Forma-1

A rajtnál minden eldőlt a Japán Nagydíjon, Hamilton beérte Sennát

Rosberg hibázott az indulás után, így tovább nőtt a hátránya összetettben.

A Forma-1 mezőnye visszatért Japánba, ahol a tavalyi futamon Jules Bianchi súlyos balesetet szenvedett. A kómába eső pilóta életéért Japánban és Franciaországban is küzdöttek az orvosok, de sajnos a szervezete nem bírta tovább a küzdelmet.

A rajtnál Lewis Hamilton kiválóan rajtolt, az első kanyarkombináció után a brit pilóta már az élen haladt, míg Nico Rosberg egy kicsit lecsúszott a pályáról, így a negyedik pozícióba csúszott vissza. A start utána viaskodásban Sergio Pérez kicsúszott, Daniel Ricciardo bal hátsó defektet kapott, Felipe Massának pedig a jobb elsője adta meg magát.

A világbajnoki pontversenyt vezető brit pilóta folyamatosan növelte előnyét a második helyen autózó Sebastian Vettel előtt. Az első kerékcserék után Rosberg nem tudott Bottas elé vágni, a 17. körben viszont a célegyenes előtti sikánban gyönyörű előzéssel maga mögé utasította a finn pilótát.

A 20. körben Hamilton, Vettel, Rosberg volt az első három. Az éllovas körönként több mint egy másodperccel ellépett a négyszeres világbajnoktól, míg Mercedes németje folyamatosan közelített honfitársa felé.

Pár körrel később Vettel megtalálta a gázpedált, nagyszerű tempót autózott, sikerült egy kis lélegzetvételnyi levegőhöz jutnia. A szenvedő McLaren-Honda volánja mögött Fernando Alonso megelégelte, hogy a fiatal pilóták ott előzik meg, ahol akarják és a rádióban panaszkodott a csapatnak, hogy GP 2-es járgánynak felel meg a kocsi.

A 30. körben Rosberg érkezett a második bokszkiállására, így próbáltak meg Vettel elé vágni. Ez sikerült is nekik, bejött a terv, hogy egy körrel korábban hozták ki. Hamilton az élen senkitől sem zavartatva haladt.

Tíz körrel később Hamilton előnye közel tíz másodperc volt csapattárásával szemben, míg Rosberg nagyjából másfél másodperccel autózott Vettel elé.

A 44. körben majdnem összeütközött a Manor. Will Stevens csúszott meg a 130R kanyar után és majdnem nekiment a csapattársának.

Az utolsó kilenc kör már esemény nélkül telt, Hamilton újabb győzelmével tovább növelte előnyét az összetettben, 48 ponttal vezet Rosberg előtt. A brit ráadásul a győzelmek számában beérte Ayrton Sennát, miután 41. alkalommal intették le elsőként.

A száguldó cirkusz mezőnye két hét múlva Oroszországban versenyez legközelebb.

Eredmény – Forma-1, Japán Nagydíj

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
2. Nico Rosberg (német, Mercedes)
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari)
4. Kimi Raikkönen (finn, Ferrari)
5. Valtteri Bottas (finn, Williams)
6. Nico Hülkenberg (német, Force India)
7. Romain Grosjean (francia, Lotus)
8. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus)
9. Max Verstappen (holland, Toro Rosso)
10. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
11. Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
12. Sergio Pérez (mexikói, Force India)
13. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull)
14. Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
15. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
16. Jenson Button (brit, McLaren)
17. Felipe Massa (brazil, Williams)
18. Alexander Rossi (amerikai, Manor)
19. Will Stevens (brit, Manor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik