Forma-1

Volt főnökét is meglepte Button teljesítménye

A 2009-es Forma-1-es világbajnok idei teljesítménye még a nagyhangú Flavio Britorét is önkritikára késztette.

Jenson Button a múlt hétvégi Indiai Nagydíjon újra egy ragyogó második helyet hozott Sebastian Vettel mögött, az angol nagyon örül, hogy ilyen jól megy neki.

Bár 2009-ben világbajnok lett, a sokak által alulértékelt angol pilóta idei teljesítménye az idei év egyik meglepetése. Button három futamgyőzelmével és számos erős dobogójával megérdemelten áll a második helyen, úgy érzi, a 2011-es sikereivel igazán megmutatta, mire is képes.

Egy friss interjúban először csapattársa, Lewis Hamilton idei küszködéséről, Felipe Massával történt újabb balhéjáról kérdezték, de ezt nem vette túl jó néven. “Sz*rok rá. Ha velem akarnak interjút készíteni, ami rólam szól, az rendben. De nem akarok újabb kérdéseket Lewisról. Unom már” – mondta megjátszott haraggal, de azért bőven beszélt csapattársáról is, miközben azt fejtegette, mit jelentenek számára az idei eredményei.

“Idén jó néhányszor, főleg a későbbi futamokon, én voltam Sebastianhoz a legközelebb. Ha olyan rohadt gyors csapattársa van az embernek, mint Lewis, akkor sokat jelent, ha előtte tud végezni. Nem egy béna srác, ő is világbajnok. Mostanában jobb versenyeim voltak nála, de voltak olyan futamok, amikor pedig ő volt fantasztikus és a nyomába sem értem. Egyszerűen csak néha a megfelelő időben jó helyzetben találja magát az ember, és én mostanában a legtöbbször így vagyok, nagyszerű helyzetekben.”

“A bajnoki második hely most tényleg jelentene valamit. Méghozzá azt, hogy nemcsak Lewist, de az egyik Red Bullt (Mark Webbert) és a Ferrariban ülő Fernandót (Alonso) is megverném. Három világbajnokot győznék le (Michael Schumacherrel együtt), csakis a jobb autóban ülő Vettel lenne jobb nálam!”

Button az idei kiváló formája ellenére még mindig javulni akar, az eddigieknél is jobban be akar illeszkedni a csapatba, de ezekkel együtt is tisztában van vele, hogy 2012-ben már nem lesz ilyen könnyű dolga Hamiltonnal szemben. “Két év után már körém is építik az autót, ami nagyon fontos. Foglalkozom majd a még mindig gyengébb pontjaimmal, például az időmérővel, ami egyelőre mindig nehezebbé teszi a dolgomat vasárnaponként. De a csapatból nemcsak én fogok a bajnoki címre hajtani, Lewis is biztosan versenyben lesz jövőre, ez nem kérdés, jó csatáink lesznek. Két brit is küzd majd a címért.”

Az angol sikersorozata még az F1-ből a 2008-as szingapúri bundabotrány miatt száműzött Flavio Briatorét is meggyőzte, mások értékelése mellett Buttonra is kitért egy friss interjúban.

Briatore egyébként úgy véli, hogy a 2010-ben és idén is győző Vettel uralma jövőre is folytatódhat: “Már Webber sem tudja megszorongatni” – mondta saját kliensével kapcsolatban egy rádióinterjúban. “Alig várom már, hogy vége legyen ennek az évnek, mert már nagyon unalmas. Bár nem hiszem, hogy jövőre más lesz majd.”

“A szabályok ugyanazok maradnak, így nem tudom, hogyan lenne képes a Ferrari felzárkózni a Red Bullhoz vagy a McLarenhez. 17 év alatt egyszer sem láttam olyat, hogy egy csapat 6-7 tizedet hozott volna két hónap alatt” – jósolta.

Az Indiai Nagydíjon idén már sokadszorra egymásra találó és ütköző Hamiltont és Massát Briatore a Stan és Pan pároshoz hasonlította: “Csak nevetek rajtuk!”

Míg a két eső-kelő pilótáról nincs túl jó véleménnyel, Buttont annál jobban méltatta. Briatore 2009-ben még betonkoloncnak bélyegezte a 2001-2002-ben a Benetton/Renault-nál is versenyző angolt, de most önkritikát gyakorolt: “Nagyot tévedtem vele kapcsolatban! Igazi meglepetést jelentett idén. Versenyzett nálunk is, de sosem gondoltam volna, hogy ennyire jó!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik