Forma-1

Forma-1: már most kiakadtak a Mercedesre

mercedes (mercedes)
mercedes (mercedes)

Az Ausztrál Nagydíj után többen is elmondták, hogy tarthatatlan a jelenlegi helyzet: a Mercedes agyonnyomja a többieket.

Ijesztően sima volt az F1-es szezonnyitó, hiszen Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Melbourne-ben és vele csak csapattársa, Nico Rosberg tudta tartani a lépést. A későbbiekben talán csak a Williams és a Ferrari tud majd közel kerülni hozzájuk, de szinte egyértelműnek látszik, hogy a Mercedes két pilótája közül kerül majd ki a 2015-ös világbajnok.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A futam után borult a bili, a Reanult-motor ugyanis kritikán alul teljesített, a Red Bull így totálisan esélytelen a futamgyőzelemre a látottak alapján, így az osztrák cég erősen fontolgatja, hogy a szezon végén kivonul a Forma-1-ből, ugyanis nem tudnak így tovább dolgozni a francia motorszállítóval, akik egyébként saját gyári csapat felállítását tervezik.

A vasárnapi futam után egyedül a Ferrarinál volt vidámabb a hangulat, Vettel ugyanis felállhatott a dobogóra és Raikkönen is egész jó versenyt futott, csak az ő versenyét egy rossz kerékcsere vágta haza. Persze a maranellóiak számára egyelőre nem a futamgyőzelem a cél, csak annyi, hogy megnehezítsék a Mercedes dolgát, és itt jön képbe a Williams.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A brit istálló autói ugyanis Mercedes-motorral vannak felszerelve, így nem meglepő, hogy Massa és Bottas is jó teljesítményt nyújtott tavaly, és vélhetően idén az élmezőnyben lesznek.

Felipe Massa ugyanakkor kiakadt a németekre, mert azt állítja, nem ugyanazt az erőforrást kapták meg, mint Hamiltonék. A Williams hátránya egy másodperc volt az időmérőn, versenytempóban pedig több mint 38. A brazil úgy véli, ennek nem lehet oka a karosszéria és a beállítások eltérése.

“Keményen nyomtuk és biztos vagyok abban, hogy van még valahol tartalék a motorban, mert ez a különbség túl nagy. Nagyon remélem, hogy ugyanazt az erőforrást kaptuk meg a Mercedestől, mint a gyári csapat, mert nincs okom feltételezni, hogy ez nem így van” – nyilatkozta a brazil.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Hozzátette, ha mégis gyengébb motorokat kapnak – amit nem állít 100 százalékos bizonyosossággal – az nem túl dícséretes a gyártóra nézve, mivel így akaratlanul is a Ferrarit segíti, hiszen jelenleg csak az olaszoknak és a Williamsnek van ütőképes autója.

Arra is rámutatott Massa, hogy a Ferrari a tesztek során nagyot lépett előre, valahogy ugyanis pluszteljesítményt nyertek, ezt jól mutatja az is, hogy a Sauber – Ferrari-motorral – a tavalyi pocsék teljesítmény után az ötödik és a nyolcadik helyen ért célba. Pedig alig van pénze az istállónak, így túl sokat nem tudtak költeni a téli szünet alatt, tehát egyértelmű, melyik szegmensében javult az autó.

A Forma-1-es idény két hét múlva Malajziában folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik