Élő Foci

Válogatott: öngólt szerzett az NB I gólkirálya, kikaptunk az oroszoktól

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn a 2018-as világbajnokság házigazdájával, Oroszországgal játszott felkészülési mérkőzést a Groupama Arénában. A vendégek az első félidőben két gólt szereztek (a második a debütáló Eppel Mártonról pattant a magyar kapuba), majd a végén betaláltak még egyszer, 0-3 lett a végeredmény. Összesen négy új játékos mutatkozott be a magyar együttesben.

Ahogyan arra számítani lehetett, voltak debütáló játékosok az oroszok elleni kezdőben, Bernd Storck a felcsúti Márkvártnak és az NB I gólkirályának, Eppelnek is bizalmat szavazott. Ez volt egyébként a kezdőnk: Gulácsi – Bese, Lang, Kádár, Hangya – Márkvárt, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kalmár, Stieber – Eppel.

Az MTI tudósítása szerint 15 ezer néző volt, a Nemzeti Sport szerint 12 ezer.

Nem kezdett rosszul a magyar csapat, próbálta az elején meglepni az oroszokat, de ez nem sikerült, ráadásul a vendégek az első helyzetükből gólt szereztek: Szmolov használta ki, hogy Kádár elcsúszott és higgadtan a magyar kapuba lőtt a 20. percben.

Szmolov vezető gólja:

Próbálkozott-próbálkozott a magyar válogatott ezután, de ha volt is lövésünk, az nem találta el a kaput, így Akinfejevnek nem kellett bemutatnia, hogy miért is 12 millió euró a piaci értéke. A 40. percben aztán egy szöglet után újabb gólt szerzett Oroszország, Eppelről pattant a saját kapujába a labda.

Eppel öngólja:

A kapitány a második félidőre is becserélt egy újoncot, a vasasos Kleisz váltotta csapattársát, Hangyát. A második játékrész elejét is próbáltuk megnyomni, egy szabadrúgás után volt is egy veszélyesnek tűnő helyzet, de Eppel lemaradt középen a labdáról.

Igazából egy nagy gólszerzési lehetőségünk volt az egész meccsen, a 77. percben Akinfejev aludt be, az addigra becserélt és szintén újonc Balogh eszmélt, megelőzte, becsúszva elvitte a labdát és még lőni is maradt ereje, a kapu torkából mentett egy orosz védő. A vendégek a végén még egy gólt szereztek, egy bedobás után verték meg a magyar védelmet, Poloz megpattanó lövésével szemben tehetetlen volt Gulácsi.

Ezzel a góllal zárták le a meccset az oroszok:

Ez volt tehát a magyar-orosz meccs, ami után biztos mindenki csalódott, de a magyar tábor azért elénekelte a válogatottnak a Himnuszt. Az öngólt szerző Eppelről el kell mondani azt is, hogy egyáltalán nem játszott rosszul, sokat mutatta magát, meg lehetett őt játszani, de azért még sok volt a hiba a részéről.

A magyar válogatott egyébként 39 éve nyeretlen az oroszokkal szemben, legutóbb 1978-ban a jogelőd Szovjetuniót győzte le.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Most egy kis pihenő, majd pénteken Andorrában játszik a válogatott vb-selejtezőt, aztán nyári szünet. Az oroszok pedig 12 nap múlva kezdenek a Konföderációs Kupán Új-Zéland ellen. (Nyitókép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila)

Eredmény – válogatott felkészülési mérkőzés

Groupama Aréna, Budapest, Játékvezető: Christian Dingert (német)

Magyarország – Oroszország 0-3 (0-2)

Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang, Kádár (Vinícius, a szünetben), Hangya (Kleisz, a szünetben) – Márkvárt, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Kalmár (Sallai, a szünetben), Stieber (Gyurcsó, 75.) – Eppel (Balogh, 70.) Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Oroszország: Akinfejev – Vaszin, Kudrjasov, Dzsikija (Siskin, 81.), Zsirkov (Taraszov, 88.), Szamedov (Szmolnyikov, 76.) – Zobnyin (Jerohin, 33.), Glusakov, Golovin – Szmolov (Mirancsuk, 84.), Buharov (Poloz, 63.) Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Gólszerző: Szmolov (20.), Eppel (40. – öngól), Poloz (89.)

Sárga lap: Mákrvárt (66.), Kleinheisler (80.) illetve Vaszin (38.), Jerohin (48.)

Piros lap:

Kikapott a magyar válogatott az oroszoktól

Vége, a játékvezető lefújta a mérkőzést, 3-0-ra kikaptunk. Próbálkozott a felforgatott magyar válogatott, de ez most kevés volt a 2018-as vb-házigazda ellen. Folytatás pénteken, Andorra ellen.

Már hárommal vezetnek az oroszok

Egy bedobás után zárják le végleg a meccset a vendégek. A magyar védők teljesen lemaradtak, az orosz csatárok kipasszolták a mieinket, a csereember, Poloz pedig lőtt, egy védőn még meg is pattant a labda, Gulácsinak esélye sem volt. 0-3.

Mekkora magyar helyzet maradt ki!

Akinfejev körülményesen mozdult ki a kapujából, Balogh így elérte Kleinheisler amúgy rossz passzát, egy becsúszás után még kapura is tudott rúgni, de egy védő a gólvonal elől mentett. Ez volt eddig a legnagyobb helyzetünk!

Bese reklamál tizenegyest, de hiába

Bese kapott jó ütemű passzt, belépett a tizenhatoson belülre, lövés helyett azonban még tett egy lépést, majd centerezni akadt, a labda pedig elakadt a védőben. A magyar tábor és Bese is kezezést kiáltott, de a hátával blokkolt az orosz játékos. Na, az ilyeneket kéne ellőni.

Kettős magyar csere

A debütáló Eppelt Balogh Norbert, a csapatkapitányt, Dzsudzsákot pedig Kleinheisler László váltja.

Sllai lőtt kapura

Dzsudzsák tört be a bal szélről, Sallaihoz játszott, ő pedig egy igazítás után lőtt, de a kapu fölé. Nyolcszor próbálkoztunk, egyszer találtuk el eddig a kaput. Kevés.

Bármikor lekontrázhatnak minket

De tényleg. Körülményesen támadgatunk, az oroszok ezzel szemben szélvészgyorsak, legyen szó támadásról, vagy arról, hogy vissza kell érni támadni. Ami szerencsénk van, hogy sokszor ők is pontatlanul indítanak, illetve az imént Langnak volt egy nagyon fontos mentése utolsó emberként.

Ha ilyen helyzetből nem tudunk kapura lövésig jutni, akkor semmiből

Dzsudzsák tökéletes ütemben rúgta be az orosz védők mögé a labdát, Eppel lépett ki, középre akart gurítani, de lassú volt és körülményes, közbe is léptek a védők. Persze az elgondolás jó volt, de ennél azért határozottabban kellene megoldanunk az ilyen helyzeteket. ha gólt akarunk lőni. Márpedig azt akarunk.

Nagy magyar lehetőség!

Na, csak írni kellett, hogy nincs helyzetünk, ez most közel volt. Dzsudzsák ívelt át a hosszú oldalra egy szabadrúgást, Lang elfejelte középen keresztbe a labdát, de Eppel eltűnt két orosz védő között. Ebben volt elképzelés.

Itt is van a második félidő

Elkezdődött a második játékrész, Bernd Storck hármat is cserélt – a lehetséges hatból. Kádár helyett Vinícius, Hangya helyett az újonc Kleisz (Vasas), Kalmár helyett pedig Sallai a pályán.

Vége a félidőnek

Két peches megmozdulás miatt kétgólos hátrányba került a magyar válogatott: előbb Kádár csúszott el, aztán Eppelről pattant a magyar kapuba a labda. Nem játszunk rosszul, de igazából jól sem, főleg támadásban lenne hova fejlődni. Az oroszok meg közben teljesen leegyszerűsített játékkal, két helyzetből két góllal magabiztosan vezetnek. Szünet.

Visszavettek az oroszok

Nem meglepő, minden úgy alakult eddig ahogy az nekik tökéletes. Megnyomja a magyar csapat a félidő végét, a támadó harmadban azonban elbizonytalanodunk, vagy ha lövünk is, az pontatlan.

Már két góllal vezetnek az oroszok

Hm, hát ez kezd kellemetlen lenni, öngól ráadásul. A 40. percben, egy szöglet után Eppel akart menteni Bukarov elől, de olyan pechesen ért a labdába, hogy az a magyar kapuba pattant. 0-2.

Kényszerű csere az oroszoknál

Zobnyin akarta megszerezni a labdát, megcsúszott, de olyan pechesen, hogy kifordult a térde, azonnal jelezte, hogy cserét kér. Hordágyon vitték le a pályáról. Jerohin érkezett a helyére.

Újra a magyar kapuban a labda, de...

De már közbesípolt a német játékvezető, szabálytalanság előzte meg az orosz beadást, amiből a “gól” lett. Magyar szabadrúgás.

Szép orosz támadás, gyenge lövés

Két jó passzal gyakorlatilag helyzetbe kerültek a vendégek, főleg azért, mert volt némi elváltás a magyar védelem közepén, így Golovin tök simán jutott el lövőhelyzetig. Más kérdés, hogy gyenge lapos lövése egy jó méterrel mellé gurult, Gulácsi csak kikísérte a labdát.

Stieber próbálkozott lövéssel

Középen szerzett labdát a magyar válogatott, Stieber lódult meg az orosz tizenhatos felé, a védője utolérte de még lőni tudott ballal, Akinfejev húzta le a labdát.

Kiegyenlítődött a meccs

Az elejét megnyomta a magyar csapat, most pedig már inkább orosz lábakon van a labda. Ahhoz képest, hogy mindenki kontrákat vár tőlük, azért nem jönnek zavarba akkor sem, ha náluk van a laszti.

Olvasói sztorik