága miatt össze is ütköztet az első kanyarban. A kakaskodásban nem csak Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel járgánya sérült meg, hanem Vertappen is pórul járt.

A második körben Carlos Sainz Jr. kapott jobb hátsó defektet, a Toro Rosso spanyolja kiállni kényszerült, miután a a gumiból leszakadó darab a hátsó szárnyat is eltörte, így nem tudott visszajönni a boxba.

Több versenyző is remekül jött el a rajtnál, Romain Grosjean a tizenegyedikről az ötödikre jött fel, Hamilton és Fernando Alonso pedig néhány kör után már a tizedik, tizenegyedik helyen haladt.

A hatodik körben egy hatalmas baleset történt a legendás Eau Rouge kanyarban, a Renault dán versenyzője, Kevin Magnussen hatalmas sebességgel csapódott a gumifalba. Szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta az esést, a saját lábán szállt ki az autójából.

A pálya rendbetétel miatt félbe is szakították a futamot, a pilóták nagyjából tíz perce a boxba hajtottak és onnan várták az újraindítást.

A folytatás után az utolsó helyről induló Hamilton már az ötödik helyen haladt, majd Alonso megelőzése után a negyedik helyre is feljött. A címvédő brit később Nico Hülkenberget is maga mögé utasította, így felállhatott a dobogó legalsó fokára. Tökéletesen sikerült számára a kármentés.

A verseny elején történt események után néhány szép előzést leszámítva nem sok minden történt Spában. A győzelmet senkitől se zavartatva Rosberg nyerte meg, mögötte Daniel Ricciardo lett a második. A német pályafutása során először győzött Belgiumban, idén a hatodik sikerét aratta.

A sorozat egy hét múlva a monzai Olasz Nagydíjjal folytatódik, az lesz az idei utolsó európai verseny. Utána már csak Ázsiában, illetve Észak- és Dél-Amerikában harcolnak a pontokért a pilóták.

Összetettben Hamilton előnye kilenc pontra olvadt csapattársával szemben.

A futam végeredménye:

https://twitter.com/F1/status/769896546381008896

Olvasói sztorik