Forma-1

Legendás dicséretek Vettelnek

Háromszoros bajnokok, Jackie Stewart és Niki Lauda is a friss vb-duplázó érettségét méltatják, szerintük a jelen kiemelkedő versenyzője Vettel.

A vasárnapi Japán Nagydíjon Sebastian Vettel 24 éves és 98 napos korában minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett egy általa eddig tökéletesen dominált idényben. A Red Bull-os német teljesítményéről a régi nagyok is csak áradozni tudnak.

“A legjobb idényeim az utolsó három évemben voltak, akkor már ügyesebben kezeltem a dolgokat, mert tapasztaltabb, képzettebb és egy kicsit bölcsebb voltam. Sebastian mindenki másnál fiatalabban képes ugyanerre” – írt a Telegraph-ban 1969, ’71 és ’73 bajnoka, Sir Jackie Stewart.
“Bár a Red Bull tavaly is domináns volt, Vettel időnként még éretlenséget mutatott, olyan hibákat követett el, amelyeket egy tapasztaltabb pilóta talán elkerült volna. Idén viszont már a legérettebb 24 éves versenyző, akit valaha is láttam. Ez a második cím hihetetlen eredmény ilyen fiatalon.
A bajnoki címmel járó zavaró tényezők mellett nagy motiváció kell a csapattól, a szerelőktől, a mérnököktől, és persze önmagunktól is, hogy duplázni lehessen. Ha tavaly megkérdeztek volna, azt mondta volna, hogy idén nem fog nyerni” – árulta el a skót legenda, aki szerint egyébként a Red Bull főtervezője, Adrian Newey és Vettel párosa igazi “égben kötött frigy”.
“Persze ez emberek felhozzák, hogy milyen erős az autója, de azért azt valakinek vezetnie is kell. Vettel legnagyobb adottsága a fejében van. Isten adhat tehetséget, de nem mindegy, mihez kezd vele valaki. Sokan elpazarolták már vagy visszaéltek vele, Vettel nem.
Ha a Red Bull megőrzi a dominanciáját, Sebastian simán folytathatja a győzelmi sorozatot. Ha valaki ilyen fölényesen nyer, akkor az emberek elkezdenek beszélni róla, hogy vajon minden idők legjobbja-e. De ez így nem helytálló. Mindenki csak a saját korszaka legjobbja lehet, de tévedés ne essék, jelenleg ő az!” – szögezte le a legenda.

Visszanéző: Jackie Stewart az autóból kommentálja
egyik körét Brand Hatch-ben:

Stewarthoz hasonlóan az 1975-ben és ’77-ben a Ferrarival, ’84-ben a McLarennel bajnoki címig jutó Niki Lauda is Vettel korát emelte ki.
“Ilyen fiatalon két címet nyerni, eddig ez a csúcs a Forma-1-ben. Mindig az elsőt a legnehezebb megnyerni, a gokartozástól kezdve hosszú évek munkája vezet addig a napig. A második már kicsit könnyebb, kisebb a nyomás” – mondta az osztrák a Reutersnek.
Lauda meg van győződve róla, hogy Vettel még jó néhány címet begyűjthet, akár Michael Schumacher rekordjait is megdöntheti. Pilótaként egyre csak jobb lehet a fiatal német, csak a körülményeknek kell jól összeállnia.
“Mindene megvan a további győzelmekhez. Ha a pályafutása és az autója a jó irányba halad, akkor igen. De ha rossz autót választunk, akkor nem lehet győzni, mert a kettő kombinációja adja a sikert. Azonban elméletileg még Schumachernél is többet nyerhet, ha a megfelelő időben a megfelelő autóban ül – a képességei biztosan megvannak hozzá.
Olyan srác, aki minden futam minden egyes körén gyorsabb akar lenni. Én egyszer csak eljutottam odáig, hogy inkább már mást szeretnék az életben, de az ő esetében, a kora miatt még minden előtte van, kizárt, hogy baj legyen a motivációjával. Ő maga hajtja önmagát.”

Niki Lauda autójában a zolderi pályán:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik