Foci

Az átigazolási őrület a színfalak mögött

„Mintha a maffiával üzletelnél; egyszerűen nevetséges, ami ma történt velünk” – így indul a Bleacher Report riportja az angol másodosztályban szereplő Sheffield Unitedről. A lap végigkövette Chris Wilder edzővel az átigazolási idény utolsó napját.

A nap már fél nyolckor elindult. Wilder nem egy ügynököt vagy menedzsert hívott először, hanem egy megbízható játékosát, aki focizott együtt az egyik kiszemelttel. Az edző egy objektív véleményt akart hallani a Motherwell védőjéről, Ben Heneghanről, és mivel jókat hallott róla, akcióba lépett.

Wilder találkozott Carl Shieber sportigazgatóval, átbeszélték, hol tartanak az addigi igazolásokkal, aztán felhívta a Birmingham City edzőjét, Harry Redknappet két csatár, Jerome Sinclair és Clayton Donaldson megszerzéséről. Rögtön utána őt hívta Shieber, hogy Heneghan jöhet orvosi vizsgálatra.

Közben egy védő, John Brayford éppen távozni készült a Burton Albionhoz. Fél kettőig semmi hír nem érkezett Sinclairről, Wilder aggódni kezdett, és írt a focista menedzserének. Húsz perccel később megtudta, hogy a Donaldson-ügyben változás van, a csatár szabadon igazolhatóvá vált, ezért nem kölcsönbe kerül a Sheffieldhez, hanem végleg.

Sinclairről kiderült, hogy a Watfordé, Birminghamben csak kölcsönben van. Wilder felhívta a játékost, és szakmai érvekkel győzködte, hogy igazoljon a csapatához, amely olyan focit játszik, mint a Tottenham.

A 3:30-tól látható beszélgetés a videó talán legjobb része:

 

Aztán egy váratlan fordulattal a Birmingham hat számjegyű összeget kért Donaldsonért, akit másfél órával korábban ingyen is elengedett volna, erre a Sheffield küldött egy új ajánlatot.

Fél négykor Heneghan megérkezett az orvosi vizsgálatra, amely után alá is írt a klubhoz. De percekkel később az ügynöke telefonhívása elrontotta a hangulatot. Ötven százalékkal több jutalékot akart, miközben már az ügyletben szereplő klubok megegyeztek egymással mindenben.

Ekkor öt óra maradt az igazolási időszak zárásáig, és a legtöbb ügylet még a levegőben lógott.

Este hatra a Sheffield határozott álláspontja miatt (nem akarta növelni az általa kínált összegeket) Sinclair szerződtetése ugrott, Donaldson viszont elindult orvosi vizsgálatra a klubhoz.

Este hét után kiderült, hogy Devante Cole elérhető lenne, ám percekkel később már sokkal többet kértek a játékosért az ügynökei – ekkor jelentette ki Shieber, hogy ez olyan, mintha a maffiával üzletelnél.

Shieber este kilenc után kapott egy újabb, ismét olcsóbb ajánlatot Cole-ra, és jóval sötétedés után megérkezett Donaldson az orvosi vizsgálatra. Miközben Cole-ért ismét az eredeti összeget kérték az ügynökei, viszont bónuszokat akartak a játékpercek függvényében, a zárás előtt 15 perccel Donaldson végre aláírt a Sheffieldhez.

Az utolsó percekben mindenki a Cole-ügyön dolgozott, de a klub kifutott az időből.

Végül Heneghan és Donaldson a Sheffield United játékosa lett, de Cole, Sinclair és a szintén üldözött Domingos Quina szerződtetése nem jött össze. Wilder nyilatkozott:

Ez rosszabb volt minden várakozásomnál. (…) Mind az öt játékos hozzánk akart jönni, és csak kettő érkezett meg közülük. Tudom, hogy az ügynökök és a klubok a legjobb szerződéseket akarják kiharcolni, de kellene valami normálisabb eljárás az ilyen őrült helyzetekre

– panaszolta az edző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik