Foci

A komplett orosz vb-csapat doppingügybe keveredett

Szűk egy évvel a világbajnokság előtt 34 orosz labdarúgó ellen indított vizsgálatot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a Guardian cikke szerint, a gyanú szerint doppingolhattak. Ebben a 34-ben benne van a 2014-es foci-vébén szereplő 23 játékos is.

A 2014-es brazíliai világbajnokságon az oroszok már a csoportkörben kiestek, Dél-Koreával és Algériával döntetlent játszottak, Belgiumtól pedig kikaptak. Olyan játékosok voltak akkor a csapatban, mint Igor Akinfejev, Igor Gyeniszov, Alan Dzagojev vagy épp Alekszandr Kerzsakov.

A vizsgálat kapcsolatban van a McLaren-jelentéssel. A Richard McLaren jogászprofesszor által publikált iratot tavaly júliusban tette elérhetővé a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Ez azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

Az átalakulóban lévő orosz válogatott a hazai rendezésű Konföderációs Kupán szerepelt, de szombaton kikapott Mexikótól és már a csoportkörben kiesett. 2018-ban az oroszok rendezik a foci-vb-t.

Fotó: Europress/AFP/Franck Fife

Ajánlott videó

Olvasói sztorik