Forma-1

Bizakodnak a patinás F1-es csapatnál

A tavaly történetének legsiralmasabb évét teljesítő Williamsnél nagyon bíznak benne, hogy a 2012-es autó, az FW34-es jelentős előrelépést hozhat számukra.

Az egykor bajnoki címeket halmozó Williams 2011-ben F1-es történetének leggyengébb évét hozta, a grove-i csapat mindössze 5 pontot gyűjtött, csak a három 2010-es újonccsapatot tudta megverni.

A megújulás már tavaly megkezdődött az alakulatnál, lecserélték, átszervezték a műszaki vezetést és új motorszállítót is szereztek a 90-es évekbeli sikerpartner, a Renault képében. A technikai főnök, Mark Gillan nagyon bízik benne, hogy idén sokkal jobban szerepelhetnek majd, mint az előző szezonban: “Egyértelműen előrelépés (az FW-34-es). Egyértelműen más az autó, valamint nagyon sok dolgot megvizsgálunk és kiaknázunk, ugyanis tavaly az autó viselkedése és a gumik használata miatt ezek le voltak zárva előttünk. Világos, hogy a mostani autó teljesen más, mint a tavalyi, és bizonyos területeken javítanunk kell. A beállítási munka is eltart egy darabig, erre fogunk koncentrálni a következő teszteken” – mondta a mérnök.


“Néha az autó jónak tűnhet bizonyos szempontból, de a köridőben nem hoz ezek javulása, míg például az alacsony sebességű haladásnál sokat lehet nyerni, ezekkel kell tehát foglalkozni, ezeken kell javítani.”

Gillan az új motort “igen meggyőzőnek” nevezte, valamint a Rubens Barrichello helyére ültetett Bruno Sennát is dicsérte. “Ami minket illet, nagyon elégedettek voltunk a munkájával, kiszámítható volt. Persze még csak ismerkedik az autóval, de a visszajelzései kiválók. Jó új szempontból hallani az autóról, nagyon-nagyon hasznos, a megbeszélések kétszer olyan hosszúra nyúltak, mint általában, és nagyon jók is voltak!”

A Williams csütörtökön egyébként közzétette a jövő heti tesztbeosztását is, amelyben Sennán és Pastor Maldonadón kívül a tesztpilóta, Valtteri Bottas is szerepet kapott – szerdán végig a finn vezeti majd az új autót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik