Foci

“Előbújtam, mert ez kell a futballnak”

Az első melegségét nyíltan vállaló angol játékvezető, Ryan Atkin Donald Trump kijelentésére is reagált, úgy érezte, ideje előbújnia, és rengeteg pozitív visszajelzést kapott olyanoktól, akiktől egyáltalán nem várta.

Ryan Atkin angol játékvezető a kollégái közül először vállalta nyíltan, hogy meleg. Atkin hosszan nyilatkozott a döntéséről, és annak fogadtatásáról a CNN-nek.

A profi futballban ritka a coming out, miközben a lelátókon időről időre homofób rigmusok harsannak fel. A Leicester City-Brighton and Hove Albion Premier League-meccsen mintegy ötven hazai szurkoló szitkozódott kórusban, közülük kettőt letartóztattak.

Jól ismert tétel, hogy a profi sport egyik legszigorúbb tabuja a homoszexualitás, pedig egyes kutatások szerint a profi focisták közt ugyanolyan arányban vannak melegek, mint bármely más társadalmi csoportban.

“Nem fogadhatjuk el, hogy emberek így viselkedjenek” – utalt az augusztusban előbújó Atkin a Leicester-meccsen történtekre.

Számos LGBT-szimpatizáns és LGBT-fiatal jár meccsekre, akik a családjuknak sem árulták el, hogy mások. Akik ilyeneket üvöltöznek, egyáltalán nem segítenek rajtuk.

Természetesen korántsem csak az angol fociban merülnek fel hasonló aggodalmak. A következő két vb rendezője, Oroszország (2018) és Katar (2022) is ellenséges a meleg közösségekkel szemben: az orosz kormány törvényt hozott a “nem tradicionális” szexualitás ellen 2013-ban, míg Katarban illegális az azonos neműek nyilvános érintkezése.

Robbie Rogers, a kevés vállaltan meleg focista egyike “őrületnek” nevezte, hogy hasonló országok komoly tornát rendezhetnek. Pedig az LA Galaxy játékosa az Egyesült Államokért is aggódhat: Donald Trump júliusban kijelentette, hogy “transznemű személyek semmilyen minőségben nem szolgálhatnak az ország hadseregében.”

Részben talán ezért is érezte úgy Atkin, hogy ideje előbújnia: “Szerintem ez a megfelelő idő, a játéknak szüksége van erre.”

Most olyan idők járnak, amikor Amerika is zűrössé vált, ha a transzneműség kérdéséről beszélünk, amikor olyan országok vb-t rendezhetnek, ahol az LGBT illegális. Csak annyit kell megértenie a szurkolóknak, hogy az LGBT magánügy, márpedig nem a magánéletük, hanem a foglalkozásuk alapján ítéljük meg az LGBT-ket.

Mindez azért különös, mert az Observer 2010-es felmérése szerint a szurkolóknak csak mintegy 10 százaléka ellenséges a melegekkel szemben. “Inkább legyen egy meleg focista a csapatban, aki jól játszik, mint egy heteroszexuális, aki ügyetlen” – idézte a lap az egyik jellemző szurkolói véleményt.

Atkin – aki az aktuális idényben az amatőr National League North and South-ban vezet majd meccseket –, azt mondja, pozitívan fogadták a coming outját.

Fantasztikus élmény. A világ minden részéről rengeteg pozitív üzenetet kaptam, egészen megérintett. Olyanok is üzentek, akikre nem számítottam: olyan országokban élőktől, ahol illegális a homoszexualitás, olyanoktól, akik nem néznek sportot, de ez most felkeltette az érdeklődésüket.

Atkin történetét megosztotta az Angol Labdarúgó-szövetség és az angol liga is, tehát az angliai foci két legfőbb irányító testülete, valamint komoly figyelmet kapott a Manchester United egykori focistája, Phil Neville blogjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik