Forma-1

Megszólalt Schumacher családja

Michael Schumacher (michael schumacher, )
Michael Schumacher (michael schumacher, )

Michael Schumacher családja megköszönte azt a hatalmas érzelmi segítséget, rokonszenv-kinyilvánítást, amelyet a hétszeres Forma-1 világbajnok vasárnapi síbalesete után kapott.

“Köszönöm a, barátoktól, ismerősöktől, ismeretlenektől jövő aggódó üzeneteket a támogató szavakat. Hálával tartozunk az orvosoknak. Tudjuk, mindent elkövetnek azért, hogy Michael egészségesen térhessen vissza közénk. Egyúttal arra kérjük a média munkatársait is, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét” – szólalt meg a család nevében Sabine Kehm, Schumacher sajtószóvivője.

Egyébként ezekben a percekben a versenyző egész családja a helyszínen tartózkodik már. A feleségén és a gyermekén kívül megérkezett a két testvér, Rolf Schumacher, az édesapa és Ralf, a szintén egykori F1 pilóta, a testvér is.

További információ, hogy Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa, aki a Hungaroringen 2009-ben bekövetkezett Felipe Massa baleset után kezelte a brazil pilótát, blogjában reagált a 11 órai sajtótájékoztatóra.

„Először is, sokkal megnyugtatóbb híreket hallottunk, mint amire számítottam. Attól féltem, hogy egy második műtétről számolnak be, amit annak érdekében kellett volna elvégezni, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Jó, hogy erre nem volt szükség. Mit is tudunk? Amellett, hogy Michaelt mély altatásban tartják, a testhőmérsékletét lecsökkentették, hogy lelassuljon az agy anyagcsere-folyamata, kevésbé terhelik az agyat. Hallottuk, hogy Michelnek bilaterális sérülés van az agyában, azaz mindkét agyféltekéje megsérült. Ez nem csoda, hatalmas volt az ütés, amit kapott. Nem tudjuk pontosan, milyen sérülései vannak, de háromfélére gyanakodhatunk. Az egyik a hematoma, a vérömleny, amelyet le lehet csapolni, és figyelni kell, kialakul-e újra, vagy keletkezik máshol. A második a zúzódás, amelyről kék és fekete foltok tanúskodnak. Ezek jelzik, hogy vér szivárgott ki a véredényekből a szövetbe. Ugyanez történik, ha beütjük a kezünket, és folt marad a helyén. Általában nyom nélkül felszívódik, esetenként üreget hagy maga után. A harmadik típus a mikroszkopikus sérülés, amelyeket nehéz speciálisan kezelni” – írta le az információk alapján meglátásait az orvos.

A kép csak illusztráció, Scumacher egy korábbi sielése alkalmával készült
Fotó: AFP

Közleményt adtak ki a baleset helyszínén a hatóságok is. Ebben megerősítik, hogy a szerencsétlenség nem a kijelölt sípályákon történt, és valószínűsíthető, nem egy másik síelő idézte elő. Olyan helyen történt a baleset, ahol „a sziklákat részben vagy teljes egészében hó fedi”. Michael Schumacher egy ilyen sziklába ütötte be erősen a fejét „annak következtében, hogy elesett, vagy hogy előbb egy másik sziklára csúszva elveszítette az egyensúlyát.”

Mint korábban beszámoltunk róla, továbbra is életveszélyes állapotban van a január 3-án, pénteken 45. születésnapját ünneplő Schumacher az Alpokban történt vasárnapi síbalesete után. Francia sajtóértesülések szerint a világbajnok 14 éves fiával két pálya közt akart átvágni, amikor tipikus síbalesetben elesett és bár sisak volt rajta, úgy beverte a fejét, hogy azonnal kórházba szállították.

A hétfő 11 órakor megtartott sajtótájékoztatón az orvosok megerősítették, a fejét érő trauma következtében egy véredény kiszakadhatott vagy megsérült a fejen belül. Az így megnövekedett nyomás önmagában is okozhat agysérülést, de agykárosodást is eredményezhet, míg az agyi ödéma akár a légzésleállásához is vezethet. Ezért az orvosok mesterséges kómában tartják a világbajnokot. Bármi megtörténhet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik