Foci

Mourinho már előre mentegeti csapatát, Zidane még nem fáradt bele a sikerekbe

Keresve sem lehetne jobb csapatokat találni az európai Szuperkupa-döntőhöz, mint a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid és az Európa Ligát behúzó Manchester United, mégiscsak a világ legnépszerűbb fociklubjai közül találkozik kettő.

Hogy miért épp a szkopjei II. Fülöp Nemzeti Stadionban lesz az összecsapás, arról az UEFA-t kéne megkérdezni, mert nem éppen a legkönnyebben megközelíthető városról, vagy épp a legnagyobb stadionról van szó, 32 ezer 580-an férnek be. Viszont abból a szempontból mindenképp kuriózum, hogy ez lesz az első macedóniai finálé.

De, ha ezen az apróságon továbblendülünk, akkor azért egy kifejezetten érdekes összecsapás vár ránk.

  • A Real hatodszor érdekelt az 1973-ban életre hívott Szuperkupa-döntőben, és eddig háromszor nyert: 2002-ben a holland Feyenoordot, 2014-ben és tavaly pedig a Sevillát győzte le. Emellett kétszer veszített: 1998-ban és 2000-ben a Chelsea-től, illetve a Galatasaraytól kapott ki.
  • A Manchester United 1991-ben legyőzte a Crvena zvezdát, 1999-ben viszont alulmaradt a Lazióval szemben, majd 2008-ban a szentpétervári Zenittől is vereséget szenvedett.

Az átigazolási szezonban a Manchester United volt az aktívabb a két együttes közül: az Old Traffordra költözött többek között 50 millió fontért Romelo Lukaku és 35 millióért Nemanja Matic. Az uefa.com előzetese szerint mindketten ott lehetnek a kezdőben este.

Egyértelmű, hogy minőségbeli különbség van a BL-győztes és az EL-bajnok között. Mi azon leszünk, hogy ezt eltüntessük. Az a fontos, hogy a csapatom élvezze a játékot, mert ha nem a Real vagy a Barca játékosa vagy, akkor viszonylag kevés Szuperkupa-döntőre van esélyed

– mondta José Mourinho a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján.

Riválisával szemben a Real egyetlen nagy szerzeményt sem jelentett be ezen a nyáron, miközben olyan játékosok távoztak, mint Álvaro Morata, James Rodríguez vagy épp Danilo. Ugyanakkor visszatérhet a pályára a kipihent Cristiano Ronaldo, bár kevés edzésen vett részt az elmúlt időszakban, de a meccskeretben azért ott van.

Cristiano nagyon fontos játékosa a csapatnak, szóval mindegy mennyit edzett, az a lényeg, hogy itt van. Egyébként szerintem van olyan fitt, mint a BL-döntőben. Ami a meccset illeti, egyetlen célunk van: nyerni. Bár már 16 évet töltöttem el Madridban, volt, amikor a Real ellen léptem pályára, ez az a csapat, amit mindenki le akar győzni. Úgyhogy minden évben nehezebb a dolgunk, de még nem fáradtunk bele a sikerekbe

– mondta Zinedine Zidane, aki hatodik trófeájára hajt a Real Madrid vezetőedzőjeként.

A két csapat nemrég találkozott egymással egy kaliforniai felkészülési mérkőzésen, melyen 1-1-es döntetlen után büntetőkkel a United bizonyult jobbnak.

A kedd esti szuperdöntő 20.45-kor kezdődik majd, az M4 Sport és a Sport 1 is közvetíti Magyarországon.

Európai Szuperkupa-döntő

II. Fülöp Nemzeti Stadion (Szkopje), Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz)

Real Madrid (spanyol) – Manchester United (angol) 20.45

Várható kezdőcsapatok az uefa.com szerint:

Real: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Isco, Benzema, Bale

Manchester United: De Gea – Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind – Herrera, Matić, Pogba – Rashford, Lukaku, Mkhitaryan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik