Foci

Marko Nikolic: A magyar futball a klinikai halál állapotában lebegett

A labdarúgó NB I-et 11 forduló után vezető Videoton vezetőedzője, Marko Nikolic nyilatkozott a Nemzeti Sport szerdai számában. Azt mondta, amikor leült tárgyalni Garancsi Istvánnal, akkor öt percen belül eldöntötte, hogy a Vidinél akar dolgozni, olyan projektet vázolt fel neki a klubtulajdonos. Ez egy években mérhető folyamat, de a kezdés nem rossz, bár azért az Európa Liga-elszalasztása miatt nem maximálisan elégedett.

Itt aztán a magyar labdarúgás egészére terelődött a szó. Marko Nikolic már évek óta követi az itteni focit, meg is van a véleménye:

A magyar labdarúgás csodálatos történelemmel dicsekedhet, de a elmúlt tizenöt-húsz évben gyakorlatilag a klinikai halál állapotában lebegett, Az újjáépítés időszakát éljük mostanság.

Örömmel látja, hogy Magyarországon sokat áldoznak a futball és a sportra, szerinte ez idővel eredményekben is megmutatkozik. A magyar bajnokság szerinte kiegyensúlyozott, nem is érti, miért gondolják sokan, hogy a Videoton kilóg felfelé. Ha ezt elhiszik, akkor veszélybe sodorják magukat, szerénynek kell maradni. Ezután összehasonlította a szerb és a magyar élvonalat:

Szerbiában inkább a technikás futball jellemző, Magyarországon viszont nagyobb az iram. Az előny azonban Szerbiánál van, egyebek mellett azért is, mert ott nem esett ki az a tizenöt-húsz év…

– mondta Nikolic, majd megjegyezte: a válogatott egy karnyújtásnyira van, hogy kijusson a vébére (vezetik a csoportjukat – a szerk.), a Partizan és a Crvena Zvezda főtáblás az Európa Ligában.

Nagy különbség még szerinte, hogy Szerbiában bátran be lehet vetni a fiatalokat, itthon viszont nem ilyen jó a helyzet. Ő nem azt nézi egy játékosnál, hogy hány éves, vagy milyen nemzetiségű, hanem, hogy jó, vagy nem jó.

Azért jött, hogy bajnok legyen a Videotonnal. Őt még sosem csapta be a futball, úgyhogy szerinte a bajnokság végén mindenki annyit kap majd, amit megérdemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik