Foci

Találtunk egy helyet, ahol csillogó szemekkel beszélnek Mészáros Lőrincről

Orbán Viktor barátja másfél évvel ezelőtt vásárolt többségi tulajdont az NK Osijekben. Jött, látott, és azóta győzött is: a PSV Eindhoven kiejtése után egy lépésre áll attól, hogy szentté avassák. Helyszíni riport Eszékről, ahol Mészáros Lőrinc mindent megváltoztatott.

Az NK Osijeknek nagyon jól megy. A horvát bajnokságban öt forduló alatt veretlenül a negyedik helyen áll, az Európa Ligában pedig, miután óriási meglepetésre oda-vissza megverte a holland PSV Eindhovent, már csak egy győztes párbaj választja el az Austria Wien ellen, hogy csoportkörbe jusson.

Nem rossz egy olyan egyesülettől, amelyet a magyarok másfél évvel ezelőtti megjelenéséig a csőd fenyegetett.

A kapu nyitva, csak be kell menni rajta Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Csoda történt Eszéken!

Hol van már az, amikor Mészáros Lőrincet, a felcsúti gázszerelőből lett milliárdost alvilági üzletembernek titulálták Eszéken? Ma már a majd minden területen otthonosan mozgó Mészáros a helyiek megmentőjévé, és kis túlzással a Teremtő mellett a második legfontosabb személlyé nőtte ki magát, miután nemcsak megvette, de egycsapásra be is indította az eszéki labdarúgást: az akadémia és a stadion az alapcsomaghoz járt, ellenben a sikerek sokkal hamarabb jöttek, mint azt bárki remélte volna.

Két meccs hiányzik ahhoz, hogy Eszéken szentté avassák Orbán Viktor barátját.

Egészen elképesztő, milyen a hangulat a városban, mindenki pontosan tudja, hogy nagy dolgok készülődnek a focicsapatnál. Lázban égünk, alig várjuk a következő meccseket, az emberek valósággal tódulnak a stadionba. Rég történt meg az, hogy a lelátó felsőbb részeit is megnyitották, de már nem tehetnek mást, akkora az érdeklődés

– mondja a 24.hu-nak az eszéki labdarúgást jól ismerő helyi fanatikus.

Az eszéki ultrák, a Kohorta logója Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Hozzáteszi: a PSV Eindhoven elleni, 1-0-ra megnyert Európa Liga-selejtező visszavágón nem volt egyetlen üres szék sem a stadionban, és nemcsak a környező utcák, hanem a távolabbi parkolók is dugig megteltek, a város egy emberként mozdult meg.

Nem sokat tudok a magyar kormányról, de azt elmondhatom, nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amellyel megmentették a klubot a pusztulástól. Biztos tudja, közel voltunk ahhoz, hogy a legalsóbb ligába száműzzék a csapatot, de akkor jött Mészáros úr, és minden megváltozott. Nézzen körbe, kérdezzen körbe: az egész város a hatása alatt áll

– ecseteli a fiatal szurkoló, aki érezhetően együtt lélegzik szeretett csapatával, és csillogó szemekkel beszél az elkövetkező kihívásokról, az európai porondról és a horvát fociról.

Szavakkal nem tudom kifejezni, mit jelentene nekünk a fájdalmas évek után, hogy egy európai kupasorozatban minimum háromszor láthatnánk hazai pályán a focistáinkat. Fel sem tudnám fogni. Ha ez megtörténne, Isten mellett Mészáros Lőrincnek, klubunk tulajdonosának is jönnénk eggyel. Az egész országban hallottak rólunk, a bajnokságban is ott akarunk lenni a legjobbak között.

Egy másik helybeli csak megerősíteni tudja az elmondottakat.

Csoda történt a csapattal, és velünk, szurkolókkal is. Ez a stadion, ez volt tele, és ez lesz tele a következő meccseken. Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy csoda történt, és egész Horvátország tudja, hogy bizony itt valami elkezdődött.

Szörnyű állapotok uralkodnak a stadion körül Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A vezetőség nyaral, a helyiek bezsongtak

Egy kisebb félreértés miatt – legalábbis a klub alkalmazottai szerint – elkerüljük a szokatlan időpontban, a Rijeka elleni meccset követő másnap, a hétvégi bajnoki előtt négy nappal nyaralni induló vezetőket. Így aztán írásban próbáltuk feltenni kérdéseinket, amire sebesen választ is kaptunk, ezt:

Sajnos nem tudunk érdemben reagálni ezekben a napokban, hiszen két nagy meccs előtt állunk, és rengeteg teendőnk van. Utána megvitatjuk.

Pedig a klub vezetőinek címzett kérdéseinkben nem volt semmi kellemetlenkedés, pusztán sportszakmai ügyekre szorítkoztak, de ha nem, hát nem. Mindegy is, az utca emberei érezhetően örömmel, szívesen beszélnek a város régi-új büszkeségéről, a focicsapatról.

Bárkivel elegyedünk szóba, mindenki elismerően szól a magyar tulajdonosról és a törekvéseiről. Az emberek meglehetősen régóta éheztek a sikerre, most boldogok, hogy a csapat egyenesbe került, és a finoman szólva is romos stadion helyére új létesítményt kapnak. Végre újra büszkén viselhetik az eszéki mezt, mondják, legyenek az utcán, a hentesnél, a piacon.

Valamennyi stadiont övező házon ott díszelgett a horvát zászló, és több autót is láttunk, amelynek a hátsó ablakára, vagy a karosszériára ragasztották a csapat címerét.

Látniuk kellett volna, teljesen bezsongtunk. A PSV elleni meccs előtt saját autóikból üvöltve szólították fel a gyalogosokat, hogy jöjjenek a meccsre. Dudáltak, hangoskodtak, libabőrös lett tőle az ember. Nem tudok sokat a magyar üzletemberről, őszintén szólva fogalmam sincs, otthon miben utazik, de az biztos, hogy nagyon sokat köszönhetünk neki

– mondja egy szurkoló, aki természetesen maga is ott volt a PSV elleni mérkőzésen.

Ráfér a városra egy új létesítmény Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Az sem baj, ha kiesnek, a csoda tovább tarthat

A balkáni focikörképbe hibátlanul beleillő lepukkant stadion tőszomszédságában érdekes tapasztalat, hogy a szürkének tűnő keddi napon sürgő-forgó emberek mennyire tisztában vannak a pillanat fontosságával. Tudják, a klub életének legszebb napjait élik, és büszkén, egyenes háttal beszélnek a focicsapatról. Hiába a dicstelen múlt, azt mondják, mindent kárpótolna egy Európa Liga-csoportkör.

A bátrabbak azt is elmondják nekünk, nyilván nem a semmiből érkezett Mészáros Lőrinc, és üzletemberként biztos van valami haszna a sporton túl is. De ez most másodlagos, hiszen egy célért dolgozik tulajdonos, vezető, játékos, szurkoló: fel akarják emelni az eszéki labdarúgást.

A beszélgetések alkalmával természetesen megkérdezzük, csalódottak lennének-e, ha az Austria Wien elleni EL-rájátszás során kiesnének, de megerősítik bennünk azt, amit addigra már bőven tudunk.

Eszéken az NK Osijeknek szurkolni életérzés. Most, hogy reménykedhetnek és büszkék lehetnek a horvát futballóriások, a Dinamo Zagreb, a Hajduk Split, vagy éppen a Rijeka árnyékában, minden további siker csak hab lenne a tortán – itt, a határtól néhány percnyire, egy kis horvát városban végre beindult a vérkeringés.

Európa Liga, playoffkör, első mérkőzések:

1. mérkőzések, augusztus 17.:
Partizan Beograd (szerb)–Videoton (magyar)
Osijek (horvát)–Austria Wien (osztrák)

Everton (angol)–Hajduk Split (horvát)
Legia Warszawa (lengyel)–Seriff Tiraspol (moldovai)
Marítimo (portugál)–Dinamo Kijev (ukrán)
Skendija (macedón)–AC Milan (olasz)
Ajax (holland)–Rosenborg (norvég)
Panathinaikosz (görög)–Athletic Bilbao (spanyol)
Crvena zvezda (szerb)–FK Krasznodar (orosz)
Hafnarfjördur (izlandi)–Sporting Braga (portugál)
FC Bruges (belga)–AEK Athén (görög)
Apollon Limassol (ciprusi)–Midtjylland (dán)
Viitorul (román)–Red Bull Salzburg (osztrák)
Vardar Szkopje (macedón)–Fenerbahce (török)
Domzale (szlovén)–Marseille (francia)
Rheindorf Altach (osztrák)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Utrecht (holland)–Zenit (orosz)
BATE Boriszov (fehérorosz)–Olekszandrija (ukrán)
Dinamo Zagreb (horvát)–Skënderbeu (albán)
Viktoria Plzen (cseh)–AEK Larnaca (ciprusi)
Ludogorec (bolgár)–Suduva (litván)
PAOK (görög)–Östersund (svéd)

Visszavágók, augusztus 24.:
Videoton (magyar)–Partizan Beograd (szerb)
Austria Wien (osztrák)–Osijek (horvát)
AC Milan (olasz)–Skendija (macedón)
Athletic Bilbao (spanyol)–Panathinaikosz (görög)
FK Krasznodar (orosz)–Crvena zvezda (szerb)
Sporting Braga (portugál)–Hafnarfjördur (izlandi)
AEK Athén (görög)–FC Bruges (belga)
Hajduk Split (horvát)–Everton (angol)
Midtjylland (dán)–Apollon Limassol (ciprusi)
Dinamo Kijev (ukrán)–Marítimo (portugál)
Red Bull Salzburg (osztrák)–Viitorul (román)
Fenerbahce (török)–Vardar Szkopje (macedón)
Marseille (francia)–Domzale (szlovén)
Rosenborg (norvég)–Ajax (holland)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Rheindorf Altach (osztrák)
Zenit (orosz)–Utrecht (holland)
Olekszandrija (ukrán)–BATE Boriszov (fehérorosz)
Seriff Tiraspol (moldovai)–Legia Warszawa (lengyel)
Skënderbeu (albán)–Dinamo Zagreb (horvát)
AEK Larnaca (ciprusi)–Viktoria Plzen (cseh)
Suduva (litván)–Ludogorec (bolgár)
Östersund (svéd)–PAOK (görög)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik