Foci

Vb-selejtező: Leo Messiék közel állnak az argentin foci egyik mélypontjához

Nagyon rezeg a léc az argentin válogatott számára. Két élet-halál meccs vár a csapatra a selejtezőben.

Tegye fel a kezét, aki emlékszik arra, amikor az argentin labdarúgó-válogatott legutóbb lemaradt a világbajnokságról. Nem mostanában volt, egészen pontosan 1970-ben. Azóta mindig ott van az Albiceleste a vébén, kétszer megnyerték (1978, 1986), legutóbb, 2014-ben is ezüstéremig jutottak.

Na, mindezek után elég ciki lenne, ha Lionel Messiéknek nem sikerülne a kvalifikáció. Márpedig eléggé rezeg a léc, két fordulóval a selejtezősorozat vége előtt csak az interkontinentális pótselejtezőt érő ötödik helyen állnak az argentinok

El lehet képzelni, hol lennének, ha a csapatkapitány nem fellebbez anno sikerrel az eltiltása után. Mint ismert, még a Chile elleni mérkőzést követően meszelték el, mert állítólag anyázott a játékvezetőnek. Ő ezt tagadta, igazat adtak neki, így törölték a büntetését és a pénzbírságot, igaz, a Bolívia elleni összecsapást így is ki kellett hagynia. Elveszítették 2-0-ra. Visszatérése óta döntetlent játszottak Uruguayjal és a tök utolsó Venezuelával is. Messi a csapat legerédmenyesebb játékosa, négy gólja van eddig.

Arturo Vidalék is padlót foghatnak Fotó: Europress/AFP/Aizar Raldes

Mápedig nagy szüksége van rá Argentínának, nagyon szoros a mezőny, a vébére már kijutott Brazília mögött tülekednek a csapatok a továbbjutó helyekért, a második Uruguayt és a nyolcadik Ecuadort mindössze hét pont választja el egymástól. Az uruk sincsenek biztonságban, bár kedvező helyzetben vannak, még matematikailag elképzelhető, hogy kicsúsznak az első ötből, vagy nekik kell pótselejtezniük.

És nagyon komoly meccsek jönnek, például az argentinok pénteken hajnalban Perut fogadják, amely közvetlen riválisuk, azonos pontszámmal állnak, csak a peruiaknak több góljuk van. A korábban felhozott 1970-es vébétől pont Peru ütötte el Argentínát a egy idegenbeli 2-2-vel. De lesz Kolumbia-Paraguay és Chile-Ecuador mérkőzés is az utolsó előtti, 17. fordulóban.

Ha már Chile, az utóbbi évek papíron legjobb dél-amerikai csapata jelenleg úgy áll, hogy lemarad a világbajnokságról…

Szóval érdemes lesz odafigyelni a dél-amerikai vébéselejtezőre, két iszonyatosan kemény forduló következik.  Ebből a zónából négy csapat szerez közvetlenül jogot a világbajnoki részvételre (egy ugye már Brazíliáé), az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával, Új-Zélanddal.

Dél-amerikai vb-selejtező, a 17. forduló programja

csütörtök:
Bolívia-Brazília, La Paz 22.00
Venezuela-Uruguay, San Cristobal 23.00

péntek:
Kolumbia-Paraguay, Barranquilla 1.30
Argentína-Peru, Buenos Aires 1.30
Chile-Ecuador, Macul 1.30

Az állás: 1. (és már vb-résztvevő) Brazília 37 pont, 2. Uruguay 27, 3. Kolumbia 26, 4. Peru 24 (26-25), 5. Argentína 24 (16-15), 6. Chile 23, 7. Paraguay 21, 8. Ecuador 20, 9. Bolívia 13, 10. Venezuela 8

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik