Forma-1

Hamilton remekelt, Raikkönen kihasználta Rosberg hibáját

bahreini nagydíj (bahreini nagydíj)
bahreini nagydíj (bahreini nagydíj)

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Bahreini Nagydíjat.

A 30 éves versenyző pályafutása 36., idei harmadik futamgyőzelmét ünnepelte Szahírban, s ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

Hamilton mögött Kimi Räikkönen, a Ferrari finn pilótája végzett a második helyen, a harmadik pedig a német Nico Rosberg, Hamilton csapattársa lett.

A rajtot az élről induló Hamilton tökéletesen kapta el, elsőként fordult el a célegyenes végén, mögötte Sebastian Vettel (Ferrari) érkezett, a negyedik helyről startoló Räikkönen pedig az első kanyarban megelőzte Rosberget.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Egy kör elteltével Hamilton, Vettel, Räikkönen, Rosberg volt a sorrend az élen. Rosberg aztán a negyedik körben egy agresszív manőverrel visszaelőzte Räikkönent, majd igyekezett tapadni az élen haladó Hamilton, Vettel duóra, s ez olyan jól sikerült neki, hogy a kilencedik körben egy újabb remek előzéssel feljött a másodiknak.

Vettel a 14., Rosberg pedig a 15. körben állt ki először kereket cserélni, s a boxkiállások után előbbi volt a második, ám amikor Hamilton a 16. körben a boxban járt, s visszatért a pályára, a célegyenesben Rosberg ismét visszaelőzte Vettelt. Räikkönen a 17. körben kapott új abroncsokat, s negyedikként folytatta a versenyt, előtte Hamilton, Rosberg, Vettel volt a sorrend.

A 33. körben Vettel ismét a boxban járt, s így tett az élen száguldó Hamilton, valamint egy körrel később Rosberg is. Utóbbi ismét Vettel mögé tért vissza a pályára, de újra azonnal megelőzte. Vettel ennél az esetnél elhagyta a pályát, megsérült az autójának első légterelője, amit le kellett cserélni, így a négyszeres vb-győztesnek kevés reménye maradt arra, hogy dobogós helyen zárjon.

A 40. körben Räikkönen is letudta második boxkiállását, s harmadiknak tért vissza a pályára.

 Fotó: MTI

A hajrában Hamilton magabiztosan őrizte a vezető helyet, Räikkönen viszont utolérte a második helyen haladó Rosberget, s kihasználva a német versenyző hibáját, két körrel a leintés előtt feljött a második pozícióba, így ebben az idényben először állhatott dobogóra.

A vb május 10-én, Spanyolországban folytatódik majd.

Eredmények – Bahreini Nagydíj (57 kör, 308,238 km), végeredmény, a pontszerzők:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35:05.809 óra
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 3.380 másodperc hátrány
3. Nico Rosberg (német, Mercedes) 6.033 mp h.
4. Valtteri Bottas (finn, Williams) 42.957 mp h.
5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 43.989 mp h.
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:01.751 perc h.
7. Romain Grosjean (francia, Lotus) 1:24.763 p h.
8. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1 kör h.
9. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) 1 kör h.
10. Felipe Massa (brazil, Williams) 1 kör h.

leggyorsabb kör: Räikkönen, 1:36.311 perc
pole pozíció: Hamilton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik