Foci

Ősztől brutális meccsek várnak a magyar fociválogatottra

Ott lesz majd az Európa-bajnoki selejtező, előtte viszont rajtol a Nemzetek Ligája. Ott aztán kőkemény csoportba kerülhet nemzeti csapatunk.

Mivel a magyar labdarúgó-válogatott számára a vasárnapi, Portugália elleni hazai vereség azt jelentette, hogy már biztosan nem leszünk ott a 2018-as világbajnokságon, így fél szemmel már a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozatra is lehet figyelni. A tornára – amit több európai nagyvárosban, így a többi közt Budapesten is rendeznek – többféleképpen ki lehet jutni: a hagyományos módon, azaz selejtezőcsoport első két helyén végezve, vagy pedig a 2018 szeptemberében rajtoló Nemzetek Ligáján keresztül.

Az uefa.com szerdán kicsit részletesebben is bemutatta az új sorozatot. Ennek lényege, hogy az európai szövetség 55 tagországa négy különböző szintre kap besorolást (A, B, C, D) az alapján, hogy a 2018-as vb-selejtezők európai sorozatának lezárultakor a koefficiensek alapján hol áll. Az A-divízióba kerül Európa 12 legjobb csapata, majd így megyünk lejjebb.

  • Az A és a B szinten négy darab három-háromcsapatos csoport lesz,
  • a C-n egy három- és három négycsapatos,
  • míg a legalsó szinten, a D-ben négy négycsapatos csoport.

A csoportokban oda-visszavágós körmérkőzések lesznek, az A-, B-, C- divízió csoportutolsói hátrébb csúsznak, a B-, C- és D-divíziók csoportelsői pedig feljebb lépnek. A Nemzetek Ligája trófeájáért az A-divízió négy csoportgyőztese küzd majd meg, a sorozatnak minden két évben lesz majd győztese.

Na, de ami a legfontosabb, a sorozatban további négy Európa-bajnoki helyet lehet szerezni.

Ez úgy néz ki, hogy minden divízió adhat majd egy csapatot az Európa-bajnokságra. Szintenként négy-négy olyan csapat vehet részt a rájátszásban (erősorrend alapján természetesen), amelyik a normál selejtezőben nem tudta kiharcolni a részvételt, a playoffok győztesei vehetnek majd részt a 2020-as Eb-n.

Ilyen szép hosszú felvezetés után az UEFA azt is megnézte, jelenleg hogyan néznének ki a divíziók. A magyar válogatott még épp befért a B-be, de ugye a jövő évi besorolásnál majd a vb-selejtezők októberi lezárása utáni lista számít, addig még játszunk az eddig hibátlan svájciakkal és Feröerrel.

Íme a divíziók:

  • A-divízió: Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Svájc, Franciaország, Anglia, Olaszország, Lengyelország, Horvátország, Izland, Wales.
  • B-divízió: Oroszország, Észak-Írország, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Ukrajna, Bosznia és Hercegovina, Ausztria, Törökország, Írország, Dánia, Magyarország.
  • C- divízió: Szlovénia, Albánia, Montenegró, Szerbia, Skócia, Csehország, Románia, Görögország, Bulgária, Izrael, Norvégia, Ciprus, Finnország, Észtország, Azerbajdzsán.
  • D-divízió: Litvánia, Grúzia, Örményország, Macedónia, Feröer-szigetek, Luxemburg, Lettország, Moldova, Kazahsztán, Liechtenstein, Andorra, Málta, Koszovó, San Marino, Gibraltár.

A fentiekből is látszik, hogy elég komoly ellenfeleket kaphatunk, például a törököket, hollandokat, oroszokat, ukránokat vagy épp a svédeket. És a C-divízió sem lenne gyerekjáték, ott vannak a szerbek, románok, görögök, hogy csak pár példát említsünk.

Bárhova is kerül majd a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában, az biztos, hogy kemény meccsek várnak majd ránk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik