Forma-1

„Ladát már vezettem, pálinkát még nem ittam”

daniil kvyat (Array)
daniil kvyat (Array)

Majus 1-jén több tízezres tömeget vonzott Budapest utcáira a harmadik Nagy Futam. Kimi Raikkönen mellett egy másik aktív Forma-1-es pilóta, Daniil Kvyat is hazánkba látogatott, hogy szórakoztassa a publikumot. A Red Bull Racing orosz versenyzője exkluzív interjút adott a Sport24-nek.

Mikor érkeztél és meddig maradsz Budapesten?

Pénteken jöttem és vasárnap délelőtt utazom el. Szeretek itt lenni, szép emlékeim vannak Magyarországról, különösen a Hungaroringről. Imádok a városban sétálgatni és a nevezettességeket megnézni.

Volt már alkalmad megkóstolni a pálinkát?

Az meg mi?

50 fokos alkohol, a magyarok nemzeti itala.

Milyen íze van?

Erős. Egyébként különféle gyümölcsökből készül.

Nagyon szerencsések vagytok, nálunk a vodka valahogy nem olyan, mintha beleharapnék egy barackba, főleg hogy krumpliból van.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Komolyra fordítva a szót: közös vonás hazánk és Oroszország között a Lada. Vezetted már?

Naná, természetesen. Gyerekkoromban Lada 2110-esünk volt, ami az egyik legújabb, bár modernnek véletlenül sem mondanám.

Jenson Button is itt járt pár éve és kipróbált egy régi modellt, nagyon élvezte.

Azt el is hiszem! Tipikusan olyan jármű, aminek a legapróbb motorhangját is kihallani.

Tavaly debütáltál a Forma-1-ben a Toro Rosso pilótájaként. Milyen érzések kavarogtak benned a szezon kezdetén?

Nehéz ezt körülírni. Rengeteg minden kavargott a fejemben az első pár futamot megelőzően, de mikor a mérnök néhány hét után úgy fogalmazott, remekül dolgozom, valamelyest megnyugodtam. Napról napra próbáltam fejlődni, tapasztalatokat gyűjteni, amiket a későbbiekben hasznosíthatok.

Egy idény után máris csapatot váltottál. Hogy érzed magad Sebastian Vettel helyén a Red Bull Racingnél?

A vártnál gyengébben rajtoltunk, de nincs rajtunk teher. Ugyanakkor gödörben vagyunk, amiből igencsak nehéz lesz kimászni. Nagyon jól tudjuk, milyen irányt kell követnünk és vannak már pozitív dolgok. Ha apránként is, de fejlődünk. Sok munkára van még szükségünk, hogy sikeresek tudjunk lenni.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Mik a célkitűzéseid erre a szezonra?

Mint ahogy 2014-ben, úgy idén sem állítottam magam elé irreális álmokat. Szeretném a legjobbamat nyújtani, de egyelőre egy szavam sem lehet, hisz kétszer célba sem értem. Barcelonában új lehetőség előtt állunk majd, hisz a csapatok többsége új fejlesztésekkel érkezik.

Milyen a kapcsolatod új csapattársaddal, Daniel Ricciardóval?

15 éves korom óta ismerem, és jó viszonyt ápoltunk egymással. Gyakran találkoztunk a paddockban, olykor-olykor váltottunk pár szót vagy poénkodtunk. Most egy kicsit professzionálisabb lett a relációnk. Már egymásért és a csapatért dolgozunk a lehető legnagyobb komolysággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik