Forma-1

Red Bull: Reális lehetőség, hogy leállítsuk a Forma-1-es projektet

A Red Bull komolyan gondolja, hogy a jövő évtől kiszáll a Forma-1-es világbajnoki sorozatból, amennyiben nem sikerül olyan motort szereznie, mellyel az első helyért harcolhat.

“Egyértelműen reális lehetőség, hogy leállítsuk a Forma-1-es projektet” – nyilatkozta a vb hivatalos honlapjának Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója, hozzátéve, hogy a Red Bull és a Toro Rosso csapatokat birtokló Dietrich Mateschitz gondolkodik ezen.

Abu-dzabiban (az idei utolsó versenyen) legördülhet a függöny. Ez Mr. Mateschitz véleménye.

Marko arra hívta fel a figyelmet, hogy egy győzelemért csatázó istállónak ugyanakkorák a költségei mint a mostani, a középmezőny elejéhez sorolható Red Bull-csapatnak. Mint jelezte, ezzel Mateschitz is tisztában van, s még egy ilyen évet mint az idei, illetve a tavalyi volt, nem hajlandó finanszírozni.

A szakember a Red Bull csapat jelenlegi motorszállítójáról, a Renault-ról is beszélt, s nyomatékosította, hogy az együttműködést nem folytatják:

helmut marko (helmut marko, red bull, )
Fotó: Europress fotóügynökség

“A helyzet egyszerű. A Renault nem képes számunkra olyan motort adni, mellyel az első helyért csatázhatnánk.”

A lehetőségek jelenleg elég szűkösek a csapat számára, ugyanis a vb-t az elmúlt két évben uraló Mercedesszel nem tudtak megállapodni, míg a Honda gyártja jelenleg a leggyengébb motort a mezőnyben. Az elmúlt időszakban felröppent pletykákat, miszerint az Audi-Volkswagen gyár venné át a csapatot, s a Red Bull maradna a főszponzor, Marko úgy kommentálta, hogy ez egy hosszú távú projekt lehet, s jelenleg nehéz rá mit mondani, szerinte olyan, “mintha üveggömbből jósolnánk”.

Az istálló számára így az egyedüli opció a Ferrarival való megállapodás lehet. Marko szavai szerint a felek már tárgyaltak is a kérdésről, ám megállapodás még nincs. A Red Bull mindenesetre csak akkor hajlandó üzletet kötni az olaszokkal, ha a Ferrari ugyanazt a motort biztosítja számára, mint amelyet a gyári csapatának ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik