Forma-1

Vettel győzött és átvette a vezetést összetettben

Sebastian-Vettel(210x140)(1).jpg (sebastian vettel, )
Sebastian-Vettel(210x140)(1).jpg (sebastian vettel, )

A Dél-Koreai Nagydíjon a Red Bull pilótája a harmadik kanyarban az élre állt, és nem is engedte ki kezéből a győzelmet.

Sebastian Vettel azt mondta, a dél-koreai pálya olyan, mint a Hungaroring. Való igaz, itt is vannak poros és kevésbé poros területek (semmire sem használják a létesítményt az év többi részében) például a rajtnál.

A rajtnál, amely jól sikerült, sem az első, sem a harmadik kanyarban nem történt nagy ütközés, viszont annál több előzést láthattunk az első körben. Végül Vettel-Webber-Alonso-Hamilton-Massa-Raikkönen volt a sorrend az első kör végén. Button és Kobajasi defektet kapott (a japán ment bele Buttonbe), a McLaren pilótájának ki is kellett állnia a versenyből. Nem sokkal később Nico Rosberg autója állt meg, Kobajasi egyébként visszatért a defekt után a versenybe.

A 9. körig sárga zászló alatt futottak a pilóták, mert Rosberg autóját csak nagy nehezen vitték el a pálya mellől. A 14. körben kezdődtek az első kerékcserék, Hamilton jött ki először az élbolyból. Vettel helyzetét senki sem veszélyeztette az élen, az elején beálltak a versenyzők.

A középmezőnyben Grosjean, Hülkenberg és Kobajasi helyezkedett látványosan, a francia pilóta legutóbbi balesete miatt most már hatalmas nyomás alatt kell, hogy versenyezzen, nem lehet könnyű. A futam első felének végén Felipe Massa utazta a leggyorsabb köröket, Hamiltont meg is előzte az elmúlt futamban dobogóra kerülő, szerződésért küzdő ferraris.

Ezután Kimi Raikkönen üldözte Hamiltont, meg is előzte, de a brit hiába lassult le, visszavette az 5. helyet. A 35. körben Grosjean futott ki egy pillanatra a pályáról, és Vettel is elfékezte magát. A 34. percben az a furcsa helyzet állt elő, hogy a nagyon gyors Massa megérkezett Alonso mögé. Másfél másodperccel jobb volt ekkor a brazil (16 körrel a vége előtt), meg is mondták neki a rádión, maradjon csak szépen Alonso mögött.

Hülkenberg mutatta be a legszebb manővert a futamon: Grosjean próbálta megelőzni Hamiltont, ez nem sikerült neki, nevető harmadikként pedig érkezett mögöttük Hülkenberg, aki mindkettejüket lehagyta.

A végén aztán az volt a kérdés, kinek meddig bírja a gumija: ezen a téren Hamilton korán kiszállt, így csak a pontszerző helyek egyikéért csatázott. A Ferrarik gyorsabbak voltak az utolsó körökben a két Red Bullnál, hat körrel a vége előtt Vettel aggódni kezdett a csapatrádióban.

Az 53. körben a pálya széléről felszakadó műfű beakadt Hamilton kocsijának aljába, vitte magával, így is futott be a 10. helyen.

A végén Vettel gumija kibírta a megpróbáltatásokat, nyert, ezzel átvette a vezetést az összetettben Fernando Alonsótól. A futamot a dél-koreai sztár, PSY intette le.

Eredmény – Forma-1, Dél-Koreai Nagydíj

1. Sebastian Vettel (Red Bull)
2. Mark Webber (Red Bull)
3. Fernando Alonso (Ferrari)
4. Felipe Massa (Ferrari)
5. Kimi Raikkönen (Lotus Renault)
6. Nico Hülkenberg (Force India)
7. Romain Grosjean (Lotus Renault)
8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
9. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
10. Lewis Hamilton (McLaren)
11. Sergio Perez (Sauber)
12. Paul di Resta (Force India)
13. Michael Schumacher (Mercedes)
14. Pastor Maldonado (Williams)
15. Bruno Senna (Williams)
16. Vitalij Petrov (Caterham)
17. Heiki Kovalainen (Caterham)
18. Timo Glock (Marussia)
19. Charles Pic (Marussia)
20. Narian Kartykeyan (HRT)

Az állás:

1. Vettel 215 pont
2. Alonso 209 pont
3. Raikkönen 167 pont
4. Hamilton 153 pont
5. Webber 152 pont

A konstruktőrök versenyében:

1. Red Bull 367 pont
2. Ferrari 290 pont
3. McLaren 284 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik