Foci

Anne Frank naplójából olvasnak hétvégén az olasz bajnokik előtt

Olaszországban minden hétvégi labdarúgó mérkőzés elején felolvasnak majd egy részletet Anne Frank naplójából. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) bejelentése szerint egyperces néma csönddel kezdődnek majd továbbá a mérkőzések országszerte, vagyis a Serie A-tól az amatőr és ifjúsági bajnokságokig mindenhol.

Minderre azért kerül sor, mert a Lazio-Cagliari találkozón a hazaiak Anne Frankot ábrázoló antiszemita matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterét. A képen az 1945-ben Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anne Frank látható az AS Roma mezében.

A Lazio szurkolói teljesen kiakasztották Olaszországot
A vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen szélsőséges római ultrák Anna Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit.

A Lazio drukkerei abban a Curva Sud-szektorban ragasztották föl az ízléstelen matricákat, ahol a városi rivális kemény magja szokott elhelyezkedni a bajnokikon. Az esetről a takarító munkások készítettek képet, ami bejárta a világhálót, az olasz ügyészség pedig vizsgálatot indított ismeretlen tettesekkel szemben.

Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott, és koszorút helyezett el az olasz fővárosból deportált és koncentrációs táborokban meghalt zsidók emlékét őrző táblánál. A csapat nevében jelen volt két játékos is, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos.

A Lazio elnöke a sajtónak azt mondta: a klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól. Arról pedig, hogy mennyire komolyan gondolja sokat elmond, hogy a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik