Foci

Portugália C. Ronaldo nélkül, hosszabbításban lett bronzérmes a Konföderációs Kupán

Az Európa-bajnok portugál válogatott fordulatos, két piros lapot is hozó mérkőzésen győzte le Mexikót vasárnap. Ochoa kapus kivédett egy büntetőt, majd egy portugál öngól után sokáig a mexikóiak vezettek, de Pepe hosszabbításra mentette a meccset. Adrien Silva tizenegyese döntött a 105. percben.

Sokszor elhangzik, hogy egy bronzmeccs az a csalódott csapatok összecsapása, de közben nem egyszer az egy adott torna egyik, ha nem a legjobb mérkőzése. Ezúttal az oroszországi Konföderációs Kupán az Európa-bajnok Portugália csapott össze Mexikóval a harmadik helyért. Cristiano Ronaldo ezen az összecsapáson már nem játszott, a Chile ellen büntetőkkel elveszített elődöntő után hazautazott nemrég született ikreihez.

A vasárnap délutáni, moszkvai találkozó első félidejében a portugálok nagyon közel jártak a vezető gólhoz. Bár a játékvezető nem látott szabálytalanságot Márquez elkésett belépőjénél a 15. percben, videóbíróval visszanézték az esetet és végül tizenegyest rúghatott Portugália. André Silva lövését azonban kivédte Ochoa. Érdekesség, hogy a Chile elleni meccsen, a tizenegyespárbajban sem tudtak betalálni a portugálok.

A kivédett tizenegyes:

A 31. percben a portugál kapusnak, Rui Patríciónak is volt egy nagy védése, Hernández lövését tolta a léc fölé.

A második játékrészben is inkább a portugálok tűntek aktívabbnak, ám mégis Mexikó szerzett vezetést az 54. percben. Hernández a tizenhatos bal széléről lőtte középre a labdát, a csapattárs lemaradt róla, de a tornán az első meccsét játszó Netoról így is a kapuba pattant a laszti. Öngól.

Neto öngólja:

A 62. percben sokan már portugál gólt kiáltottak, de Ochoa fantasztikus bravúrt mutatott be, Moutinho fejesét tudta kiütni. Sokáig ez volt a legnagyobb egyenlítési lehetősége Portugáliának, közben Hernándeznek volt egy ziccere, aminél Patríciónak kellett nagyot védenie.

Nagyon úgy tűnt, hogy Mexikó megnyeri a meccset a rendes játékidőben, de Pepe a 91. percben remek ütemben érkezett Quaresma beívelésére és furcsa, de eredményes mozdulattal a kapuba juttatta a labdát.

Pepe egyébként 1845 nap után volt ismét eredményes a válogatottban.

Pepe még időben egyenlített:

A 103. percben jött az újabb fordulat, Layun kezezett a tizenhatoson belül, Ochoa pedig ezúttal már nem tudott védeni, a csereként beállt Adrien Silva belőtte a büntetőt.

Adrien Silva győztes gólja:

A hosszabbítás második félideje kis túlzással egy piros lappal indult, Semedo rángatta meg ellenfelét amiért megkapta a második sárgáját. Nem sokáig voltak emberhátrányban a portugálok, Jimenez is idő előtt mehetett zuhanyozni. Tíz a tíz ellen ha nem is simán, de kihúzta Portugália és 2-1-re nyert.

Portugália története során először vett részt a Konföderációs Kupán és rögtön érmet szerzett.

Bár Pepe és Adrien Silva lettek így a meccs hősei, mindenképpen ki kell emelni Ochoát és Patríciót is, a két kapusnak óriási bravúrjai voltak. Ki tudja, a mexikói hálóőr a mostani teljesítménye után végre egy normális csapathoz kerül majd.

Eredmény – Konföderációs Kupa, bronzmérkőzés

Portugália – Mexikó 2-1 (0-1, 1-1) – hosszabbításban

Gólszerző: Pepe (90+1.), Adrian Silva (105.) illetve Neto (54. – öngól)

Piros lap: Semedo (106.) illetve Jimenez (112.)

Fotó: Ian Walton/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik