Foci

17 évesen lehet a szenvedő Bundesliga-csapat megmentője

Jann-Fiete Arp mehetett volna a Chelsea-be is, ő inkább Hamburgban akar kiteljesedni. Jó úton jár efelé.

Pár hete volt hír, hogy Jann-Fiete Arp a Bundesliga történetének első olyan pályára lépett labdarúgója, aki ebben az évezredben született. A német utánpótlás-válogatott Arp ugyan még csak most kezdi el a felnőttkarrierjét, de ő lehet az, aki megmenti az utóbbi években gyengécske Hamburgot.

Saját béna vezetői teszik tönkre a német foci egyik fellegvárát
Gazdag tulajdonos, klubhoz kötődő szakmai vezetés, mégis egyre rosszabb a Hamburg.

Arpról azt érdemes tudni, hogy már tízéves korától kezdve a hamburgi akadémia növendéke, az utóbbi két évben pedig úgy rugdosta a gólokat, mintha nem lenne holnap. A junior Bundesligában félelmetes a mutatója, 44 mérkőzésen 36 gólt szerzett, ebből 26-ot az előző szezonban. Vitte is volna az angol bajnok Chelsea, de ő nemet mondott és hosszabbított 2019 nyaráig a Hamburggal.

Markus Gisdol felhívta a nagyokhoz a gólerős játékost, majd szeptember 30-án eljött a történelmi pillanat, a Werder Bremen elleni rangadón állt be a 89. percben, 0-0-át játszott akkor a csapat.

Ezután elhagyta a hamburgiakat, ugyanis jelenése volt a német válogatottal az U17-es világbajnokságon. Bár a csapat kiesett a negyeddöntőben Brazília ellen, nem Arpon múlt a dolog, öt gólt szerzett, speciel Brazília ellen is ő lőtte a Nationalelf egyetlen gólját tizenegyesből. A hajrában fordítottak aztán a dél-amerikaiak, akik végül a harmadikak lettek – a tornát az angolok nyerték. Arpnak az U17-es válogatottban egyébként 19 meccsen 18 gól a mutatója – ez sem rossz.

A Hertha ellen szerezte első találatát a Bundesligában (1:19-től):

Visszatért Hamburgba, a következő meccse Dárdai Pál Herthája ellen volt. Akkor már jó fél óra jutott neki, ez elég volt arra, hogy megszerezze első gólját a Bundesligában (így is kikaptak 2-1-re), mondani sem kell talán, hogy első 2000-es években született játékosként volt eredményes. Az viszont talán még nagyobb szó, hogy a HSV történetének legfiatalabb gólszerzője lett a Bundesligában, márpedig a hamburgiak a liga 1963-as indulása óta egyedüliként minden szezonban indultak. Sőt, 1919 óta minden idényben az élvonalbeli mezőnyben voltak.

Gisdol a Stuttgart ellen már kezdőként küldte be Arpot, ő lőtte a hamburgiak harmadik gólját, amivel végleg bebiztosították a győzelmet (3-1).

Arp gólja a Stuttgart ellen:

Óriási lehetőség előtt állok Hamburgban, örülök, hogy egy Bundesliga-csapat szerves része lehetek. A hype egy kicsit megrémiszt, de igyekszem csak a futballra koncentrálni

mondta a Bundesliga honlapjának Arp, akit egyébként csapattársai mindenben segítenek, ő maga a csatártárs Bobby Woodot emelte ki, aki ugyan szintén fiatal a maga 24 évével, de már hasznos tanácsokat tud adni tinédzser csapattársának.

Nagyon kellett már ez a győzelem a Hamburgnak: két győzelemmel kezdtek, de az utána következő nyolc bajnokiból hetet elveszítettek egy 0-0-s döntetlen mellett. Sanszosan megint a kiesés ellen kell majd menekülnie a csapatnak, ahogy az elmúlt években általában, ráadásul ahogy azt fejtegettük nemrég, a legfontosabb játékosa, Nicolai Müller nélkül jó darabig.

Játékos ennyire még nem hiányzott egy focicsapatnak sem
Dárdai Pál és a Hertha azt a Hamburgot fogadja szombaton, amely a legfontosabb labdarúgóját 8 perc alatt veszítette el a szezon elején.

Nehéz volt elképzelni, hogy a jelenlegi keretből bárki is magára tudja vállalni a gólfelelős szerepét, mert a mostani Hamburgnak leginkább a helyzetkihasználás a legnagyobb baja. Erre betoppant a 17 éves Arp, akinek mindössze 125 percnyi játékidő elegendő volt, hogy kétszer annyi gólt szerezzen (kettőt), mint bárki más a keretben. Pont őrá volt szüksége a HSV-nek, és ha a folytatásban is olyan magabiztos lesz, mint ahogy kezdett, akkor a szemünk láttára lehet belőle a német labdarúgás egyik újabb csillaga.

Akkor pedig a Chelsea ismét be fog kopogtatni a hamburgi klub ajtaján. És még sokan mások is.

Fotó: Europress/AFP/Jan Kuepert

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik