Foci

A Hertha kapusedzője Orbán sofőrjeként tudna segíteni a magyar focin

Azt mondja, ebben a pozícióban tudna a legtöbbet segíteni a magyar focinak. Szerinte Dárdai csak egy rossz pillanatban ajánlotta Storckot szövetségi kapitánynak. Petry Zsolt hosszú interjút adott a Csakfocinak.

A saját szakmájáról azt mondta, kicsit túlzó a példa, de a kapusedző olyan, mint a pap, aki megérti a jóisten üzenetét és hirdeti az igét a hívőknek. Mert nekik játékot kell értenie és az információkat átadni a kapusainak.

Bogdán Ádámot nem tartja komplex kapusnak, mert korábban a Bolton kapusedzője nem figyelt rá, csak azt mondta, védjen, azonban Gulácsi Péter a Liverpoolnál és a Lipcsénél remek képzést kap. 15-20 évvel ezelőtt és most sem ért egyet azzal, hogy kapusposzton jól állunk.

Arányaiban biztosan több kapusunk szerepelt külföldön, mint mezőnyjátékosunk, de akkor és most is messze voltunk az európai élmezőnytől, de még a közép szinttől is.

Állítja, a magyarok elkényeztetett játékosokat nevelnek, most „már szinte mindenhol akadémiák működnek, ahol a srácok mindent megkapnak, viszont nincs konkurenciaharc, nem kell semmiért sem küzdeniük. Egy közepes képességű futballista a gyenge NB I-ben simán megkeres 8-10 ezer eurót.”

De nincs motiváció, hiányzik a becsvágy, a céltudatosság. Ha valaki mégis bekerül a profi világba, ott pedig az első ütéstől a földre kerül és inkább a könnyebb utat választva szól a menedzserének, eligazolna.

Hogy mi a magyar foci legnagyobb baja? Petry szerint:

a döntéshozóknak rossz súgói, rossz tanácsadói vannak. Az tök jó, hogy modern stadionokat építünk, de kihagytunk pár fontos lépést.  A Nemzeti Színházba sem azért mennek a nézők, mert bőrszékben ülhetnek és a büfében lazacot ehetnek, hanem a jó színészek miatt.

Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a nevelésre.

Ő szerinte a legtöbbet Orbán sofőrjeként tudna segíteni.

Példaértékű, hogy a miniszterelnök úr a szívén viseli a magyar foci sorsát, rengeteget tesz érte, de sokkal látványosabb fejlődést lehetne elérni minden területen, ha megfelelő szakemberek vennék körül. Sofőrként sokat lennék vele, és át tudnám adni azokat szakmai tapasztalatokat, amelyekkel gazdagabb lettem az elmúlt évtizedekben.

Viszont ha komolyan szeretne válaszolni, azt mondaná, négy-öt olyan szakemberrel, akik lenyomtak pár évet a profi világban, biztosan tudna segíteni az MLSZ-nek a meglátásaikkal, tapasztalataikkal, ötleteikkel.

Ami most zajlik itthon, az picit az előző rendszer autógyártására emlékeztet, vagyis nem a minőségre, hanem a mennyiségre megyünk. Legyártottak évente mondjuk 600 ezer Trabantot, elárasztották vele a keleti blokkot, de minek? Most mi is Trabantokat gyártunk.

Storckról azt mondta, az Andorra elleni vereséggel lerombolta a felépített nimbuszát, meggyőződése, nem lesz már sokáig kapitány. Kiderült, Storckot Dárdai ajánlotta vezetőnek, egy rossz pillanatában. A Hertha jelenlegi edzője pedig szerinte a jelen kor vezetőedzőjének a prototípusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik