Forma-1

Bernie Ecclestone rács mögé kerülhet

Bernie-Ecclestone(210x140)(1).jpg (bernie ecclestone, )
Bernie-Ecclestone(210x140)(1).jpg (bernie ecclestone, )

Egyre nagyobb bajban van a Forma-1 teljhatalmú ura. A müncheni ügyészség hivatalosan is megvádolta. Jelen állás szerint élete hátralévő részét meglehet, rács mögött tölti.

A BBC honlapja arról számolt be, hogy Bernie Ecclestone-t a müncheni ügyészség hivatalosan is megvádolta. 44 millió dollár kenőpénzről és kétéves nyomozással alátámasztott vádakról van szó. Ennek biza fele sem tréfa, bár nyilván a Forma-1 83. életévét taposó fura ura ügyvédei hadával halála után 10 évig is képes lesz elhúzni a pert. Vagy nem…


Bernie Ecclestone eléggé megviselt mostanában. Csoda?
Fotó: AFP

Mindenesetre a sport24 már májusban beszámolt arról, hogy a német ügyészség és a brit adóhatóság is vizsgálódik Bernie Ecclestone üzleti és pénzügyei körül. Nyilván nem lehet véletlen az időzítés, hiszen a dollármilliárdos biznisz teljhatalmú urát egyre többen szeretnék letaszítani a trónról. És mivel önszántából nem akar lemondani a döntési jogról, nyilván a cél szentesíti az eszközt.

Maga az érdekelt az ügy kirobbanását követően úgy nyilatkozott, hogy “csak a börtön állíthatja le”. Nos, meglehet, ez nincs is olyan messze.

A vádló, a német ügyészség ugyanis két évig nyomozott a Forma-1 2006-os eladása körüli ügyekben, amikor is a CVC Capitals megvette a sportág jogait. Ecclestone-nak akkoriban egy bizonyos Gerhard Gribkowsky segédkezett ebben. A BayernLB egykori bankárát 2012 júniusában bűnösnek mondták ki 44 millió dollárnyi kenőpénz elfogadása miatt, és egyébként adócsalással is megvádolták. Gribowskyt  nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A német ügyészség vélelme szerint igaz, ehhez lehetett köze a megbízónak és ez, ugye mondani sem kell, Ecclestone szempontjából nem túl jó kilátás…. Vagy ki tudja…

“A jogászaimat értesítették a vádemelésről, most a válaszon dolgoznak” – állította a sportvezető, hozzátéve, hogy a vád vesztegetésről szól, de ő nem csinált “semmi törvénytelent”.

Na, a vád képviseletében erről fognak vitatkozni a tisztelt ügyész urak, a védelem képviseletében Ecclestone ügyvédei és a levezető bíró.

De a lényeg: július 26-28 között a “show must go on” – ráadásul éppen Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik