Foci

Futballreform: nincs más út, mint bízni saját tudásunkban

Biztosan állítjuk Magyarországon, de az MLSZ-en belül is tetten érhető az a szellemi potenciál, ami alkalmas fejlődési pályára állítani a magyar futballt.

Immár tíz napja, hogy Bernd Storck mindkét magyarországi állását elvesztette. A német edző hazaküldése ritka helyzetet idézett elő: megüresedett a forró trón, az össznépi elvárásokhoz képest biztos sikerrel legkevésbé sem kecsegtető szövetségi kapitányi szék, de egyúttal a magyar futball jövőképét összességében befolyásoló sportigazgatói állás is betöltésre vár.

Tíz napja megy a találgatás,

  • ki lenne alkalmas a rövidtávú cél, a nemzeti tizenegy 2020-as Eb-re történő kivezetésére,
  • és milyen ember lenne képes közép, hosszútávú stratégiai gondolkodásra, a fejlődés irányába fordítani a magyar futball évtizedek óta posványba süllyedő szekerét.

Tíz napja röpködnek a nevek, Herczeg Andrástól, Marco Rossin, Giovanni Trapattonin át egészen Fehér Csabáig, és még további álláskereső edzőket is a szövetség elnökségének figyelmébe ajánlottunk. Az MLSZ ráér. Az első tétmeccs szűk egy év múlva lesz csupán, ezért egyfajta átmeneti (vagy nem) megoldásként a válogatott idei utolsó két barátságos mérkőzésére Szélesi Zoltánt bízta meg a keret összeállításával, illetve a kapitányi feladatok ellátásával.

Nikolics újra a válogatott keretében
Kihirdette első bő keretét az MLSZ ideiglenesen megbízott szövetségi kapitánya.

Rendszertelenség a rendszerben

Bármely rendszert akkor tekinthetjük jól működőnek, ha független a rendszert alkotó résztvevőktől. Ilyen szervezetben a meglévő automatizmusok önszabályozóan menedzselik magukat, illetve a rendszer folyamatait.

Bár az MLSZ rendszere Csányi Sándor hivatalba lépésével kifejezetten nagyvállalati, multikra jellemző alapossággal működik immár, mégis a kirakatban lévő kulcspozíciók sűrű változtatása arra utal, hogy folyamatos korrekciót igényel a rendszer célon tartása. A szakmai kulcsszereplők kiválasztása, a velük szemben támasztott feladatok MLSZ, mint munkáltató általi pontos meghatározása, döntő kérdés a fejlődés szempontjából.

Bernd Storck két évvel ezelőtti kettős szerepbe ültetése, majd leváltása, az általa sportigazgatóként megálmodott a futballfejlesztési irány – ha volt ilyen egyáltalán – hirtelen működésképtelenné válása a magyar futball fejlődése számára sokkal nagyobb veszteség, minthogy megszűnt szövetségi kapitányi, vagy igazgatói kinevezése.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az új szövetségi kapitány megtalálásával ugyanis új irányt vesz a válogatott felépítése, illetve az új szakmai igazgató munkába lépésével ismételten irányt vált a magyar futball szakmai menedzselése, a potenciális jövőkép.

Iparági szempontból ez utóbbi a nagyobb baj, mert ismételten elvesztegettünk két évet, ezért az a fő kérdés, merre megyünk tovább?

Milyen az ideális jelölt a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztra?

A futball jelenlegi világtrendje azt mutatja, hogy sokkal kifizetődőbb egy stabil védekezésre alapozott kontrafutballt játszani, mint labdatartásra épülő támadó koncepcióval megverni az ellenfeleket. A legutóbbi Eb-n ilyen játékkal nyertek a franciák az esélyesebb németek ellen, a portugálok a döntőben a franciák ellen, az izlandiak védekező futballal jutottak ki a vb-re, Dárdai válogatottja a védekezés előtérbe helyezésével azonnali sikereket ért el, valamint a Honvéd is ezzel a stabilitásával nyerte meg a magyar NB I-t.

Nyilvánvaló, hogy a védekezést, ami csak labda nélküli mozgásokból és párharcok romboló célzattal történő kereséséből áll, könnyebb elsajátítani, mint a támadást. Az is nyilvánvaló, hogy a világfutballban jegyzett játékosok nélkül – ilyen a magyar válogatott -, nem marad más esély, mint a védekezz és kontrafutball, pontrúgásokkal kiegészítve.

Ebből a megközelítésből a két olasz Giovanni Trapattoni és Marco Rossi neve jogosan került be a köztudatba. Mindkét szakember jó választásnak tűnhet. Az előbbi mellett szólhat tapasztalata, rutinja, az utóbbi mellet az a mérhetetlen becsvágy és szenvedély, ami előrehajtja karrierjében, illetve, hogy a közepes játékosállománnyal rendelkező Honvéd csapatát nyugati szintű területvédekezésre tanította meg.

Jó választás lehetne a magyar futballba berobbant Bódog Tamás is, aki az NB I-es szinten szürke játékosállománnyal rendelkező DVTK csapatát rettegett hadsereggé formálta rövid idő alatt, ráadásul német gondolkodású edző, így akár folytathatná is a német vonalat.

