Foci

Nem csak Mourinhóékat, az egész labdarúgást megtrollkodták Amerikában

Ősidők óta vita tárgyát képezi az, hogy most az “európai” vagy amerikai foci-e a nagybetűs foci. Mindkét oldal úgy tartja, csak az ő sportágát érdemes footballnak nevezni. A hagyományos, az Európából kiinduló játékot támogatói és élvezői azért tartják inkább feljebb, mert a cselekvést lábbal hajtják végre: tény, passzolni is lábbal, gólt is lábbal szerzünk akkor, ha focizunk. Az európai foci kedvelői azzal érvelnek az amerikai foci ellen, hogy ott igen csekély az a cselekvés, amelyet lábbal kell végezni – ilyen csupán a kezdőrúgás, a jutalompont és az úgynevezett punt.

Az amerikaiak viszont azt mondják, az európai “testvérsport”, benne a játékosokkal és a szereplőkkel puhányak az övékhez képest. Az amerikai focit tetőtől talpig védőszerelésben játsszák, benne olyan, a fejre és a testre mért ütésekkel, amelyek elképesztő látványos helyzeteket – show-t! – teremtenek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fejre irányuló ütközések következtében mindennapos a komoly, akár karriereket megtörő sérülés – ne legyünk demagógok, az európai fociban is rengeteg a komoly sérülés.

Az amerikai szlengben – inkább köznyelvben – az európai focira csak úgy hivatkoznak, hogy “soccer”. A football csak is az amerikai foci lehet.

A Manchester United pedig éppen Amerikában turnézik, és a minap épp az egyik amerikai kirakatcsapatot, a Los Angeles Galaxyt verték 5-2-re egy edzőmeccs keretében. A Galaxy trollja, maga a kabala viszont José Mourinhót és Paul Pogbát is megviccelte.

Ezt úgy hívják, soccer – írta a táblára, és persze az amerikaiak épp úgy fényképeztek, hogy a kabala Twitter-fiókjára pont a manchesteriek két legnagyobb sztárja kerüljön majd fel.


Noha ez láthatóak Pogbának nem tetszett, és a vitának soha nem lesz vége, be kell látni, első osztályút húzás volt ezt meglépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik