Foci

Itt a bizonyíték: Pepe a bűnös, nem Priskin

Newton első törvénye mond önnek valamit? Ha nem, most a magyar piros lap kapcsán elmagyarázza egy kedves olvasónk az ok-okozati összefüggést. Mindezek alapján szinte rehabilitáljuk támadónkat.

Elég nagy vitát váltott ki, hogy Priskin Tamás portugálok elleni (0-1) piros lapja jogos volt, vagy sem.

Íme az eset, figyeljenek nagyon!

Az eset után tanácstalanságunkban mi is szavazásra bocsájtottuk a kérdést. Majd 13 ezer voks alapján megállapítható, a szurkolók több, mint 74 százaléka szerint jól döntött a holland játékvezető, amikor azonnal pirosat adott a magyar támadónak.

Nos, egy kedves olvasónk, Denke László György teljesen más aspektusból bizonyította be, hogy márpedig Danny Makkelie spori hibázott: mérnöki szemmel, a fizika egyik alaptörvényét figyelembe véve ugyanis nem volt piros. Íme a szerkesztőségünknek elküldött logikus levezetés szó szerint:

Priskin hátrálva, felugrásban próbálja a labda ívét elérni. Ebbe a mozgássorozatba támaszt bele a védő. A felugrás felső pontja előtt még a karok lefelé való csapásával próbál  feljebb jutni Priskin és ekkor a betámasztástól a hátráló  test megáll, de a karok mozgási energiájának vektora a “megálló” váll körül hozza létre azt, hogy hátra és lefele csap. A figyelmetlen hozzá nem értő számára ez szándékosságot láttat, holott egyértelműen a védő beavatkozásának a következménye, hogy a könyök ebbe a helyzetbe került. A kar a hátrálás mozgási energiájával halad tovább ( Newton első törvénye: Minden inerciarendszerben vizsgált test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test, vagy erő hatása meg nem változtatja egy kölcsönhatás során), a védő, mint külső erő betámaszt, a karok folytatnák útjukat, de a megállított testhez a vállízületen keresztül kapcsolódva muszáj, hogy hátracsapódjanak immáron körpályán haladva. A felugrást segítő lefelé csapás és a hátrafelé haladás vektora lesz az a mozgás sor, ami Priskin akaratától függetlenül alakult ki.

(Nyitókép: Szalay-Berzeviczy Attila fotóján Priskin éppen nem érti a helyzetét)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik