Foci

Ezer napja tart a Dárdai-mágia Berlinben

A szerdai emlékezetes nap Dárdai Pál életében: ezer napja már, hogy ő a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője. A magyar szakember játékosként 1997-től 2011-ig erősítette a berlini klubot (297 bajnoki mérkőzéssel klubrekorder, ebből 286 a Bundesligában), majd az utánpótlásban dolgozott edzőként, 2015. február 5-én pedig beugróként vette át a kiesés ellen menekülő Hertha irányítását. 2015. május 29-én véglegesítették a posztján.

A német Bundesliga 1963-as rajtja óta mindössze négy szakember, Georg Kessler, Helmut Kronsbein, Jürgen Röber és Falko Götz irányította hosszabb ideig a berlini futballcsapatot.

De ha a mostani Bundesligát nézzük is hatalmas szó az ezer nap. Átlagban ugyanis 488 napot töltenek el a vezetőedzők a német élvonalbeli csapatok kispadjain, Dárdai ezt már jelentősen túlszárnyalta. Csak a Freiburgot irányító Christian Streich (2011. december 29-én nevezték ki) és a Kölnt trenírozó Peter Ströger (2013. június 14.) dolgozik hosszabb ideje Bundesliga-csapatánál.

Ezer nap, ezer ősz hajszál

– mondta viccesen a dpa hírügynökségnek a jubileum kapcsán a 41 éves Dárdai.

Dárdaival első fél szezonjában kiharcolta a bennmaradást a Hertha. Először ugyanazt tette, mint a magyar válogatottnál, azaz rendbe szedte a védelmet. Majd fokozatosan építette fel a támadójátékot, eleinte főleg kontrákból és pontrúgásokból építkezett a csapat, sikeresen.

Dárdai, a kapitány

Ki ne emlékezne arra, hogy amikor a játékosként 61-szeres válogatott Dárdait kinevezték a Hertha vezetőedzőjének, akkor már a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. 2014. szeptember 18-án, Pintér Attila menesztése után érkezett, egy bukaresti Eb-selejtezőn mutatkozott be, rögtön egy döntetlennel – 33 év után szerzett ismét pontot a román fővárosban a nemzeti csapat.

Irányítása alatt hét meccset játszott a válogatott, ebből négyet megnyert, háromszor ikszelt és csak egyszer kapott ki, akkor is az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen. Óriási szerepe volt abban, hogy kijutott a csapat a 2016-os Európa-bajnokságra, az utolsó lépéseket Bernd Storckkal tette meg az együttes. A német, akivel megnyerte csoportját és nyolcaddöntős volt az Eb-n a csapat, nemrég távozott az MLSZ-től, hétfőn nevezték ki utódját, Georges Leekenst.

Első teljes idényében álomszerűen szerepeltek a berliniek, tízzel kevesebb gólt kaptak mint egy évvel korábban és öttel több győzelmük volt. Sokáig Európa egyik legnagyobb focicsodáját produkálva a a harmadik helyen állt a csapat a bajnokságban, csak az idény végén csúsztak vissza a hetedik helyre.

A kupában egy lépésre voltak a hazai döntőtől (a finálét Berlinben rendezik tradicionálisan), a Borussia Dortmund állította meg őket a négy között.

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A következő szezon nem indult jól, mivel elvéreztek az Európa Liga selejtezőjében. Cserébe a bajnokságban ismét remekelt a Hertha, főleg az idény első felében, szinte végig dobogósok voltak. A téli szünet után aztán ismét jött a berlinieket sújtó átok, két vereséggel indították 2017-et. Nyögvenyelős volt a folytatás is, az utolsó fordulóban ráadásul otthon kaptak ki 6-2-re a Bayer Leverkusentől.

Így is beértek a hatodik helyre, és mivel a Dortmund megnyerte a kupát (a berliniek a 16 között estek ki), biztossá vált, hogy az Európa Liga főtábláján szerepel majd az együttes 2017-18-ban.

Szép dolog ez (a jubileum – a szerk.), de a labdarúgásban mindig csak a következő passz számít. És ha ez a passz rendszeresen nem érkezik meg a megfelelő helyre, akkor a tréneren nagy lesz a nyomás

– jegyezte meg a dpa-nak.

Ezt már tapasztalatból mondhatta Dárdai, ugyanis az elmúlt hetek talán a legnehezebbek voltak vezetőedzői karrierje során. A Hertha botladozott a bajnokságban, kiesett a Német Kupából és az Európa Liga főtábláján is szenved. Ki is fütyülték a csapatot a szurkolók a Köln elleni kupakudarc alatt, majd pár szurkoló bevárta és kérdőre vonta a csapatot és edzőjét. Dárdai szerint ez normális, a szurkoló fizet, cserébe eredményeket vár.

A hétvégén újra nyert a Hertha, a gyengécske Hamburgot verték hazai pályán. Hét nyeretlen mérkőzés után győztek ismét. A Német Kupa ugyan már elúszott a szezonra, az Európa Liga azonban még menthető, csak ahhoz el kellene kezdeni meccseket nyerni. Eddig egy döntetlen és két vereség a mérleg. Csütörtökön az ukrán Zorja ellen égetően szükség lenne a három pontra.

Dárdai ezer napja alatt 108 mérkőzést játszott le a Hertha BSC, ebből 44-szer nyert, 22-szer döntetlent játszott és 42-szer kapott ki.

Fontos pillanatok, nagy dumák

2015. február 5.: „Kék a vérem és magyar a szívem” – ezt mondta a játékosként rekordszámú (297) mérkőzésen pályára lépett klubkedvenc bemutatkozásakor, amikor még a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. Első meccsén 2-0-ra nyert a csapata Mainzban.


2015. május 29.: Véglegesítették a posztján, a szerződése pedig határozatlan időre szól a Herthánál, azaz ha a munkája sikertelen lesz a proficsapatnál, visszatérhet az utánpótlásba.

„Minden trénerre igaz, hogy valamikor mennie kell” – mondta akkor Dárdai.


2016. április 20.: Dárdai Pál kiesőjelöltből nemzetközi kupaszereplésre esélyes gárdát formált a Herthából, ráadásul a Német Kupában is majdnem sikerült elérniük a döntőt, amelyre éppen Berlinben került sor. Az elődöntőben aztán megálljt parancsolt nekik az esélyesebb Borussia Dortmund.

„Egy százalékról száz százalékra. Ez mindenkinek túl sok volt, Berlinnek és nekünk is” – mondta a tréner.


2017. május 13.: Bár az utolsó fordulóban kikapott, a Dárdai-csapat elérte a célját és nyolc év után ismét európai kupaszereplést (Európa Liga) érő helyen végzett a bajnokságban. Annak ellenére sikerült ez, hogy a hazai és idegenbeli mutatója kétarcúvá tette az együttest, amely nyolc idegenbeli elvesztett meccsével negatív klubcsúcsot állított fel.

„Ez a harmadik rekordom a Herthánál. Én játszottam a legtöbb mérkőzést a klubnál, és a legtöbb pontot gyűjtöttem. És most a legtöbb idegenbeli kudarc is az enyém” – fogalmazott humorosan Dárdai.


2017. október 28.: A mostani szezonban sincs még idegenbeli győzelme a gárdának, amely ráadásul a kupából is kiesett. Dárdai azt mondta, az elmúlt hetekben sok kritikát kapott, s a történtekből sokat tanult.

„Nem tudom, kinek állt érdekében, hogy ezt a nyomást mesterségesen gerjessze, de mindenesetre néhány dolgot megtanultam belőle” – mondta a magyar szakember.

Forrás: dpa/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik