Forma-1

Vettel az élről indul, Alonso a 8. helyről

sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, )
sebastian vettel (sebastian vettel, red bull, )

A Red Bull német világbajnoka magabiztosan nyerte az Egyesült Államokban zajló Forma-1-es futam időmérőjét, nyeregben érezheti magát.

A világbajnoki címvédő, és a vb-t jelenleg is vezető Sebastian Vettel uralta az első, a második és a harmadik szabadedzést is az új amerikai versenypályán, Austinban.

Nagy meglepetés lett volna, ha az időmérőn nem a német Red Bull-pilóta dominált volna. Az első szakaszban rögtön Vettel vette magához a kezdeményezést (Hamilton csak pár pillanatra tudta megelőzni), meglepetésre jól ment Grosjean és Massa is.

A második etapot is a német világbajnok nyerte, Webber, Massa, Hamilton, Grosjean és Maldonado előtt (Alonso a 9. lett). Raikkönen éppencsak bent maradt a mezőnyben, ellenben kiesett Button, Rosberg, Senna, Di Resta, Vergne, Perez és Kobajasi is. A Saubertől a Mercedeshez távozó Perez tehát tízen kívül indul a versenyen, nem úgy a helyére érkező Hülkenberg, aki nagyon élt az edzésen.

Michael Schumacher utazta az első mért kört a harmadik szakaszban, Grosjean azonban 4 másodperccel jobbat autózva állt az élre egy perccel később. Három és fél perccel a vége előtt Webber, majd Hamilton vette át a vezetést. Nem sokáig, első igazán komoly köre Vettelt az első helyre repítette. A vb-második Fernando Alonsónak nem ment, az autó nem volt partner, legfőképp a gumik miatt feltehetően.

Még Massa sem tudott felzárkózni, pedig az első két szakaszban jól ment a brazil versenyző. Grosean és Raikkönen is jól ment a végső szakaszban, előbbit azonban 5 rajtrácsos büntetése a 9. helyre tolja vissza a vasárnapi futamra.

Sebastian Vettel a 36. pole pozícióját szerezte meg.

Eredmény – Forma-1, időmérő edzés, Austin
1. Sebastian Vettel (Red Bull)
2. Lewis Hamilton (McLaren)
3. Mark Webber (Red Bull)
4. Romain Grosjean (Lotus) – 5 helyes büntetés után 9.
5. Kimi Raikkönen (Lotus)
6. Michael Schumacher (Mercedes)
7. Felipe Massa (Ferrari)
8. Nico Hülkenberg (Force India)
9. Fernando Alonso (Ferrari)
10. Pastor Maldonado (Williams)
11. Bruno Senna (Williams)
12. Jenson Button (McLaren)
13.  Paul di Resta (Force India)
14. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
15. Sergio Perez (Sauber)
16. Kamui Kobajasi (Sauber)
17. Nico Rosberg (Mercedes)
18. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
19. Timo Glock (Marussia)
20. Charles Pic (Marussia)
21. Vitalik Petroc (Caterham)
22. Heiki Kovalainen (Caterham)
23. Pedro de la Rosa (HRT)
24. Narain Karthikeyan (HRT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik