Forma-1

Rosberg nyerte az Ausztrál Nagydíjat

Nico Rosberg (nico rosberg, )
Nico Rosberg (nico rosberg, )

A címvédő Sebastian Vettel és a pole-ból rajtoló Lewis Hamilton már a futam elején kiállt. A Mercedes német versenyzője végig vezetve szerezte meg a győzelmet.

Vasárnap, magyar idő szerint reggel hét órakor kezdődött a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj. Az első helyről Lewis Hamilton indulhatott, ám a Mercedes brit versenyzőjét már a rajtnál megelőzte a csapattárs, Nico Rosberg és a Red Bullal versenyző Daniel Ricciardo, ráadásul ha mindez nem lett volna elegendő, Hamiltonnak technikai probléma miatt hamar fel kellett adnia a versenyt. A címvédő Sebastian Vettel is csak a negyedik körig tartózkodott a pályán, a német autóján szombatról vasárnapra átprogramozták a motort, úgy tűnik, hogy ez a húzás nem vált be.

A rajtot egyébként egy baleset is “színesítette”, az egy év kihagyás után visszatérő Kamuji Kobajasi ütötte ki a nagy terveket szövögető Felipe Massát. A brazil szerint Romain Grosjeant anno egy hasonló megmozdulás miatt tiltották el egy versenytől.

Rosberg élni tudott a kínálkozó lehetőséggel, fokozatosan növelte előnyét az élen és még az sem zavarta meg, hogy Valtteri Bottas a 10. körben a falnak koccant a Williamsszel, a pályára került felni darab miatt pedig bejött a biztonsági autó – a finn folytatni tudta. Rosberg mögött a hazai közönség előtt szereplő Ricciardo is őrizte pozícióját, míg a harmadik helyen az újonc Kevin Magnussen körözgetett a McLarennel.


Nico Rosberg már a rajtnál elhúzott
Fotó: Europress Fotóügynökség

A Mercedes német pilótája a hajrára már tetemes előnybe került és végül ki sem engedte a kezéből a győzelmet. Ricciardónak még csatáznia kellett a második helyért a két McLarennel, de meg tudta őrizni a pozícióját. A fiatal Magnussen lett a harmadik.

Jenson Button a végigszenvedett 2013-as szezont követően egy biztatónak mondható negyedik hellyel kezdte az évet. Fernando Alonso az ötödik helyre hozta be a Ferrarit, utána pedig Bottas (pedig egy ízben felnin kellett a bokszba mennie még a 10. körben, miatta jött be a safety car), Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen, Jean-Éric Vergne és Danyiil Kvijat volt a sorrend.

A versenyt összesen 15 autó fejezte be, igaz Jules Bianchi helyezetlenül, mert nagyon lemaradt és nem teljesítette a Rosberg által megtett táv 90 százalékát. Ugyanakkor nem esett ki mindenki, ahogy azt páran előrevetítették.

Eredmény – Forma-1, Ausztrál Nagydíj

1. Nico Rosberg       Mercedes              1h32m58.710s
2.  Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault          +24.525s
3.  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes          +26.777s
4.  Jenson Button      McLaren-Mercedes          +30.027s
5.  Fernando Alonso    Ferrari                   +35.284s
6.  Valtteri Bottas    Williams-Mercedes         +47.639s
7.  Nico Hülkenberg    Force India-Mercedes      +50.718s
8.  Kimi Raikkonen     Ferrari                   +57.675s
9.  Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault      +1m00.441s
10.  Danyiil Kvijat       Toro Rosso-Renault      +1m03.585s
11.  Sergio Perez       Force India-Mercedes    +1m25.916s
12.  Adrian Sutil       Sauber-Ferrari              +1 kör
13.  Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari              +1 kör
14.  Max Chilton        Marussia-Ferrari           +2 kör
15.  Jules Bianchi      Marussia-Ferrari           +8 kör

Kiesett: Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Marcus Ericsson, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Kamuji Kobajasi, Felipe Massa

Videó – Kobajasi kiejtette Felipe Massát:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik