Forma-1

F1: Berobbant a sorozatba Senna, Vettel és Alonso keveréke

Sok izgalmat nem tartogatott a 2015-ös szezon, egy fiatal holland versenyző azonban választ adott a kritikusoknak és megmutatta, hogy a száguldó cirkusz egyik legnagyobb versenyzője lehet.

2014 augusztusát írunk. A Red Bull jelentette, hogy a 2015-ös szezonban az akkor 16 éves Max Verstappen lesz a Toro Rosso egyik pilótája. A versenyző a nagyszerű iskolának számító gokartban bontogatta szárnyait, majd következett egy szezon a Forma-3-ban. A rendkívül kiegyenlített sorozatban nyolc futamgyőzelemmel és öt pole pozícióval a harmadik helyen fejezte be a bajnokságot.

A vélemények azonban erősen megoszlottak a tinédzser versenyző bevetése miatt. A sajtóban és a belgiumi versenyhétvégén is többen kifejtették álláspontjukat.

Helmut Marko azonnal védelmébe vette a hollandot, sőt Ayrton Sennához hasonlította őt. Ő maga egy újságíróira kérdésre válaszolva azt mondta, hogy leginkább Fernando Alonsóhoz hasonlítaná magát. Természetesen az ellenoldal is megszólalt, leginkább az ütős nyilatkozatairól ismert Jacques Villeneuve véleményét érdemes kiemelni:

Lényegében ez olyan, mintha valaki ajándékot kapna, anélkül, hogy megérdemelné. És itt van ez az új trend, hogy minél fiatalabb, annál jobb. Mi lesz a következő lépés? Egy csapat leigazol majd egy 15 évest, csak hogy bekerüljön a hírekbe. Egy 16 évest, aki még egyetemre sem járt, nem vesznek fel csak úgy orvosnak egy kórházba, még akkor sem, ha nagyon jó és intelligens. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Ki kell érdemelni, mert csak így lesz valakiből férfi.

Az nem ritka, hogy egy pilótát húsz éves kora előtt bedobnak a mélyvízbe. A legfiatalabb debütáns 19 évesen és 36 naposan bemutatkozó Jaime Algersuari volt. Ő komolyabb eredményeket nem tudott elérni, mára már a versenyzést is abbahagyta.

Viszont ellenpéldát is lehet találni, hiszen Sebastian Vettel is alig múlt el tizenkilenc amikor Indianapolisban ott állt a rajtrácson. A többi már történelem, négyszeres világbajnokként készül második ferraris idényére. Jó példa Fernando Alonso is, aki 61 nappal a tizenkilencedik születésnapja után bemutatkozott a száguldó cirkuszban, az ő eredményei is magukért beszélnek.

Azt viszont példátlan, hogy valaki még kiskorúként, jogosítvány nélkül, ellenben hatalmas tehetséggel ott legyen a legjobbak között.

Névjegy

Név: Max Verstappen
Születési idő: 1997. szeptember 30.
Születési hely: Hasselt, Hollandia
Rajtszám: 33
Csapat: Toro Rosso
Forma-1-es versenyek száma: 19
Forma-1-ben szerzett pontok száma: 49

Jos Verstappen fia nem a kamerák előtt akart választ adni a kritikusainak, hanem a pályán. Két nappal tizenhetedik születésnapja után már a Japán Nagydíj első szabadedzésén a volán mögé ült. A téli tesztek után pedig jöhetett az első éles bevetés, a melbournei szezonnyitón. Az időmérőn azonnal robbantott, a hatodik helyen fejezte be a kvalifikáció harmadik szakaszát.

Az első négy verseny nem sikerült a legjobban, három kiesés mellett egy hetedik hely jött össze Malajziában. Az osztrák nagydíjtól kezdve viszont már az eredmények is jöttek. A szezon utolsó tizenkét futamán csak háromszor nem szerzett pontot, kétszer is egyetlen hely választotta el a dobogótól.

Tehetségéről és tudásáról sok mindent elárul, a Belgiumban és Szingapúrban mutatott produkciója. Spában a tizennyolcadik helyről lépett fel a nyolcadikra, míg az ázsiai futamon a rajtnál leállt az autója, majd egy körrel később a bokszból indulva a nyolcadik helyen intették le.

Ehhez a versenyhétvégéhez köthető az egyetlen balhéja. A verseny utolsó körében a csapatutasítás ellenére nem engedte el csapattársát, Carlos Sainz Jr.-t.

A szezon során 49 pontot gyűjtött össze, ezzel a pontverseny tizenkettedik helyén zárt. Talán számára a legfontosabb, hogy harmincegy pontot vert spanyol csapattársára.

Egy szezon alatt választ adott a kritikusainak, nem csoda, hogy a Ferrari és a Mercedes is szeretné a soraiban tudni. Nagy pénzt nem tennék rá, hogy 2017-ben is a Toro Rosso pilótája lesz.

Végezetül egy kis összeállítás a szezon során bemutatott legszebb manőverei közül:

+1, az év előzése:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik