Forma-1

Webber simán nyerte a Brit Nagydíjat

A Red Bull pilótája hibátlan versenyzéssel szerezte meg a 25 pontot.

Rögtön a verseny elején felborultak az előzetes esélyek, mert Sebastian Vettel defektet kapott a rajt után, csakúgy, mint Massa. Webber és Hamilton így alaposan meg tudott lógni a mezőnytől. Kubica nagyot rajtolt, majd összeütközésbe került Alonsóval.

A Ferrari spanyol pilótája nem tudott elmenni mellette, így kizárásos alapon el kellett, hogy hagyja a betoncsíkot. Így levágott egy kanyart, és visszajött Kubica elé. Ezt a versenyigazgatóság szabálytalannak ítélte, és boxutca-áthajtásos büntetésel sújtotta Alonsót.

A spanyolt nem először érintik kedvezőtlenül a vitás ítéletek, amelyek több ponttól fosztották már meg ebben az évben. A verseny hátralévő részében dühből vezetett Fernando Alonso. Kubica ráadásul pár körrel később műszaki okok miatt kiállni kényszerült.

A verseny derekán bejött a biztonsági autó, mert Pedro de la Rosa autójának hátsó szárnyából leszakadt egy darab, és a célegyenesben maradt.

A versenyt Webber vezette az első körtől kezdve, tökéletesen irányította a Red Bullt, miközben Sebastian Vettel a 24. helyről kezdte meg a felzárkózást. Rosberg is jól ment, a 46. körben viszont kicsúszott a sóderágyba Algersuari, így felvetődött az újabb Safety Car-os időszak érkezése. Végül maradt a sárga zászló, a Toro Rossót pedig eltakarították az útból.

Jenson Button is szépen lassan feljebb kapaszkodott, miután a 14. helyről indult a versenyen. Jól jött neki a biztonsági autó bejövetele, és ezután szokásos iparos stílusát nyújtotta.

Két körrel a vége előtt Alonsónak ki kellett jönni kerékcserére, mert Liuzzival összeértek a gumijai. Vettel az utolsó előtti körben tovább javított pozícóján, így világbajnoki esélyeit életben tartotta.

Webber győzelméhez nem férhetett kétség, Hamilton lett a második, Rosberg először állhatott fel a dobogóra.

A Brit Nagydíj végeredménye:

1. Webber – Red Bull-Renault
2. Hamilton – McLaren-Mercedes
3. Rosberg – Mercedes

4. Button – McLaren-Mercedes
5. Barrichello – Williams-Cosworth
6. Kobayashi – Sauber-Ferrari
7. Vettel – Red Bull-Renault
8. Sutil – Force India-Mercedes
9. Schumacher – Mercedes
10. Hulkenberg – Williams-Cosworth
11. Liuzzi – Force India-Mercedes
12. Buemi – Toro Rosso-Ferrari
13. Petrov – Renault
14. Alonso – Ferrari
15. Massa – Ferrari
16. Trulli – Lotus-Cosworth
17. Kovalainen – Lotus-Cosworth
18. Glock – Virgin-Cosworth
19. Chandhok – HRT-Cosworth
20. Yamamoto – HRT-Cosworth

A világbajnokság állása:

1. Hamilton 145 pont
2. Button 133 pont
3. Webber 128 pont
4. Vettel 121 pont
5. Alonso 98 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik