Foci

Dán matematikusok ellen megy a Fradi

Gyerekkorában fanatikusa, 2012 óta tulajdonosa a Brentfordnak Matthew Benham. Később a szerencsejátékból meggazdagodó üzletember megvette a dán Midtjyllandot is. A kockázatvállaló tulajdonos számokra és statisztikai adatokra épülő klubfilozófiát honosított meg futballcsapatainál. Hosszú távra terveznek, céljuk az európai porond, amihez most a Ferencvároson át vezet az út.

A tizenegy éves Matthew Benham arról álmodozott, hogy egyszer kedvenc csapata, a Brentford játékosa lesz. Ez végül nem jött össze neki, ám bő három évtizeddel később mégiscsak szerepet vállalt a piros-feketéknél. Neki köszönhetik a szurkolók, hogy még van lehetőségük Brentford-meccsre járni. Ugyanis pont Benham volt az, aki előbb egy 500 ezer fontos gyorssegéllyel kihúzta a csődhelyzetből, majd tulajdonosává vált az akkor még az angol harmadik vonalban érdekelt nyugat-londoni klubnak.

2012-t írtunk ekkor. Két évvel később Benham megvette második csapatát, a csupán 1999 óta létező dán Midtjyllandot. Azt a dán csapatot, melyet a sorsolás épp a Ferencvárossal hozott össze az Európa Ligába második selejtezőkörében.

“Ha valamit kockázatosnak találok, csak akkor döntök, ha már láttam a számokat”

Matthew Benham

Az Oxfordban fizika szakon végző Matthew Benham vagyonát két, igen nagy, sportfogadással foglalkozó vállalatának, a Matchbook és a Smartodds sikere alapozta meg. Mindkét cég külön-külön óriási népszerűségnek örvend Nagy-Britanniában, mivel olyan szoftvert kínál a felhasználóknak, mely egyszerűen kezelhető, és hatalmas adatbázisa segítségével pontos képet ad csapatokról, játékosokról, eredményekről.

Ő maga is kliense saját cégeinek, profi fogadóként pénzét a saját maga által készített szoftverek segítségével növeli.

Amikor Benham megvásárolta első csapatát, azonnal megváltoztatta a szervezet munkamenetét. Az volt a célja, hogy olyan játékosokkal töltse fel a keretet, akik a pályán bárhol megállják a helyüket.

Ha cselezni kell, cseleznek, ha védekezni vagy támadni kell, akkor védekeznek, vagy támadnak. A fiatalok fejlődése érdekében folyamatosan forgatja az edzőket, így véve elejét a játékosok és az edzők klikkesedésének. Csapatainál kötelező a futsal-edzés.

Minden lelke azonban az igazolás, ahol szokatlanul kemény feltételeknek kell megfelelnie a kiszemeltnek.

Én, ha kinézünk valakit, mindig beszélni akarok olyan emberrel, aki vagy százszor látta már pályán a játékost. Szerintem nagy hiba, hogy az edzők egy-egy menedzser ajánlása alapján általában maximum 40 perc alatt eldöntik, alkalmas-e a játékos a csapatukba. Nálunk ez nem így megy

– mondta a tulajdonos, aki igencsak aktív szerepet vállal klubjai körül; ahogy fogalmaz, “ellenőrzi a futballszakemberek szemét”.

A fizikus diplomával rendelkező Benham különleges kapcsolatot ápol a számokkal. Épít rájuk, folyamatosan elemzi a pályán történteket, követi a csapatok, a játékosok statisztikáit, döntéseit ezekre alapozza. Annyira ragaszkodik a statisztikai mutatókhoz, hogy 2015-ben, a Brentfordot 60 év után a másodosztályba feljuttató Mark Warburton edzőt azonnal menesztette, mert a menedzser nem értett egyet a szemlélettel. Ezzel a lépésével nagy kockázatot vállalt, de az eredmény őt igazolja: csapata azóta stabilan másodosztályú.

A Moneyball nem jó kifejezés, mert megtévesztő

A Midtjylland 2014-es megvásárlása utáni Benham pontosan ugyanazt valósította meg Dániában, mint hazájában. Először rendet tett a csapat körül, így mind pénzügyileg, mind “emberileg” megoldódtak az addigi gondok.

Benham egy internetes csevegőprogram segítségével minden egyes csapatülésen jelen van, sőt vezeti azt: prezentál, elemez és ötletel, új játékost pedig – a Brentfordhoz hasonlóan – csak úgy vesz, ha van róla statisztikája és audiovizuális anyaga.

Az eredmény: Benham legelső szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett a dán csapat.

Benham számokon alapuló játékosigazolási és taktikai elemzési szisztémáját többen is az amerikai baseballból elhíresült Moneyball-módszerhez hasonlították.

A Moneyball-módszer célja nem az volt, hogy évtizedes statisztikai mutatókat pufogtasson, hanem a számok tudományos vizsgálatával magyarázta meg egyes játékosok és ezáltal a csapat összteljesítményét. Sajnos az emberek azt hiszik, ez értelmetlen, mert csak megnézzük a számokat, és kész. Pedig, értsék meg, mi tudományos szinten kezeljük az adatokat

– vélekedett az 54 éves tulajdonos.

A dán Midtjyllandnál alapvetés, hogy az edző már a félidőben megkapja a valamennyi játékosára személyesen lebontott statisztikai adatokat. Sőt még azt is megbecsülik, hogy a helyzetek vagy a kapura lövések milyen eredményhez vezethetnek, vagyis, ha a meccs úgy folytatódik, ahogy abbamaradt, mi lesz a végeredmény. A végkimenetel meghatározásába beleszámítják a játékvezetői ítéleteket, a szerencsét, mindent, ami befolyásolhatja a meccset. Több ember dolgozik a 90 perc alatt azért, hogy tökéletes képet kapjon a stáb az aktuális helyzetről.

A klub alkalmazottai már Londonban is külön irodát kaptak, ahol feltérképezhetik a legtehetségesebb 18 és 26 év közötti labdarúgókat. A megfigyelők minden egyes kiszemelt játékosról adathalmazt gyűjtenek – ez általában több hónapos munka -, majd a megtisztított táblákat elküldik a dániai központnak.

Benham tökéletesen forgó gépezetet épített, melynek segítségével csapataira szép jövő várhat. A Midtjylland a tavalyelőtti szezonban az Európa Liga legjobb 32 csapata közé jutott be. Akkor többek közt a Manchester Unitedet is elkapta (2-1), az eredményre tehát nem kell évtizedeket várni.

Mi lesz a Fradival?

Thomas Doll együttesének leginkább ettől a tudatosságtól, no és a dánok középpályától van félnivalója. Sokat elmond a dán keretről, hogy a csapat legnagyobb sztárja, a Real Madridot is megjárt Rafael Van der Vaart nem fér a kezdőbe, helyén a csapatkapitány, a dán Jakob Poulsen játszik. A Midtjyllandban még ott van a 24-szeres magyar válogatott Korcsmár Zsolt, a finn Tim Sparv, a norvég Alexander Sörloth, a cseh Filip Novak és a bolgár Bozsidar Kraev is, sőt a Fradi védelmének muszáj felkészülnie a nigériai Paul Onuachura is.

A 109-szeres holland válogatott Van der Vaart 2016 nyarán igazolt Dániába (Fotó: Getty images)

Az első meccs a Groupama arénában lesz, ha a számokat, a válogatottakat és a nemzetközi tapasztalatokat nézzük, nem sok esélyt adnánk a Ferencvárosnak. De hát sokan belebuktak már a számmizériába, vagyis semmi nem dőlt el.

Priskin Tamásban bízhatnak a zöld-fehér szimpatizánsok, Dibusz Dénes pedig sokszor bizonyította, mit tud.

Számok ide, számok oda, brutális feladat előtt áll a Fradi.

Európa Liga, selejtező, 2. kör, első mérkőzés:

Ferencváros (magyar) – Midtjylland FC (dán)
2017. július 13., 21 óra. Budapest, Groupama Aréna
Játékvezető: Sandro Schärer (SUI)

Az odavágót július 13-án 21 órától, a visszavágót július 20-án 19 órától élőben követheti a 24.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik