Foci

Az éj leple alatt született egy aprócska magyar futballsiker

Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradóra rendezték az amerikai labdarúgás kupasorozatának, a US Open Cup 2017-es döntőjét. 2015-ben Németh Krisztián pazar góljával nyerte meg a trófeát a Kansas City, most meg Sallói Dániel személyében itt a második magyar, aki feje fölé emelhette a serleget. Ráadásul úgy, hogy a 21 éves csatár a kispadról beállva rúgta meg csapata győztes találatát.

Mi ez, ha nem egy aprócska, de magyar futballsiker?

Sallói Dániel Újpesten nevelkedett, ott is lett élvonalbeli játékos, Nebojsa Vignjevics edző a 2015/16-os idényben azonban nem sok játéklehetőséget adott neki, ezért Gyirmótra, majd onnan 2017 telén Amerikába távozott.

A támadó és a Kansas City kapcsolata nem új keletű, mivel 2014-től egy évet Missouri állam legnagyobb városában járt gimnáziumba, ahol ez idő alatt Urbányi István edző kezei alatt az a korosztályos bajnokságban szerepelt. A idei, kansasi profi szerződésének aláírásakor előnyt jelentett számára ez az egy éves tanuló időszak, lévén így saját nevelésnek számított és az amerikai szabályok szerint nem terhelte csapata bérsapkáját.

Az immár négyszeres US Open kupagyőztes Kansas szintén magyar edzőjétől, Vermes Pétertől a magyar játékos egyre több lehetőséget kap. Ezúttal csak a kispadon jutott hely számára, így onnan figyelhette, ahogy csapata Latif Blessing fejesével megszerzi a vezetést, de pont a ghánai támadó kényszerű cseréje miatt már a szünet előtt beállt, majd a 66. percben megszerezte a második, végül kupagyőzelmet érő győztes gólt.

A mérkőzés összefoglalója

Sallói egy kiugratás után 17 méterről pöckölte a kifutó a kapus mellett a hálóba labdát. Megjegyzendő, az ifjú támadó a kupában már az elődöntőben is kivette a részét a továbbjutásból, akkor a tizenegyespárbajban lőtte ki pimasz módon a jobb felső sarkot. Összességében a szezonban négy US Open meccsen lépett pályára és a harmadik találatát szerezte.

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg a játékos édesanyja és édesapja, Sallói István. Utóbbi pontosan átérezhette, mit is élt át gyermeke, hiszen maga is támadóként futballozott, és 13-szor ölthette magára a magyar válogatott mezét. Tökéletesen érthető a boldogságuk:


(Nyitókép:  Jamie Squire/Getty Images/AFP)

US Open Kupa, döntő, eredmény:

Sporting Kansas City–New York Red Bulls 2–1
Gól: Blessing 25., Sallói 66., ill. B. Wright-Phillips 91.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik