Foci

El sem hiszi, mennyi pénz forog a játékospiacon

Közel ötmilliárd dollárt költöttek a klubok a nyáron, összesen 7590 focistára. A pénzek 78 százalékát öt ligában költötték el.

A világ futballklubjai 4,71 milliárd dollárt költöttek új játékosok megszerzésére a nyári átigazolási időszakban.

Kormánypénzek pörgetik a focibizniszt
Könnyen kikerülik a pénzügyi fair play szabályait az országok befolyása alatt álló futballklubok. Katar párizsi szerepvállalásával a pingpongdiplomácia éledhet újjá.

A nemzetközi szövetség (FIFA) jelentése szerint ez az összeg majdnem elérte azt, amelyet 2016-ban a téli és a nyári piacon együttvéve fordítottak az egyesületek új labdarúgók megszerzésére. Az előző évben a két szakasz összesített költése 4,79 milliárd dollár volt.

Június 1-je és szeptember 1-je között 7590 szerződtetés történt a világon

– olvasható az elemzésben.

A klubot váltó játékosok 22,2 százaléka érkezett az öt nagy bajnokságba, az angolba, a spanyolba, az olaszba, a németbe és a franciába, ez 1608 igazolást jelent, a költéseket tekintve viszont ezen országok szereplői 77,9 százalékkal – 3,67 milliárddal – vették ki a részüket az összesből.

Egyedül a spanyolok tudták kontrollálni az átigazolásokat
Egészen elképesztő összegeket költöttek és kaptak a spanyol klubok az idei átigazolási szezonban, több rekord is megdőlt.

Az előző nyári időszakhoz képest 31,7 százalékos az emelkedés. Az összegzés szerint az öt nagy bajnokság idén háromszor annyit költött, mint 2012-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik