Foci

A románok nemet mondtak a világbajnoki részvételre

Kisebbfajta csoda lenne, ha Románia kijutna a 2018-as focivébére. Christoph Daummal pláne, a németet mégis megerősítették a posztján.

A román focidrukkereknek nem 2017. augusztus 1-je lesz a kedvenc dátumuk, a szövetség elnöke, Razvan Burleanu ugyanis kedden jelentette be, hogy Christoph Daum marad a válogatott élén. A német szakembert 2016 nyarán nevezték ki, még munkába sem állt, de már rengeteg kritika érte.

Ő egyébként a román foci történetének második külföldi kapitánya. Az első az osztrák Josef Uridil volt, még 1934-ben.

Burleanu azután tette a bejelentését kedden, hogy a szövetség bekérte Daum beszámolóját és elviekben alaposan kielemezték. Az a döntés született, hogy Daum végigviszi a mostani vb-selejtezőt, aztán majd annak végeztével újra összeül a szövetség, és megnézik, érdemes-e a némettel folytatni a munkát.

Fotó: Europress/AFP/Janek Skarzynski

Ha valaki akár csak fél szemmel is követi a román focit, annak azért meglepő ez a hír. Daummal ugyanis még csak nem is egy helyben toporog a román válogatott, hanem szépen fokozatosan leépül. 2016 júliusában, a csalódást keltő Európa-bajnoki szereplés után (utolsók lettek a csoportjukban) érkezett, a mérlege pedig pocsék:

  • két győzelme van mindössze (egy örmények elleni vb-selejtező és egy Chile elleni barátságos meccs)
  • három döntetlen (Montenegró, Kazahsztán és Dánia ellen a vb-selejtezőben)
  • és három veresége (kettő a lengyelek ellen a selejtezőben, egy pedig az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen).

Már nemcsak a szurkolók, hanem a játékosok is nyíltan támadják. Alexandru Chipciu például azt mondta nemrég, hogy

semmi értelme vb-kijutásról beszélni, mert csak lejáratják, kinevettetik magukat, elképzelés nélkül, gyáván léptek pályára nemegyszer.

Victor Piturca, korábbi szövetségi kapitány vállalta magára az ördög ügyvédjének szerepét, ő ugyanis a román DigiSportnak arról beszélt, szerinte még adni kell egy esélyt Daumnak (ismerős? Bernd Storck is új esélyt kapott az MLSZ-től az Andorra elleni vereség után). Piturca szerint a német csak most kezdi igazán megismerni a román labdarúgást, Chile ellen már voltak biztató jelek, ki tudja, lehet, az összes további idei meccsüket megnyerik.

Ez utóbbi elég merész kijelentés, mivel eddig Daummal egy bravúrjuk volt, az is felkészülési mérkőzésen. Ezenkívül a kötelezőt is csak egyszer tudták hozni. Jelenleg még a pótselejtező elérése is nagy bravúr lenne. A selejtezőben csak csoport negyedikek, négy fordulóval a vége előtt az első helyezett Lengyelország mögött tíz, Montenegró és Dánia mögött négy pont a hátrányuk. A két évtizede drogbotrányba keveredett, azóta pedig ide-oda keveredő Daummal pedig nagyjából lehetetlen küldetésnek tűnik a kijutás.

Az E csoport állása

csapat győzelem döntetlen vereség
1. Lengyelország 5 1 0 16 pont
2. Montenegró 3 1 2 10 pont
3. Dánia 3 1 2 10 pont
4. Románia 1 3 2 6 pont
5. Örményország 2 0 4 6 pont
6. Kazahsztán 0 2 4 2 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik