Foci

BL: egyáltalán nem lehetetlen küldetés

Meglepő módon nemzetközi szinten, nála sokkal erősebb játékerőt képviselő csapat ellen is működött a Budapest Honvéd rendszere. Elemzés.

Hapoel Beer Sheva – Budapest Honvéd (2-1) BL-mérkőzést megelőzően a szurkolókat leginkább az a kérdés foglalkoztatta, vajon a sikeredző Marco Rossi váratlan távozása, az új holland edző, Erik van der Meer érkezése mennyiben változtatja meg a magyar bajnok játékát?

Az olasz iskola ugyanis polárisan mást tart fontosnak a labdarúgásból, mint a holland. Amíg az olaszok védekezés elsődlegességét hangsúlyozzák és imádják, ha az ellenfélnél van a labda, addig a hollandok az attraktív támadást preferálják és azt szeretik, ha náluk van a labda. Az előző gondolatok következtében a taljánok kontratámadást játszanak, míg a tulipánosok pozíciós játékot.

A két futballfilozófia közti különbséget azért felesleges a továbbiakban még sarkosabban kidomborítani, mert az első meccs alapján úgy tűnik, hogy a magyar csapat – egyelőre – maradt a Rossi által felépített olasz úton. Mégpedig azon a védekezés elsődlegességét hirdető úton, amely olybá tűnik, a magyar labdarúgás számára könnyebben eredményt szállít hazai és nemzetközi szinten is, mint a támadás. Lásd a Honvéd bajnoki címe, korábban a Vidi EL-sikere Sousával, a Dárdai féle válogatott játékfilozófiája, vagy a portugálok Eb-győzelme.

A mérkőzés:

Az izraelieknél egyértelműen gyengébb játékerőt képviselő magyar csapat egy percig sem volt megilletődve. A Honvéd a tavalyi évadban már megszokott, magasan feltolt védelmi vonallat, három belsővédős rendszert – amely ha kell öt vonalban elhelyezkedő védőt, ha szükséges öt középpályást biztosít -, de nem túlbiztosított védelmet alkalmazott.

Nagy Gergely követő emberfogással vette ki a játékból Ogut, a Hapoel egyik meghatározó középpályását, aki gyakorlatilag az egész meccsen megjátszhatatlan volt. A Honvéd a területvédekezést kombinálta követő emberfogással. Ezzel a trükkel a magyarok meggátolták az ellenfél folyamatos labdacirkulációját, a folyamatos labdabirtoklást (lásd mindezt a képen fent).

Az izraeli gólok

Mindkét hazai gólt sikeres 1:1 elleni játék előzött meg.

1, Az első gól, noha szabadrúgás után esett, a szabálytalanságot Korhut betörése kényszerítette ki.

A következő képen látható a gólt megelőző helyezkedési hiba, ahol Kamber a szabadrúgásnál kívülről fogta az izraeli gólszerzőt.

2, A második gólt megelőző szituáció esetén a bal belső védő Baráthot a jobbhátvéd pozícióban hintába ültette a nigériai cselgép Nwakaeme, akinek beadását a hálóba sarkalta Einbinder.

A gól nagy tanulsága az, hogy Baráth elhagyta feleslegesen védőterületét, ill. az, hogy feleslegesen megtámadta a nigériait labdaszerzés céljából, miközben neki elsődleges feladata nem a labdaszerzés lett volna, hanem a mögöttes tér biztosítása. Lásd a következő ábrát, ahol King hasonló szituációban nem támadja meg a balszélsőt, hanem inkább behátrál és zárja a mögöttes teret.

A Honvéd malmára hajtotta a vizet, hogy a hazaiak nem diktáltak eszeveszett nagy iramot, ami annak is köszönhető volt, hogy mindkét fél labdavesztés esetén azonnal, még a felgyorsítás fázisában leütközte a labdás ellenfelét, az nehogy kontratámadást tudjon vezetni a rendezetlen védelem ellen.

Meglepő módon a szabálytalanságokban nem a Honvéd jeleskedett, sokkal inkább a Hapoel. Az első félidőben kilenc izraeli szabálytalansággal szemben hét Honvéd fault állt, míg a második félidőben ez az arány 9:4-re változott, ami annyit jelent, hogy a magyar csapat végig hatékonyabban és tisztábban védekezett, összeszokottabb csapat benyomását keltette.

Az izraeliek kevésbé a szervezett támadásépítésből, mint inkább pontrúgásokból és leginkább 1:1 elleni megoldásokból próbáltak veszélyeztetni (lásd jobbra a keretest).

Azt hitték, a bab is hús

Az izraeliek a második gól után azt hitték, hogy „a bab is hús”. Hiszen kis erőfeszítés után már 2-0-ra vezettek.

Semmi különleges nem történt. Adott egy jobb játékosokból álló izraeli csapat, akik leginkább az egyéni képességeiket akarták érvényre juttatni egyéni játékkal, vagy pontrúgások utáni helyzetmegoldással és adott volt egy szerényebb képességű magyar, amely nagyon szervezett csapatjátékot mutatott be a meccsen.

A Honvéd kiváló védekezésére példa, hogy amíg kombinációból csak négyszer tudták áttörni a védelmi falát, addig tizenhét alkalommal állították meg a Hapoel kombinációs támadásait.

Viszont az izraeliek kiváló 1-1-ezésére példa, hogy tíz alkalommal megverték a magyar védőket, míg azoknak csak háromszor sikerült szerelni a hazaiak játékosait.

A lényeg: a kispesti csapat nem adta fel. Lanzafame a 62. percben Laczkó beadása előtti pillanatban bemozgatta védőjét, majd mögé kerülve tisztán a hálóba fejelt. Az olasz gyönyörű góljával 2-1-re módosította az eredményt, gólja rettentő sokat érhet a második félidőben.

Mint korábbi írásunkban már elemeztük, a Honvéd nemzetközi szinten is bevethető és értékelhető minőségű, magasra feltolt védelmi vonalú területvédekezést játszik.

A Fradinak továbbra is messze van még Nyugat-Európa
Az OTP Bank Liga 25., szombati fordulója előtt két külhoni edző játékfelfogásbeli különbségén keresztül mutatjuk be azt, mi a baj az Üllői úton.

A Kispest első éles mérkőzése azt bizonyította, Erik van der Meer edző egyelőre Rossi munkásságát követi. A Honvédnál nem kapkodnak, állhatatosan mennek az eddig sikert eredményező úton. Ez az egységes csapatjáték az egyéni játékra építő izraeli bajnok ellen visszavágón érdekes, egyáltalán nem lefutott meccset ígér.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:

Hapoel Beer-Sheva – Budapest Honvéd 2-1 (1-0)
Beer-Sheva, Turner Stadion, vezeti: Andreas Ekberg (svéd)
Hapoel Beer-Seva: Haimov – B. Bitton, Miguel Vítor, Cedek, Korhut – Radi (Gadir 65.), Ogu, Einbinder – Melikszon (Ohana 81.), Sahar (Barda, 71.), Nwakaeme
Honvéd: Gróf – Ikenne-King, Lovric, Baráth, Laczkó (Bobál, 73.) – Pölöskei Zs. (Danilo 70.), Kamber, Gazdag – Lanzafame, Eppel, Nagy G.
gól: Miguel Vítor (35.), Einbinder (52.), ill. Lanzafame (62.)

További eredmények:

Zilina (szlovák)-FC Köbenhavn (dán) 1-3 (1-0)
Dundalk (ír)-Rosenborg (norvég) 1-1 (1-1)
Hafnarfjördur (izlandi)-Víkingur (feröeri) 1-1 (0-0)
IFK Mariehamn – Legia Warszawa 0:3 (0:3)
Spartaks Jurmala (lett)-Asztana (kazah) 0-1 (0-0)
APOEL (ciprusi)-Dudelange (luxemburgi) 1-0 (0-0)
Malmö (svéd)-Vardar (macedón) 1-1 (0-0)
Sheriff (moldovai)-Kukesi (albán) 1-0 (0-0)
Zrinjski (bosnyák)-Maribor (szlovén) 1-2 (0-1)
BATE Boriszov (fehérorosz)-Alaskert (örmény) 1-1 (1-0)
Zalgiris (litván)-Ludogorec (bolgár) 2-1 (0-1)
kedden játszották:
Hibernians FC (máltai)-Salzburg (osztrák) 0-3 (0-2)
Partizan Beograd (szerb)-Buducnost Podgorica (montenegrói) 2-0 (0-0)
HNK Rijeka (horvát)-The New Saints (walesi) 2-0 (1-0)
Qarabag (azeri)-Samtredia (grúz) 5-0 (3-0)
pénteken játsszák:
Linfield (északír)-Celtic Glasgow (skót) 18.00
A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik