Foci

Puskástól Ronaldóig: így szerepelt a Real Madrid a BL-ben

A Bajnokcsapatok Európa-kupáját, vagyis a BEK-et, valamint a Bajnokok Ligáját összesen tizenegyszer hódította el a Real Madrid együttese. Ennél többször senkinek sem sikerült, sőt a Királyiak újabb strigulát készülnek behúzni Cardiffban, amely történelmi tett lenne, mivel a BL-érában még senkinek sem sikerült megvédenie a címét. Ki más lehetne erre képes, mint a rekord-győztes Real Madrid?

Először 1956-ban rendeztek BEK-et – a BL elődjét – Párizsban, a Real Madridot ekkor már öt éve a stadion későbbi névadója, Santiago Bernabéu Yeste irányította. Az 50-es évek elejére Bernabéu kialakította a klub mai arculatát: a világ legjobb játékosainak egy csapatba építését, majd 1955-ben Sebes Gusztáv, a magyar válogatott szövetségi kapitányának segítségével megalapították a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

A párizsi döntőben a Stade Reims csapatát verta meg a Real Madrid 4-3-ra, majd négy éven át minden esztendőben BEK-győztesek lettek a Galatkikusok. Puskás Ferenc az 1960-as glasgow-i döntőben már Madridban játszott, a Frankfurt kapujába négyszer talált be! Az elkövetkezendő években még kétszer játszhatott BEK-döntőt a Száguldó Őrnagy, azonban mindkétszer kikapott csapatával. 1962-ben hiába lőtt mesterhármast a Benficának, végül a portugálok 5-3-ra diadalmaskodtak. Két évvel később az Internazionale bizonyult jobbnak a fináléban, ez volt az első döntő, ahol Puskás nem lőtt gólt.

MTI

Az 1966-os, Partizan Beograd elleni finálén már nem játszott Puskás Ferenc, pedig ezt a találkozót 2-1-re megnyerte a Real Madrid, fennállása során hatodjára. Ezután nagy visszaesést produkált a klub, egészen 1981-ig tartott, mire a csapat ismét beverekedte magát a BEK-döntőbe, vagyis 15 éven át nem jutottak tovább az elődöntőnél a Királyiak. Éppen Párizsban, az első BEK-győzelem helyszínén csapott össze a Real Madrid és a Liverpool, Bob Paisley csapata azonban túl nehéz ellenfélnek bizonyult, Alan Kennedy 82. percben szerzett góljával az angoloké lett a trófea.

Sehogy sem akart összejönni az újabb győzelem a Galaktikusoknak. 1986 és 1989 között minden évben az elődöntőben bukott el a fehérmezes gárda, majd már az is csodaszámba ment, ha a negyeddöntőt megérte a Real Madrid. Végül 1998-ban, 32 évnyi várakozás után – és immáron a BL-érában – megtört az átok és újra magasba emelhették a serleget, miután Predrag Mijatovics góljával legyőzték a többek között Zinedine Zidane-nal felálló Juventus csapatát a fináléban. Két évvel később a Valencia legyőzése sem okozott gondot a madridiaknak (3-0) és 2002-ben a Leverkusent is sikerült 2-1-re legyőzniük a Királyiaknak.

Az ezt követő években rengeteg személyi változás történt évről évre a kispadon és a vezetőségben is, ez meglátszott a klub teljesítményén a Bajnokok Ligájában is. Tizenkét évig képtelen volt döntőbe jutni a Real Madrid, négyszer az elődöntő, hétszer pedig a negyeddöntő volt a végállomás, míg 2014-ben a városi rivális Atlético Madridot hosszabbítás után 4-1-re legyőzve ismét a BL trónjára ülhetett a Real és két évvel később szintén a Matracosok húzták a rövidebbet a “madridi döntőn” – igaz, 2016-ban tizenegyesek döntöttek.

Így jutunk el 2017 június harmadikág, amikor mindenképp bekerül a BL történelemkönyvébe a döntő: a Real Madrid lehet az első csapat, amely duplázik, két év alatt megnyeri másodjára is megnyeri a Bajnokok Ligáját. Meg kell jegyezni, a Real Madrid még soha nem veszített döntőt a BL-érában. 1981-ben kaptak fináléban a Galaktikusok, vagyis így, vagy úgy, de mérföldkő lesz a csapat életében a szombati mérkőzés!

A Real Madrid döntői a BEK-ben és a BL-ben:

1956 Real Madrid – Stade Reims 4:3
1957 Real Madrid – Fiorentina 2:0
1958 Real Madrid – AC Milan 3:2 (h. u.)
1959 Real Madrid – Stade Reims 2:0
1960 Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7:3
1962 Benfica – Real Madrid 5:3
1964 Internazionale  – Real Madrid 3:1
1966 Real Madrid – Partizan Beograd 2:1
1981 FC Liverpool – Real Madrid 1:0
1998 Real Madrid – Juventus FC 1:0
2000 Real Madrid – Valencia 3:0
2002 Real Madrid – Bayer Leverkusen 2:1
2014 Real Madrid – Atlético Madrid 4:1 (h. u.)
2016 Real Madrid – Atlético Madrid 1:1 (t. 5-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik