Foci

Emmanuel Eboué: Szívesen felhagynék futballal, és vigyáznék a kutyáira, felség

Edzéslesen jártunk Vácon, ahol megnéztük, hogyan mozog az Arsenal korábbi zseniális jobbhátvédje. De mit keres a Dunakanyarban, az NB2-ben? Megkérdeztük tőle.

2006. Május 17, Stade de France, Párizs

Harmadik perc. Giovanni van Bronckhorst és Carles Puyol sem meri támadni az előretörő jobbhátvédet, aki egy kis labdavezetés után a tizenhatos vonalánál középre pörget. A kilépő Thierry Henry csodás labdaátvétellel megveri Rafael Marquezt, és már csak Victor Valdés áll vele szemben. A Barcelona kapusa azonban óriási ziccert fog, majd a szöglet után ismét Henry bombáját hárítja.

Arsenal- FC Barcelona 2006 BL-döntő felállása

Ha Henry ziccere bemegy, már vezethetne az Arsenal a Bajnokok Ligája-döntőben! Hátul meg úgyse kapnak gólt, hiszen a BL-ben tíz meccse azaz több mint ezer perce nem kapott gólt Jens Lehmann.

Mi lett volna, ha az Arsenal kapusát nem állítják ki a 18. percben Samuel Eto’o lerántásáért?

Mi lett volna, ha így Ebouéék nem több mint hetven percen át játszanak emberhátrányban Ronaldinhóék ellen?

De mivel a futballban nincs ha, és jobbhátvédünk, Eboué később egy pillanatra elengedi Samuel Eto’ó-t (a védők lest reklamálnak), a Barca kiegyenlít, majd Juliano Belletti (cserejobbhátvéd) nullszögből lőtt góljával megnyeri a Bajnokok Ligáját (Barcelona-Arsenal 2-1).

2017. július 20, Városi Stadion, Vác

Huszonhetedik perc. Az edzés során egy rövidpasszos gyakorlatsor végén a jobbhátvéd, egy lassú átadást átvesz, majd hevesen integetve, remekül ad be és a csatár szép fejesgóllal fejezi be a támadást.

Eboué remek beadása a mai nyilvános edzésről!#HajraVac #vacfc

Közzétette: Vác FC – 2017. július 20.

 

Emmanuel Eboué a jobbhátvéd. „Ebu”, ahogy társai szólítják, beszél. Nagyjából bárkivel, legyen az az angol királynő az FA-kupa után, vagy egy Arsenal-pólós szurkoló, aki a júliusi hőségben Vácra tévedt.

Eboué válaszol. Az Arsenalban eltöltött majdnem nyolc évről, Arsene Wengerről és a szurkolókról. Beszél arról, hogy 34 évesen még új klubot szeretne találni, mert futballozni akar. Bár angolul nem a legválasztékosabban, de megérteti magát a 12 éves kislánnyal, aki félve áll oda egy fotóhoz, éppúgy, mint a hallássérült drukkerrel.

Mosolyog és röhög. A pályán kívül szinte mindig, de sokszor a kissé megilletődött csapattársaival a váci edzőpályán is. Akkor is, amikor megkérdezem, hogy jobban megy-e a magyar nyelv, mint a koreai?

Poénkodik. Az angol királynővel a Buckingham-palotában („szívesen felhagynék futballal, és vigyáznék a kutyáira, felség!”) vagy épp a maroknyi magyar riporterrel a Vác FC 35 fokban megtartott délutáni edzésén.

Mit keres Eboué Magyarországon?

A 34 éves, 79-szeres elefántcsontparti hátvéd, aki márciusban letöltötte egyéves eltiltását (a FIFA szerint nem fizetett ki egymillió eurónyi tartozást ügynökének) a Fradi dániai vendégjátéka miatt pár napig a Dunakanyarban készül. Eboué készségesen elmeséli, hogy egy hónapja edz a Fradival, mivel barátja, a Sunderland volt fizikoterapeutája, Peter Friar már harmadik éve a zöld-fehéreknél dolgozik. Hálás a Fradinak, mert az eltiltás után az első csapat volt, ahol edzéslehetőséget biztosítottak neki. Elmondása szerint úgy nyolcvan százalékos erőállapotban van.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Eboué szemmel láthatóan jól érzi magát és futballozni akar, nagyjából bárhol. Nem mindig volt ez így, az egyéves eltiltás során számos olyan interjú látott napvilágot, amiben a legsötétebb perceiről is mesélt. Azokról, amikor nem volt ereje az ágyból felkelni, és az öngyilkosságra is gondolt. Vagy amikor rövid időn belül a nagybátyja, akit apjának tekint, és testvére is elhunyt. Amikor már az egykori elefántcsontparti csapattársak és „testvérek” közül csak Didier Drogba és Romaric keresték. A Touré testvérekre máig neheztel, mivel amikor Kolo egy doppingteszten megbukott, ő naponta hívta.

New lease on life

De ez már a múlt, és az elefántcsontparti védő hálát ad Istennek és a családjának, feleségének és három kisgyerekének, hogy kimászott ebből a gödörből. A vallás és a család mellett kellett hozzá a futball és a derű. Eboué minden mondatából az életöröm sugárzik, illetve pontosabban az, amit az angol nyelv a „new lease on life” idiómával fejez ki. A mélyen vallásos Eboué valószínűleg értékelné a „bérbevett” evilági élet koncepcióját. Nem tudom, hogy beszélgettek-e Gera Zoltánnal erről, Eboué mindenesetre többször is kedves embernek és komoly ellenfélnek nevezte őt, és újból megköszönte neki és a Fradinak a segítséget.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A jövőjét illetően bizakodó, de konkrét terveiről nem beszélt.Beszélgetésünk alapján számomra úgy tűnt, mint aki egyelőre annak is örül, hogy futballozhat. Eboué és családja életük egyik legnehezebb időszakán vannak túl. A szebb napokat is megélt labdarúgó keményen dolgozik azért, hogy visszatérhessen. Egyelőre akár Magyarországon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik