Foci

Még el sem kezdődött a vébé, az angolok már a tizenegyesektől félnek

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya már most a 2018-as világbajnokságra készül, egészen pontosan arra a mérkőzésre, amikor büntetőkkel kell kiharcolni a továbbjutást. Anglia csapata már-már hagyományosan elveszíti a nagy tornákon a tizenegyesekbe torkoló kieséses meccseket.

Az 1990-es olaszországi világbajnokságon például az elődöntőt bukták büntetőkkel, azóta pedig hat büntetőpárbajból csupán egyet tudtak megnyerni.

Éppenséggel Southgate tudja legjobban, milyen érzés így elbukni, mivel az 1996-os hazai Európa-bajnokság elődöntőjében az ő elhibázott kísérletével maradt le a fináléról a csapata. Nem csoda, hogy a szakvezető már most azon töri a fejét, hogyan lehetne modellezni ezt a helyzetet.

Gondolkodunk azon, miként készülhetnénk fel a legjobban a tizenegyesekre. Még nem döntöttük el konkrétan, hogy miként modellezzük ezt a helyzetet, de egyértelműen lehetőségként tekintünk az egyik barátságos mérkőzésre.

– mondta az angolok kapitánya, aki szerint olyan barátságos mérkőzések is szóba jöhetnek, amelyeknél mindenképp tizenegyesekkel zárulna a találkozó.

Anglia márciusban Olaszország és Hollandia ellen lép pályára felkészülési találkozón, és a tervek szerint a nyári vb előtt még két összecsapása lesz, ezek mindegyikén megméretettnék tizenegyesrúgó képességeiket.

(Fotó: AFP / Ben Stansall)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik