Élő Foci

Vb-selejtező: kínkeserves győzelem Feröer ellen

A magyar labdarúgó-válogatott a csereként beküldött Böde Dániel góljával győzte le 1-0-ra a Feröer-szigetek válogatottját. Ezzel a csapat a harmadik helyen zárta vb-selejtezős csoportját. A szurkolók a találkozó alatt többször is Bernd Storck szövetségi kapitány távozását követelték.

A magyar labdarúgó-válogatott utolsó mérkőzésén lépett pályára kedd este a 2018-as világbajnokság selejtezőjében. A kijutási esélyeink már rég elszálltak, maradt a harc a harmadik helyért, erre hajtott ellenfelünk, Feröer-szigetek is, amely már eleve története legjobb szereplését produkálta.

A szövetségi kapitány, Bernd Storck a Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber, Pátkai, Nagy, Dzsudzsák – Ugrai, Eppel kezdőt küldte a pályára. A találkozó elején a szurkolók részéről síri csend volt, aztán belekezdtek a szurkolásba, de a félidő végén már fütyültek, mert a szünetig eléggé ötlettelenül – mondjuk ki: rosszul – játszott a magyar csapat, a legnagyobb helyzet pedig a feröeriek előtt adódott, Gulácsinak kellett védenie a 15. percben.

A második játékrészre bejött Böde, a legutóbbi magyar-feröeri meccs hőse, vissza is adta a lelátó hitét. De aztán a kezdeti lendület alábbhagyott, érkezett is a kritika a szurkolóktól, Storck távozását követelte mindenki, zengett az auf wiedersehen, az első félidőben még Dárdai Pál nevét is skandálta a közönség.

Hogy ne legyen gyászos a meccs vége, arról Böde gondoskodott, aki több veszélyes feröeri helyzet után a 81. percben megszerezte a találkozó egyetlen gólját.

A magyar csapat a mai meccsre kitűzött célt a harmadik hellyel elérte, de a játék az nem állította a csapat mellé a szurkolókat. A labdarúgóknak nem is énekelték el ezúttal a Himnuszt, csak mikor már az öltözőbe vonultak.

A B csoportot Portugália nyerte meg, amely 2-0-ra legyőzte Svájcot. Így Cristiano Ronaldóék jutottak ki egyenes ágon a világbajnokságra.

Eredmény – vb-selejtező, Európa, 10. forduló, B csoport

Groupama Aréna, Játékvezető: Roi Reinshreiber (izraeli)

Magyarország – Feröer-szigetek 1-0 (0-0)

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber (Nagy D.), 66.), Pátkai, Nagy, Dzsudzsák – Ugrai (Sallai, 89.), Eppel (Böde, 46.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Feröer-szigetek: Nielsen – Jonsson, Baldvinsson, Gregersen, Naes – Vatnhamar, Sörensen (Bartalstovu, 72.), Benjaminsen (Hansson (62.), Edmundsson – Joensen, Faero (Olsen, 88.). Szövetségi kapitány: Lars Olsen.

Gólszerző: Böde (81.)

Sárga lap: Nagy Á. (90+2.) illetve Benajminsen (18.), Sörensen (57.), Baldvinsson (62.), Joensen (85.)

Piros lap:

Dzsudzsák villantotta meg a balost

A kapuval szemben, a tizenhatos előterében kapta meg a labdát. Robbent idézve még igazított egyet rajta, majd tüzelt, nem sokkal ment a kapu mellé, de a feröeri kapus higgadtan figyelte a történéseket, csak kikísérte a labdát.

Miénk az első helyzet

Eppel vállalkozott lövésre, a blokkról mellpattant. Dzsudzsák csavarta középre a labdát szögletből, kifejelték a védők.

Még nem kaptunk ki Feröertől

Eddig három meccsünk volt, kétszer nyertünk (mindkétszer az Eb-selejtezőben), egyszer pedig ikszeltünk, épp a mostani sorozatban. Mondjuk mindig szoros mérkőzések voltak, a tavalyi 0-0 mellett volt egy 1-0-s idegenbeli és egy hazai 2-1-es sikere a magyar válogatottnak. Utóbbin Böde Dániel duplázott, ő nem került be most a kezdőbe.

2014.10.14., Torshavn: Feröer-szigetek – Magyarország 0-1 – Eb-selejtező

gólszerző: Szalai (21.)

2015.10.08., Budapest: Magyarország – Feröer-szigetek 2-1 – Eb-selejtező

gólszerzők: Böde (63., 71.), illetve Jacobsen (11.)

2016.09.16., Torshavn: Feröer-szigetek – Magyarország 0-0 – vb-selejtező

A feröeri kapitány úgy véli, meg sem közelítjük a tavalyi formánkat

Minden játékosom készen áll a találkozóra, láttam a magyarok összecsapását, ismerem őket és azt is tudom, hogy inkább otthon erősek

– mondta a dán Lars Olsen, aki szerint a magyarok a tavalyi Európa-bajnokságon, valamint az azt megelőző selejtezősorozatban mutatott játékukat nem tudták megközelíteni az utóbbi időben, a csapat nem lépett előre, ez azonban annak is betudható, hogy Király Gábor visszavonult és Gera Zoltán sem játszott sérülés miatt.

Storck szerint most nincs fontosabb a harmadik helynél

Képesek vagyunk győzni. Megmondtam a játékosoknak is, hogy jobb csapatunk van, ugyanakkor ezta pályán is be kell bizonyítanunk. A legfontosabb, hogy megtartsuk a selejtezőcsoport harmadik helyét, mert ezt a pozíciót senki nem szabad, hogy kivegye a kezünkből. Ennél fontosabb nincs és nem is lehet számunkra jelenleg. Emellett olyan mérkőzést szeretnénk játszani, amivel a szurkolóink is elégedettek lehetnek, és persze szeretnénk pozitív végszóval zárni a selejtezősorozatot.

Fotó: mlsz.hu

Itt vannak a kezdőcsapatok

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber, Pátkai, Nagy, Dzsudzsák – Ugrai, Eppel. Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Feröer-szigetek: Nielsen – Jonsson, Baldvinsson, Gregersen, Naes – Vatnhamar, Sorensen, Benjaminsen, Edmundsson – Joensen, Faero. Szövetségi kapitány: Lars Olsen.

Olvasói sztorik