Bódog Tamás, a Diósgyőr vezetőedzője
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Milyen profilú szakmai igazgató jöhetne szóba?

Amíg szövetségi kapitánynak külföldi tréner lehetne az ideális, addig a szakmai igazgatói posztra mindenképpen magyar szakembert célszerű választani. Olyat, aki nem a mának, sokkal inkább az magyar labdarúgás és a külföldi futballreformok ismeretében a jövőnek építkezik.

A magyar futball hosszú távú fejlesztése érdekében az ideális szakmai igazgató személyének megtalálása sokkal inkább kulcskérdés, mint hogy éppen ki a válogatott szövetségi kapitánya, hiszen azt már megtanultuk az elmúlt években, hogy a kapitányok eredménytől függően jönnek-mennek, de az iparágnak a stabilitást a szakmai igazgatónak illene adnia.

Olyan hiteles személyiségre van szükség,

  • akit még nem tépázott meg a magyar futballközeg,
  • aki eszmefelelősként őrködne a magyar futballiparág felett,
  • aki ismeri a magyar tradicionális klubstílusokat,
  • aki nyelveket beszél,
  • akinek van vezető tapasztalata, de nem megosztó,
  • aki megtapasztalta a különböző futballkultúrák közötti különbségeket,
  • aki ismeri az eltérő oktatási módszertanokat,
  • aki megismerte az Európában az elmúlt húsz évben lezajlott különböző futballreformok okait és módszertanát,
  • aki képes rendszerben gondolkodni, és azt működtetni.

A fenti kívánalmakat olvasva nyilván több honi szakember is magára ismer, mégis talán nem véletlen, hogy Csányi Sándor és elnöksége egyet sem talált, vagy nem nevezett ki a hét év regnálása alatt. Nem nagyon találni ugyanis olyat, akinek a szakmai elismertsége mellett a neve és a karizmája is akkora, hogy képes lenne beállni mögé nemcsak az MLSZ, hanem a magyar szakma is.

Ha vitát szeretnénk generálni sorolhatnánk itt a neveket Szentes Lázártól, Vincze Ottón át egészen Bölöni Lászlóig. Utóbbi ugyan állampolgárságát tekintve nem magyar, de anyanyelvét, identitását tekintve maximálisan az. Nem mellesleg BEK győztes, 108-szoros román válogatott, Cristiano Ronaldo felfedezője, rengeteg nemzetközi tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Már többször szóba került szövetségi kapitányként, holott a nyilatkozataiból sugárzó rendkívüli éleslátással, rendszerben gondolkozással,  legfőképp a magyar futballért tenni vágyással inkább az egész magyar futballiparágat érintő kívánalmakat fogalmazott meg feltételként, mint azt, hogy kit képzel el másodedzőként, támadni, vagy védekezni szeretne a válogatottal és ki nála a csapatkapitány.

Bölöni László, a Standard Liege belga labdarúgóklub vezetőedzője
Fotó: MTI/EPA/Koen Van Weel

Ilyen szempontból Bölöni akár még jó választás is lehetne, ha szabad lenne, de nem az. Éppen kisebbfajta csodát visz véghez Belgiumban a Royal Antwerppel.

A lényeg

Persze találgatni, ajánlgatni kívülállónak a legkönnyebb, de olyat, aki magától egyszemélyben megoldja a magyar labdarúgás jövőjét nem lehet találni. Az MLSZ-vezetés, mint legfőbb ellenőrző és folyamatirányító szerv feladata pont az lenne, hogy ne a lehetetlent üldözze, hanem olyan rendszert építsen, ahol kidolgozott stratégiákhoz keresnek megfelelő végrehajtót.

Biztosan állítjuk Magyarországon, de az MLSZ-en belül is tetten érhető az a szellemi potenciál, meg vannak azok a szakemberek, akik segítségével fejlődési pályára lehet állítani a magyar futballt. 

Úgy tudjuk, az MLSZ elnöksége 2014-ben jóvá hagyta azt a két év alatt alapos munkával kidolgozott Magyarországra adaptált európai szintű, minden igényt kielégítő ezer oldalas stratégiai reformtervet, amely végrehajtását mégis felfüggesztette Strock munkába állása után.

A cikk, amit Orbán Viktornak és Csányi Sándornak el kell olvasnia
A két legelkötelezettebb futballszurkoló figyelmébe ajánlunk egy országot, ahol a futballreform nem cél, hanem eszköz, ahol a vb-szereplés nem más, mint ifjúságpolitikai melléktermék, ahol a csoda hátterében tudatos tervezés és következetes munka áll.

Izland példája mutatja, hogy ha Magyarország szeretne újra tényezővé válni a világ labdarúgásában, úgy nincs más út, mint bízni saját magunkban és elkezdeni a végrehajtását ennek a már jóváhagyott stratégiai programnak. Így belátható időn belül elérhetjük azt a szintet, ahol jelenleg a saját futballreformját 2000 magasságában megkezdő, tehát Magyarországgal szemben 17 évnyi előnyt élévező szigetország áll.

Ezzel ha nem is rohamléptekkel, de legalább csökkenteni lehetne azt a távolságot, ami jelen állás szerint éktelenkedik a világ futballja és hazánk labdarúgása között.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik